Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve slaném nálevu dochuceném semeny divokého fenyklu a místními aromatickými bylinami. Tato verze je upravená, je bezlepková a přesto chuťově téměř k nerozeznání  od originálního receptu. Skvěle se hodí třeba zdravá chuťovka na silvestrovskou oslavu.

Ingredience
asi 40 kusů
  • 250 g tempehu
  • velké olivy
  • 2 střední mrkve
  • 80 g celeru
  • kousek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • muškátový oříšek
  • troška nastrouhané kůry z bio citrónu
  • pepř
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • rýžová mouka
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka rýžová/kukuřičná
  • voda
  • olej na smažení

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizo...

Jak připravit obalované plněné ascolánské olivy

  1. Nejdříve si připravte náplň. Do sekáčku vložte cibuli, česnek, oba celery, mrkev a nasekejte na jemno, ale ne na kaši.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte rozmixovanou směs a orestujte.
  3. Nyní dejte do sekáčku tempeh a rozsekejte ho na přibližně stejnou konzistenci jako zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dobře promíchejte a přidejte do pánve se zeleninou. Za stálého míchání poduste tuto směs asi 7 minut. Nakonec do ní vmíchejte lžíci lahůdkového droždí. Znovu pečlivě promíchejte, ochutnejte a popřípadě dolaďte chuť solí či pepřem. Dejte do lednice vychladnout.
  4. Připravte si těstíčko z cizrnové mouky a vody. Smíchejte na kašičku, ne příliš tekutou. Budete jí potřebovat na obalování. Dejte stranou.
  5. Nyní vypeckujte olivy. Za pomocí nože krouživými pohyby po celém obvodu odstraňte dužinu od pecky. Jako když loupete jablko a nechcete poškodit slupku. Určitě se nějaká oliva nepovede, ale to vůbec nevadí, protože jí potom náplní pěkně slepíme.
  6. A jdeme plnit. Odebírejte trochu náplně, v ruce jí trochu zmáčkněte a dejte do olivy. Vytvořte kuličku. Používejte i odlomené části oliv, přimáčkněte je hezky do náplně. Naplňte všechny olivy. Na fotkách vidíte, jak má výsledek vypadat.
  7. Vyválejte naplněné olivy v rýžové mouce. Pak je obalte v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme potopené v oleji do zlatova, nechte okapat a servírujte.

Praktické

  • Z uvedeného množství ingrediencí je asi na 40 kusů, záleží na velikosti oliv.
  • Takto připravené olivy jsou vynikající jak teplé, tak i vychladlé.

Obměna

  • Místo ascolánských oliv můžete použít jakékoliv olivy, hlavně to musí být velká odrůda, jinak se vám nepodaří vypeckovat je. Vhodné jsou například olivy Bella di Cerignola.
  • Místo citrónové kůry můžete použít i pomerančovou, samozřejmě v bio kvalitě!

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.Můžete jím připravit i verzi bez olivy, jenom obalenou kuličku z náplně.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...

Čočkové štamprle s jedlou krajkou

Pokud pořádáte nějakou slavnost, párty a chcete připravit pro hosty něco nového, zkuste tento finger food. Čočková pěna je jednoduchá a rychlá a krajka jí ...

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Kari tartaletky bez lepku

Kari tartaletky jsou super variací na klasickou kari omáčku. Jsou bez lepku a příprava není složitá. Jsou skvělé i za studena a skvěle poslouží jako svačin...