Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Low carb cuketové bramboráky
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.
Ingredience
pro 2 porce
1 nastrouhaná cuketa
1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
2 lžíce psyllium
1/4 hrnku lahůdkového droždí
2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
dochucení: sůl
pro chuť á la "bramboráky": 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky
Do kurzu jsem vstupovala především s cílem zbavit se špatných návyků stravování a také různých závislostí a změnit to...
Ingredience
pro 2 porce
1 nastrouhaná cuketa
1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
2 lžíce psyllium
1/4 hrnku lahůdkového droždí
2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
dochucení: sůl
pro chuť á la “bramboráky”: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky
Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky
Cuketu si nastrouháme nahrubo.
Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).
Praktické
Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím “sýrem”, s domácím “jogurtem” nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.
Obměna
Do “bramboráků” můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.
Děti
Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v tomto receptu vynechává klasický krok, který se dělá u všech bramboráků, že se cuketa nechá vypotit a pak vyždímat? Děkuji
Já si letos koupila takový fleesovo-bavlněný pruh na záda, to je taková lahoda. Někdy ho nechám doma, že tam přeci není taková zima a jak toho hned lituju. Tuto zimu celkově kroužím kolem ledvin, je mi jasné, že je mám oslabené. Proto ku mě přicházejí tyto články.
Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kval...
I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tent...
Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...
Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...
Komentáře
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v tomto receptu vynechává klasický krok, který se dělá u všech bramboráků, že se cuketa nechá vypotit a pak vyždímat? Děkuji
Díky za recept! Super pro mého malého s HIT. Vynechali jsme lahudkové droždí a dali kukuricnou a ryzovou mouku. Už si přišel 2x přidat placku :)