Univerzální bílá zeleninová omáčka bez lepku i laktózy, kterou si můžete pokaždé obměnit přidáním různého koření nebo dochucovadla. Zkuste ji třeba s těstovinami nebo s knedlíkem.

Ingredience
na 3 porce
  • 3 hrnky růžiček květáku
  • 3-4 menší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1-2 lžíce oleje
  • větší špetka soli
  • 1,5 hrnku vývaru nebo vody (případně více dle toho, jak ji chcete řídkou)
  • 1/3 hrnku kešu oříšků (oloupaných mandlí) nebo kešu (mandlového) másla

Jak připravit bílou omáčku

  1. Nakrájíme si cibuli a česnek nadrobno.
  2. Orestujeme na oleji se solí dozlatova.
  3. Květák si oblanšírujeme ve vodě v jiném hrnci se špetkou soli nebo ho napaříme na pařáčku.
  4. Do mixéru dáme orestovanou cibuli s česnekem, kešu oříšky (nejlépe předem namočené na minimálně 3 hodiny) napařený květák a vývar (třeba z vaření květáku), případně můžeme přidat i další suroviny viz odstavec praktické (koření, křen, lahůdkové droždí).
  5. Všechno rozmixujeme.
  6. Vývar nebo vodu přidáváme dle toho, jak chceme mít omáčku řídkou.
  7. Případně dochutíme umeoctem.
Dip – omáčka zředěná větším množstvím vývaru a smetany, přidány italské bylinky

Praktické

  • Omáčka je výborná k těstovinám, s tempehem nebo tofu a knedlíkem, jako dip k namáčení apod.
  • Je zcela variabilní – přidejte při mixování křen pro křenovou chuť, lžíci kešu másla nebo kešu oříšků a lžíci lahůdkového droždí pro sýrovou chuť (bude třeba přidat i více mléka/vývaru), nasekaný kopr á la koprovka, italské bylinky atp.
  • Pokud máte málo květáku, omáčku nastavíme další bílou zeleninou (bílá ředkev, vodnice, celer, petržel aj.).
  • Mléko můžete nahradit i smetanou, pak bude omáčka ještě více krémovější.

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí výživný krém na suché a popraskané ruce
Další článekČesneková rýže s mangoldem