Univerzální bílá zeleninová omáčka bez lepku i laktózy, kterou si můžete pokaždé obměnit přidáním různého koření nebo dochucovadla. Zkuste ji třeba s těstovinami nebo s knedlíkem.

Ingredience
na 3 porce
  • 3 hrnky růžiček květáku
  • 3-4 menší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1-2 lžíce oleje
  • větší špetka soli
  • 1,5 hrnku vývaru nebo vody (případně více dle toho, jak ji chcete řídkou)
  • 1/3 hrnku kešu oříšků (oloupaných mandlí) nebo kešu (mandlového) másla

Jak připravit bílou omáčku

  1. Nakrájíme si cibuli a česnek nadrobno.
  2. Orestujeme na oleji se solí dozlatova.
  3. Květák si oblanšírujeme ve vodě v jiném hrnci se špetkou soli nebo ho napaříme na pařáčku.
  4. Do mixéru dáme orestovanou cibuli s česnekem, kešu oříšky (nejlépe předem namočené na minimálně 3 hodiny) napařený květák a vývar (třeba z vaření květáku), případně můžeme přidat i další suroviny viz odstavec praktické (koření, křen, lahůdkové droždí).
  5. Všechno rozmixujeme.
  6. Vývar nebo vodu přidáváme dle toho, jak chceme mít omáčku řídkou.
  7. Případně dochutíme umeoctem.
Dip – omáčka zředěná větším množstvím vývaru a smetany, přidány italské bylinky

Praktické

  • Omáčka je výborná k těstovinám, s tempehem nebo tofu a knedlíkem, jako dip k namáčení apod.
  • Je zcela variabilní – přidejte při mixování křen pro křenovou chuť, lžíci kešu másla nebo kešu oříšků a lžíci lahůdkového droždí pro sýrovou chuť (bude třeba přidat i více mléka/vývaru), nasekaný kopr á la koprovka, italské bylinky atp.
  • Pokud máte málo květáku, omáčku nastavíme další bílou zeleninou (bílá ředkev, vodnice, celer, petržel aj.).
  • Mléko můžete nahradit i smetanou, pak bude omáčka ještě více krémovější.

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí výživný krém na suché a popraskané ruce
Další článekČesneková rýže s mangoldem