- 1 hrnek černé čočky Beluga
- 3 hrnky vody
- 1 cibule
- 1 hrnek bílého zelí
- 1 střední batát
- 2 bobkové listy
- půl lžičky mletého kmínu
- 3 stroužky česneku
- olej
- sůl
Jak připravit černou čočku beluga
- Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
- Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
- Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
- Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
- Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
- Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
- Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
- Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
- Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.
Obměna
- Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
- Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
Kombinujeme
- Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Páteční večeře, tentokrát ve variaci s bezpluchým ovsem 🙂
Výborná rychlovka. I když jsem dala jinou zeleninu, povedlo se 😊 Mňam!