Černá čočka Beluga je výborný zdroj vitamínů B, hořčíku a železa. Nám velmi chutnala v kombinaci se zeleninou a batáty.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1 hrnek bílého zelí
  • 1 střední batát
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku beluga

  1. Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
  2. Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
  3. Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
  4. Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  6. Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
  7. Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
  8. Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
  9. Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.

Kombinujeme

  • Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...
  1. Dnes jsem vařila s kulatozrnnou rýží. Místo zelí jsem nakrájela na malé kostičky řapíkatý celer a místo batátu dýni hokkaido. Ještě jsem trochu zahustila hraškou.Velká dobrota!!!

  2. uzasne!! Dnesni mnamka se povedla, maly syn (2,4) nadseny!! My kombinace s celozrnnou kulatou ryzi a kyselou okurkou.

    • Nakrájeli jsme ho na takové malé kostičky, ale vlastně to není podstatné. Batát je měkký, téměř se rozpadá. Někdo rád velké kousky, aby mu to připomnělo kousání do brambory, mě zrovna přišla chuť na malé kousky 🙂

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)
Další článekO sušeném obilném mléce