Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve slaném nálevu dochuceném semeny divokého fenyklu a místními aromatickými bylinami. Tato verze je upravená, je bezlepková a přesto chuťově téměř k nerozeznání  od originálního receptu. Skvěle se hodí třeba zdravá chuťovka na silvestrovskou oslavu.

Ingredience
asi 40 kusů
  • 250 g tempehu
  • velké olivy
  • 2 střední mrkve
  • 80 g celeru
  • kousek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • muškátový oříšek
  • troška nastrouhané kůry z bio citrónu
  • pepř
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • rýžová mouka
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka rýžová/kukuřičná
  • voda
  • olej na smažení

Jak připravit obalované plněné ascolánské olivy

  1. Nejdříve si připravte náplň. Do sekáčku vložte cibuli, česnek, oba celery, mrkev a nasekejte na jemno, ale ne na kaši.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte rozmixovanou směs a orestujte.
  3. Nyní dejte do sekáčku tempeh a rozsekejte ho na přibližně stejnou konzistenci jako zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dobře promíchejte a přidejte do pánve se zeleninou. Za stálého míchání poduste tuto směs asi 7 minut. Nakonec do ní vmíchejte lžíci lahůdkového droždí. Znovu pečlivě promíchejte, ochutnejte a popřípadě dolaďte chuť solí či pepřem. Dejte do lednice vychladnout.
  4. Připravte si těstíčko z cizrnové mouky a vody. Smíchejte na kašičku, ne příliš tekutou. Budete jí potřebovat na obalování. Dejte stranou.
  5. Nyní vypeckujte olivy. Za pomocí nože krouživými pohyby po celém obvodu odstraňte dužinu od pecky. Jako když loupete jablko a nechcete poškodit slupku. Určitě se nějaká oliva nepovede, ale to vůbec nevadí, protože jí potom náplní pěkně slepíme.
  6. A jdeme plnit. Odebírejte trochu náplně, v ruce jí trochu zmáčkněte a dejte do olivy. Vytvořte kuličku. Používejte i odlomené části oliv, přimáčkněte je hezky do náplně. Naplňte všechny olivy. Na fotkách vidíte, jak má výsledek vypadat.
  7. Vyválejte naplněné olivy v rýžové mouce. Pak je obalte v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme potopené v oleji do zlatova, nechte okapat a servírujte.

Praktické

  • Z uvedeného množství ingrediencí je asi na 40 kusů, záleží na velikosti oliv.
  • Takto připravené olivy jsou vynikající jak teplé, tak i vychladlé.

Obměna

  • Místo ascolánských oliv můžete použít jakékoliv olivy, hlavně to musí být velká odrůda, jinak se vám nepodaří vypeckovat je. Vhodné jsou například olivy Bella di Cerignola.
  • Místo citrónové kůry můžete použít i pomerančovou, samozřejmě v bio kvalitě!

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.Můžete jím připravit i verzi bez olivy, jenom obalenou kuličku z náplně.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek28 zdravých alternativ na Silvestra
Další článekTokyo balls (bezlepkové)