Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
  • 2 lžíce psyllium
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
  • dochucení: sůl
  • pro chuť á la „bramboráky“: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky

Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
  3. Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
  4. Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
  5. Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
  6. Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
  7. Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).

Praktické

  • Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
  • Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím „sýrem“, s domácím „jogurtem“ nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.

Obměna

  • Do „bramboráků“ můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
  • Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
  • S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...
  1. Velká mňamka! Dělala jsem dvojnásobné množství. Polovinu jsem pekla v troubě, polovinu jsem osmažila a tu jsme měli k večeři se zbytkem cizrnové pomazánky + pražené slunečnicové semínko, salátkem a kvašenou a pařenou zeleninou. Mouku jsem dala půl napůl cizrnovou a kukuřičnou.

  2. Recept vypadá velmi zajímavě. Chtěla bych se zeptat na to lahůdkové droždí – obecně mám na droždí zátěž, takže se mu úspěšně vyhýbám. Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým a klasickým droždím ze zdravotního hlediska a z hlediska složení? Děkuji :-)

    • Martyo, na to se nazory dost ruzni. U veganu se lahudkove drozdi tesi oblibe kvuli syrove chuti, nekteri terapeuti varuji, ze jsou to kvasinky, byt umrtvene. Asi si to opatrne vyzkousejte. Ja osobne jsem za ty roky, co jime jinak, spotrebovala ciste ze zvedavosti jen par lzic. V receptech mi nechybi, dochucuji korenim, sojovkou, ume octem apod. a na spojeni pouzivam spise pohankovou mouku, kuk.skrob, vlocky apod. Nekdo na nej ale neda dopustit a ma ho na lince ?

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)
Další článekRychlá cuketová „čína“