Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru, mouku, strouhanku, vyrobit parmazán, gomasio, jíšku a další.

1Omáčky

Lahůdkové droždí můžete použít do omáček, ve kterých chcete navodit lehce sýrovou chuť nebo pokud jim tzv. „něco chybí“. Nepostradatelnou ingrediencí je v sýrové omáčce na těstoviny (bez sýru), šmak dodá Alfredo květákové omáčce, kterou rádi používáme do těstovin nebo jako dip k namáčení nachos.

2Míchaná vajíčka

Společně s černou solí dovede napodobit chuť vajec, například v receptu na míchaná vajíčka s cuketou. Ale přidejte ho třeba i do houbové smaženice nebo veganských míchaných vajíček.

3Knedlíčky

Přidejte trošku lahůdkového droždí do slaného těsta na knedlíčky, knedle, noky, nočky, šišky, halušky, polentové kostky aj. Dodá výsledným knedlíčkům slanou chuť.

4Zapékaná jídla

Posypte droždím jakákoliv jídla, která se chystáte zapéct – například šunkafleky, plněnou cuketu, zapečené těstoviny, pizzu aj. Vytvoří skvělou sýrovou chuť. Pokud ho rozmícháte ve vodě a jídlo před zapečením s ním zalijete, poslouží i namísto vajíčka nebo smetany.

5Parmazán

Z droždí (1 lžíce) a kešu nebo sezamu (100 g) si můžete vytvořit výborný parmazán na dochucení těstovin nebo jakýchkoliv pokrmů. Stačí jen rozmixovat a posypat.

6Pomazánky

Ochuťte droždím „vajíčkovou“, avokádovou či jakoukoliv jinou pomazánku, kterou uděláte.

7Rizota, obiloviny a těstoviny

Vmíchejte nebo posypte rizoto, obilí, halušky či těstoviny troškou lahůdkového droždí pro sýrovou chuť. Zároveň i pokrm mírně „dosolí“.

8Karbanátky

Zahustěte droždím karbanátky, nákypy či sekané. Nebudete už potřebovat mouku a ještě vylepšíte chuť.

9Domácí smetana

Pokud si vyrábíte domácí smetanu (např. mandlovou, nebo kokosovo-ovesnou), přidejte trošku lahůdkového droždí. Uvidíte, jak smetanu oživí.

10Sýry bez mléka

Lahůdkové droždí skvěle nahradí sýrovou chuť. Používáme ho rádi do receptů na domácí sýry. Například do roztíratelný „sýru“, který se podobá svou chutí i hutnou strukturou taveným sýrům nebo do sýrů, které se dají krájet jako například cuketový „sýr“. Skvěle dochutí i mandlovou ricottu.

11Křupky z cizrny

Chybí vám křupky nebo něco dobrého k televizi, pro děti či pro návštěvy? Zkuste pečenou cizrnu. Droždí je jednou z přísad, která ho skvěle ochutí. Stejně tak můžete ochutit i domácí popcorn.

12Gomasio

Přidejte část lahůdkového droždí do vašeho domácího gomasia. Gomasio můžete použítvat na ochucení jakýchkoliv pokrmů – my ho sypeme na obiloviny, zeleninu, těstoviny, polévky, saláty aj.

13Polévky

Zkuste lahůdkové droždí třeba přidat do dýňové polévky, čočkové nebo vločkové se zeleninou.

Mrkvové sušenky s chia semínkem

14Krekry a další slaná těsta

Přidejte lahůdkové droždí do vašich oblíbených těst na slané pečivo, placky (například do bramboráků), krekry, tyčinky aj.

15Pesto

Výbornou ingrediencí do pesta je právě lahůdkové droždí. Hodí se do jakéhokoliv, které vytvoříte. My ho zkusili například do koprovéhopetrželkového a cuketového.

16Saláty a dresinky

Droždí se skvěle hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu. Můžete s ním salát posypat nebo ho zakomponovat do dresinku či zálivky.

17Jíška

Dříve se v některých rodinách lahůdkové droždí (říkalo se mu tebi) používalo namísto mouky jako zásmažka – cibule se orestuje na tuku a zasype droždím. Zásmažka se poté používala do polévek nebo omáček.

18Řízky

Lahůdkové droždí se dá využít i při obalování místo strouhanky. Obalte s ním například tofu nebo udělejte klasický trojobal a strouhanku vyměňte za droždí.

