Černá čočka Beluga je výborný zdroj vitamínů B, hořčíku a železa. Nám velmi chutnala v kombinaci se zeleninou a batáty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1 hrnek bílého zelí
  • 1 střední batát
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku beluga

  1. Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
  2. Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
  3. Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
  4. Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  6. Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
  7. Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
  8. Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
  9. Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.

Kombinujeme

  • Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dnes jsem vařila s kulatozrnnou rýží. Místo zelí jsem nakrájela na malé kostičky řapíkatý celer a místo batátu dýni hokkaido. Ještě jsem trochu zahustila hraškou.Velká dobrota!!!

  2. uzasne!! Dnesni mnamka se povedla, maly syn (2,4) nadseny!! My kombinace s celozrnnou kulatou ryzi a kyselou okurkou.

    • Nakrájeli jsme ho na takové malé kostičky, ale vlastně to není podstatné. Batát je měkký, téměř se rozpadá. Někdo rád velké kousky, aby mu to připomnělo kousání do brambory, mě zrovna přišla chuť na malé kousky 🙂

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)
Další článekO sušeném obilném mléce