Černá čočka Beluga je výborný zdroj vitamínů B, hořčíku a železa. Nám velmi chutnala v kombinaci se zeleninou a batáty.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1 hrnek bílého zelí
  • 1 střední batát
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Postup

  1. Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
  2. Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
  3. Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
  4. Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  6. Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
  7. Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
  8. Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
  9. Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.

Kombinujeme

Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dnes jsem vařila s kulatozrnnou rýží. Místo zelí jsem nakrájela na malé kostičky řapíkatý celer a místo batátu dýni hokkaido. Ještě jsem trochu zahustila hraškou.Velká dobrota!!!

  2. uzasne!! Dnesni mnamka se povedla, maly syn (2,4) nadseny!! My kombinace s celozrnnou kulatou ryzi a kyselou okurkou.

    • Nakrájeli jsme ho na takové malé kostičky, ale vlastně to není podstatné. Batát je měkký, téměř se rozpadá. Někdo rád velké kousky, aby mu to připomnělo kousání do brambory, mě zrovna přišla chuť na malé kousky 🙂

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)
Další článekO sušeném obilném mléce