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chtěla bych se zeptat jestli kulinářské kvasnice od Pangaminu,které mám lze používat také tak. Jsou doporučené již od 1 roku a nevařit,máte s tím produktem zkušenost? Sypu si je všude na hotová jídla.Děěkuji.-

  2. Děkuju moc za parádní shrnutí! některý nápady na použití by mě nenapadly…
    My si teď sypeme tebi i jen tak na chleba se zeleninovou pomazánkou.

    A mám tip pro ty, kdo mají lahůdkového droždí malou spotřebu a nechtějí ho mít vyčichlé: vezměte doma nějakou dobře uzavíratelnou skleničku a v některém „bezobalu“ si nechte navážit třeba jenom centimetr tebi. To se sní za rozumnou dobu a zůstane čerstvé.

    • To je dobrý tip. Já mám to svoje první droždí ve skleněné lahvičce už několik let a zdá se, že mu nic není :-)))

  3. Evi, rozumím vám. Já ho také skoro nepoužívám. Píšu skoro, protože můj muž, jak mi chce vždycky udělat radost a koupí „nějakou novinku“, tak ho také takhle jednou koupil. Já ho použila párkrát, a pak jsem na něj zapomněla. Bylo pěkně uklizené ve špajzu. Při vánočním hloubkovém úklidu jsem prošlé našla, zase na něj zapomněla a teď v létě jsem ho bez milosti vyhodila. Asi tu výraznou chuť nepotřebujeme. Asi jsme odvykli na tyto chutě. Mně se tuhle přihodilo, že jsem jedla ve vegetárce zeleňačku s tempehem. Byla dost slaná a něco mně tam vadilo. S holčinou, co obsluhuje se znám, tak jsme si povídaly a já jí říkám, že mně připadá, že to dneska chutná i jinak, jak když je tam nezabudovaná, syrová sůl. A ona mi řekla, že měli nehodu – omylem se jim tam vysypala slánka. Sama jsem byla překvapená, kam jsem se s jídlem až dostala.

    • Díky za podobnou zkušenost, Irmo. S tou slánkou to je tedy legrace. Jak má člověk vyčištěné chuťové buňky, odhalí kde co. Nám se jednou stalo, že jsme si dali rybu cestou ze zahraničí někde v hospůdce. A byla taková divná. Jako by spálená nebo upražená, nechtěla jsem prudit, muž řídil mnoho hodin a vypadal, že je rád, že má pauzu a jídlo. Ale sám za chvíli říká: „Ta ryba je nějaká divná, jako by ji dělal naštvanej kuchař,“ což bylo přesně to, co se mi honilo v hlavě. „Jako by se té rybě pomstil, viď?“ A když přišla servírka, tak se jí ptáme, co ten kuchař, co dělal tu rybu a ona nám řekla, že se s ním rozešla přítelkyně a on je nešťastný a zhrzený…Takových zkušeností mám víc, ale nedají se moc publikovat, protože to už je pro mnoho lidí sci-fi 🙂

  4. Takze lahudkove drozdi je ok? Kdyz jsem se zde na jare ptala, tak mi bylo receno, ze se princip vyroby je stejny jako u klasickeko drozdi…

    • Já to chápu tak, že jednou za čas nevadí. Je neaktivní, nemělo by asi škodit.
      Zrovna včera jsem dělala fazolovou pomazánku – olej, cibule, sůl, fazole, čili a lahůdkové droždí – a byla to fakt ňamina. A jedna z mých nejoblíbenějších polévek je drožďová podle Helči.

      • Já osobně jsem za deset let ještě nespotřebovala ani jedno celé balení 🙂 Běžně lidé jedí pečivo, pizzu apod., kde je běžné droždí, takže ta troška lahůdkového, kterou spotřebujeme my, je naprosto v pohodě. Však také v našich receptech ho vidíte zcela minimálně 🙂

    • Raduško, je to jen dochucovadlo, ne jídlo. Moje osobní spotřeba je asi tak jeden sáček na třicet let 🙂 To určitě nikomu neublíží. To už jsem za ty roky, co jím jinak snědla rozhodně víc normálního droždí maskovaného v běžném jídle, které jsme si dali někde na cestách v podobě pizzy nebo pečiva apod. Výroba je popsána v tomto článku . Základ je stejný, konec je rozdílný. A pozor neplést se sušeným pekařským droždím, které je určené ke kynutí. To má přesně ty účinky kvůli kterým se droždí běžně vyhýbáme.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.