Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve slaném nálevu dochuceném semeny divokého fenyklu a místními aromatickými bylinami. Tato verze je upravená, je bezlepková a přesto chuťově téměř k nerozeznání  od originálního receptu. Skvěle se hodí třeba zdravá chuťovka na silvestrovskou oslavu.

Ingredience
asi 40 kusů
  • 250 g tempehu
  • velké olivy
  • 2 střední mrkve
  • 80 g celeru
  • kousek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • muškátový oříšek
  • troška nastrouhané kůry z bio citrónu
  • pepř
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • rýžová mouka
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka rýžová/kukuřičná
  • voda
  • olej na smažení

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit obalované plněné ascolánské olivy

  1. Nejdříve si připravte náplň. Do sekáčku vložte cibuli, česnek, oba celery, mrkev a nasekejte na jemno, ale ne na kaši.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte rozmixovanou směs a orestujte.
  3. Nyní dejte do sekáčku tempeh a rozsekejte ho na přibližně stejnou konzistenci jako zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dobře promíchejte a přidejte do pánve se zeleninou. Za stálého míchání poduste tuto směs asi 7 minut. Nakonec do ní vmíchejte lžíci lahůdkového droždí. Znovu pečlivě promíchejte, ochutnejte a popřípadě dolaďte chuť solí či pepřem. Dejte do lednice vychladnout.
  4. Připravte si těstíčko z cizrnové mouky a vody. Smíchejte na kašičku, ne příliš tekutou. Budete jí potřebovat na obalování. Dejte stranou.
  5. Nyní vypeckujte olivy. Za pomocí nože krouživými pohyby po celém obvodu odstraňte dužinu od pecky. Jako když loupete jablko a nechcete poškodit slupku. Určitě se nějaká oliva nepovede, ale to vůbec nevadí, protože jí potom náplní pěkně slepíme.
  6. A jdeme plnit. Odebírejte trochu náplně, v ruce jí trochu zmáčkněte a dejte do olivy. Vytvořte kuličku. Používejte i odlomené části oliv, přimáčkněte je hezky do náplně. Naplňte všechny olivy. Na fotkách vidíte, jak má výsledek vypadat.
  7. Vyválejte naplněné olivy v rýžové mouce. Pak je obalte v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme potopené v oleji do zlatova, nechte okapat a servírujte.

Praktické

  • Z uvedeného množství ingrediencí je asi na 40 kusů, záleží na velikosti oliv.
  • Takto připravené olivy jsou vynikající jak teplé, tak i vychladlé.

Obměna

  • Místo ascolánských oliv můžete použít jakékoliv olivy, hlavně to musí být velká odrůda, jinak se vám nepodaří vypeckovat je. Vhodné jsou například olivy Bella di Cerignola.
  • Místo citrónové kůry můžete použít i pomerančovou, samozřejmě v bio kvalitě!

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.Můžete jím připravit i verzi bez olivy, jenom obalenou kuličku z náplně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To je dobrý nápad, smažené olivové koule. Napadlo mě udělat třeba vypeckované olivy, dovnitř dát mandli a ještě to obalit kolem vrstvou nějakého těsta ze strouhaného tofu a třeba zeleniny a tak něco, pohanková mouka nebo chia, nahoře nějaké drobečky a pak koule usmažit. Takové olivy, co by se do nich ještě vešlo něco víc náplně nemám, ale takto by to jistě fungovalo. Tedy myslím si to a a doufám a chci zkusit, silvestr je rozvernost, žejo ;-) V nejhorším to zamíchám a hodím na nudle… jsem zvědavá!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Sváteční předkrm z fazolí Cannellini

Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskov...

Cizrnové kuličky

Pokud máte hosty nebo plánujete oslavu, určitě zařaďte tyto kuličky do vašeho menu. Výborný recept na finger food, protože tyto kuličky jsou dobré i vychla...

Vegoyaki bezlepkové

U nás mají kuličky vegoyaki, variace na japonské tradiční jídlo takoyaki, velký úspěch, proto nesměla chybět ani bezlepková verze. Doufám, že potěší i vás....

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?