Univerzální bílá zeleninová omáčka bez lepku i laktózy, kterou si můžete pokaždé obměnit přidáním různého koření nebo dochucovadla. Zkuste ji třeba s těstovinami nebo s knedlíkem.
Ingredience
na 3 porce
  • 3 hrnky růžiček květáku
  • 3-4 menší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1-2 lžíce oleje
  • větší špetka soli
  • 1,5 hrnku vývaru nebo vody (případně více dle toho, jak ji chcete řídkou)
  • 1/3 hrnku kešu oříšků (oloupaných mandlí) nebo kešu (mandlového) másla

Jak připravit bílou omáčku

  1. Nakrájíme si cibuli a česnek nadrobno.
  2. Orestujeme na oleji se solí dozlatova.
  3. Květák si oblanšírujeme ve vodě v jiném hrnci se špetkou soli nebo ho napaříme na pařáčku.
  4. Do mixéru dáme orestovanou cibuli s česnekem, kešu oříšky (nejlépe předem namočené na minimálně 3 hodiny) napařený květák a vývar (třeba z vaření květáku), případně můžeme přidat i další suroviny viz odstavec praktické (koření, křen, lahůdkové droždí).
  5. Všechno rozmixujeme.
  6. Vývar nebo vodu přidáváme dle toho, jak chceme mít omáčku řídkou.
  7. Případně dochutíme umeoctem.
Dip – omáčka zředěná větším množstvím vývaru a smetany, přidány italské bylinky

Praktické

  • Omáčka je výborná k těstovinám, s tempehem nebo tofu a knedlíkem, jako dip k namáčení apod.
  • Je zcela variabilní – přidejte při mixování křen pro křenovou chuť, lžíci kešu másla nebo kešu oříšků a lžíci lahůdkového droždí pro sýrovou chuť (bude třeba přidat i více mléka/vývaru), nasekaný kopr á la koprovka, italské bylinky atp.
  • Pokud máte málo květáku, omáčku nastavíme další bílou zeleninou (bílá ředkev, vodnice, celer, petržel aj.).
  • Mléko můžete nahradit i smetanou, pak bude omáčka ještě více krémovější.

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí výživný krém na suché a popraskané ruce
Další článekČesneková rýže s mangoldem