- 1 cibule
- kousek červené řepy (cca 50 g)
- kus celeru (cca 50 g)
- 1 mrkev
- kus zelí (cca 100 g)
- 1 hrnek uvařené černé quinoi (200 g)
- 1 hrnek uvařené rýže (200 g)
- 2 dcl studené vody
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 3 stroužky česneku
- sójová omáčka (cca 4 lžíce)
- olej
- umeocet (cca 2 lžíce)
- sůl
Jak připravit nákyp s quinoou, rýží a zeleninou
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme, zelí na nudličky.
- Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s trochou soli.
- Přidáme zbylou zeleninu a koření a restujeme, až zelenina trochu změkne, cca 10 minut. Podle potřeby trochu podlijeme vodou, aby se nám nespálila.
- K hotové zelenině přidáme uvařenou rýži, quinou, sójovou omáčku, umeocet prolisujeme česnek a dobře promícháme. Ochutnejte, zda je směs pro vás dostatečně slaná, případně přidejte, protože pečením se slanost trošku vytratí.
- Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přimícháme do směsi.
- Směs přendáme na plech nebo pekáček a uhladíme, aby byl povrch stejně vysoký.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 – 40 minut na 180°C, dokud nákyp nezačne zlátnout a odlepovat se od krajů. Můžeme na závěr použít i horkovzduch nebo gril na pár minut pro vytvoření křupavé vrstvy. Stačí pár minut, nesmí se spálit.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Praktické
- Použila jsem kulatozrnou rýži natural, ale můžete použít i jakoukoli jinou. Tato je velmi vhodná na zimu.
- Plech je velikosti 40×28 cm, používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději dýni nebo jinou zeleninu.
- Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet. Můžete také použít ovesné vločky nebo pohankovou mouku.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Do nákypu můžete přidat luštěniny, tofu nebo tempeh, aby byl sytější a působil jako s masem či uzeninou. My jsme si dali k nákypu omáčku z černých fazolí a batátu viz foto.
- Místo černé quinoi můžete použít červenou nebo bílou. Můžete nákyp udělat celý jen z quinoi a nemíchat ji s rýží. Já takto spotřebovávám zbytky, proto je v nákypu obojí.
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dobrý den. Bod 5 není dokonceny, ale pochopila jsem zřejmě to že sůl v troubě vyorcha? A dále- v jaké fázi se tam dává umeocet? Nikde není. Díky :)
Já jdu teprve na to. Děkuji za námět. Mám tolik zdravých potravin, ale nemám silu se do nich pustit. obrý večer a díky za pobídky. Dana 🙂