Černá čočka Beluga je výborný zdroj vitamínů B, hořčíku a železa. Nám velmi chutnala v kombinaci se zeleninou a batáty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1 hrnek bílého zelí
  • 1 střední batát
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku beluga

  1. Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
  2. Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
  3. Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
  4. Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  6. Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
  7. Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
  8. Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
  9. Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.

Kombinujeme

  • Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
  1. Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět velmi jednoduchý a chutný recept. Přílohu jsem zvolil jasmínovou rýži. Nejvíce mě začíná bavit, že každý recept má svou vlastní specifickou chuť. Bál jsem se, že při častějším vaření luštěnin, to bude fádní. Omyl, musím se u jídla brzdit, abych to alespoň trochu rozkousal, jak je to dobré 😀

    • Jaroslave, to jsem tak ráda, že to píšete – moje rodina si taky myslí, že je to fádní a jíme to samé pořád dokola 😂. Ale já se roky nemůžu nabažit těch chutí a stále objevujeme nové 😉 Nuda v kuchyni fakt nehrozí a to už vařím od 2009 3x denně.

  2. Dnes jsem dělala jako vždy čočku belugu… Mám ji moc ráda, dělám ji několikrát do měsíce. Překvapilo mě, že se musí namáčet. Když jsem vás ještě nesledovala, kupovala jsem Belugu v krámě a v receptu na obale ji nenamáčeli..tak ji takto vařím stále.. Po vaření cca 30 minut je měkká a dobrá… Proto mě dnes po nákupu ve stejném obchodě stejná značka Arax překvapilo, že je tam nově napsané(obal je jiný) , že se tato čočka má 2 hodiny namáčet… Měla jsem dojem, že je čočka jako červená, která se také nemusí namáčet. A koukla se k vám na stránky a také ji namáčíte předem.. Je to tedy skutečně nutné? 🤔🙄😉😉

  3. Dnes jsem vařila s kulatozrnnou rýží. Místo zelí jsem nakrájela na malé kostičky řapíkatý celer a místo batátu dýni hokkaido. Ještě jsem trochu zahustila hraškou.Velká dobrota!!!

    • Nakrájeli jsme ho na takové malé kostičky, ale vlastně to není podstatné. Batát je měkký, téměř se rozpadá. Někdo rád velké kousky, aby mu to připomnělo kousání do brambory, mě zrovna přišla chuť na malé kousky :-)

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)
Další článekO sušeném obilném mléce