Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve slaném nálevu dochuceném semeny divokého fenyklu a místními aromatickými bylinami. Tato verze je upravená, je bezlepková a přesto chuťově téměř k nerozeznání  od originálního receptu. Skvěle se hodí třeba zdravá chuťovka na silvestrovskou oslavu.

Ingredience
asi 40 kusů
  • 250 g tempehu
  • velké olivy
  • 2 střední mrkve
  • 80 g celeru
  • kousek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • muškátový oříšek
  • troška nastrouhané kůry z bio citrónu
  • pepř
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • rýžová mouka
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka rýžová/kukuřičná
  • voda
  • olej na smažení

Jak připravit obalované plněné ascolánské olivy

  1. Nejdříve si připravte náplň. Do sekáčku vložte cibuli, česnek, oba celery, mrkev a nasekejte na jemno, ale ne na kaši.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte rozmixovanou směs a orestujte.
  3. Nyní dejte do sekáčku tempeh a rozsekejte ho na přibližně stejnou konzistenci jako zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dobře promíchejte a přidejte do pánve se zeleninou. Za stálého míchání poduste tuto směs asi 7 minut. Nakonec do ní vmíchejte lžíci lahůdkového droždí. Znovu pečlivě promíchejte, ochutnejte a popřípadě dolaďte chuť solí či pepřem. Dejte do lednice vychladnout.
  4. Připravte si těstíčko z cizrnové mouky a vody. Smíchejte na kašičku, ne příliš tekutou. Budete jí potřebovat na obalování. Dejte stranou.
  5. Nyní vypeckujte olivy. Za pomocí nože krouživými pohyby po celém obvodu odstraňte dužinu od pecky. Jako když loupete jablko a nechcete poškodit slupku. Určitě se nějaká oliva nepovede, ale to vůbec nevadí, protože jí potom náplní pěkně slepíme.
  6. A jdeme plnit. Odebírejte trochu náplně, v ruce jí trochu zmáčkněte a dejte do olivy. Vytvořte kuličku. Používejte i odlomené části oliv, přimáčkněte je hezky do náplně. Naplňte všechny olivy. Na fotkách vidíte, jak má výsledek vypadat.
  7. Vyválejte naplněné olivy v rýžové mouce. Pak je obalte v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme potopené v oleji do zlatova, nechte okapat a servírujte.

Praktické

  • Z uvedeného množství ingrediencí je asi na 40 kusů, záleží na velikosti oliv.
  • Takto připravené olivy jsou vynikající jak teplé, tak i vychladlé.

Obměna

  • Místo ascolánských oliv můžete použít jakékoliv olivy, hlavně to musí být velká odrůda, jinak se vám nepodaří vypeckovat je. Vhodné jsou například olivy Bella di Cerignola.
  • Místo citrónové kůry můžete použít i pomerančovou, samozřejmě v bio kvalitě!

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.Můžete jím připravit i verzi bez olivy, jenom obalenou kuličku z náplně.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

návod na obiloviny

Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLahodná paštika
Další článekTokyo balls (bezlepkové)