Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru, mouku, strouhanku, vyrobit parmazán, gomasio, jíšku a další.

1Omáčky

Lahůdkové droždí můžete použít do omáček, ve kterých chcete navodit lehce sýrovou chuť nebo pokud jim tzv. “něco chybí”. Nepostradatelnou ingrediencí je v sýrové omáčce na těstoviny (bez sýru), šmak dodá Alfredo květákové omáčce, kterou rádi používáme do těstovin nebo jako dip k namáčení nachos.

2Míchaná vajíčka

Společně s černou solí dovede napodobit chuť vajec, například v receptu na míchaná vajíčka s cuketou. Ale přidejte ho třeba i do houbové smaženice nebo veganských míchaných vajíček.

3Knedlíčky

Přidejte trošku lahůdkového droždí do slaného těsta na knedlíčky, knedle, noky, nočky, šišky, halušky, polentové kostky aj. Dodá výsledným knedlíčkům slanou chuť.

4Zapékaná jídla

Posypte droždím jakákoliv jídla, která se chystáte zapéct – například šunkafleky, plněnou cuketu, zapečené těstoviny, pizzu aj. Vytvoří skvělou sýrovou chuť. Pokud ho rozmícháte ve vodě a jídlo před zapečením s ním zalijete, poslouží i namísto vajíčka nebo smetany.

5Parmazán

Z droždí (1 lžíce) a kešu nebo sezamu (100 g) si můžete vytvořit výborný parmazán na dochucení těstovin nebo jakýchkoliv pokrmů. Stačí jen rozmixovat a posypat.

6Pomazánky

Ochuťte droždím “vajíčkovou”, avokádovou či jakoukoliv jinou pomazánku, kterou uděláte.

7Rizota, obiloviny a těstoviny

Vmíchejte nebo posypte rizoto, obilí, halušky či těstoviny troškou lahůdkového droždí pro sýrovou chuť. Zároveň i pokrm mírně “dosolí”.

8Karbanátky

Zahustěte droždím karbanátky, nákypy či sekané. Nebudete už potřebovat mouku a ještě vylepšíte chuť.

9Domácí smetana

Pokud si vyrábíte domácí smetanu (např. mandlovou, nebo kokosovo-ovesnou), přidejte trošku lahůdkového droždí. Uvidíte, jak smetanu oživí.

10Sýry bez mléka

Lahůdkové droždí skvěle nahradí sýrovou chuť. Používáme ho rádi do receptů na domácí sýry. Například do roztíratelný “sýru”, který se podobá svou chutí i hutnou strukturou taveným sýrům nebo do sýrů, které se dají krájet jako například cuketový “sýr”. Skvěle dochutí i mandlovou ricottu.

11Křupky z cizrny

Chybí vám křupky nebo něco dobrého k televizi, pro děti či pro návštěvy? Zkuste pečenou cizrnu. Droždí je jednou z přísad, která ho skvěle ochutí. Stejně tak můžete ochutit i domácí popcorn.

12Gomasio

Přidejte část lahůdkového droždí do vašeho domácího gomasia. Gomasio můžete použítvat na ochucení jakýchkoliv pokrmů – my ho sypeme na obiloviny, zeleninu, těstoviny, polévky, saláty aj.

13Polévky

Zkuste lahůdkové droždí třeba přidat do dýňové polévky, čočkové nebo vločkové se zeleninou.

Mrkvové sušenky s chia semínkem

14Krekry a další slaná těsta

Přidejte lahůdkové droždí do vašich oblíbených těst na slané pečivo, placky (například do bramboráků), krekry, tyčinky aj.

15Pesto

Výbornou ingrediencí do pesta je právě lahůdkové droždí. Hodí se do jakéhokoliv, které vytvoříte. My ho zkusili například do koprovéhopetrželkového a cuketového.

16Saláty a dresinky

Droždí se skvěle hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu. Můžete s ním salát posypat nebo ho zakomponovat do dresinku či zálivky.

17Jíška

Dříve se v některých rodinách lahůdkové droždí (říkalo se mu tebi) používalo namísto mouky jako zásmažka – cibule se orestuje na tuku a zasype droždím. Zásmažka se poté používala do polévek nebo omáček.

18Řízky

Lahůdkové droždí se dá využít i při obalování místo strouhanky. Obalte s ním například tofu nebo udělejte klasický trojobal a strouhanku vyměňte za droždí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte dále