Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.
Ingredience
pro 2 porce
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
  • 2 lžíce psyllium
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
  • dochucení: sůl
  • pro chuť á la “bramboráky”: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky

Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
  3. Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
  4. Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
  5. Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
  6. Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
  7. Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).

Praktické

  • Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
  • Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím “sýrem”, s domácím “jogurtem” nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.

Obměna

  • Do “bramboráků” můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
  • Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
  • S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...
    • Dobrý den, pokud nedrzite striktní low carb, tak dejte bezlepkovou nebo lusteninovou mouku.

  1. Velká mňamka! Dělala jsem dvojnásobné množství. Polovinu jsem pekla v troubě, polovinu jsem osmažila a tu jsme měli k večeři se zbytkem cizrnové pomazánky + pražené slunečnicové semínko, salátkem a kvašenou a pařenou zeleninou. Mouku jsem dala půl napůl cizrnovou a kukuřičnou.

  2. Recept vypadá velmi zajímavě. Chtěla bych se zeptat na to lahůdkové droždí – obecně mám na droždí zátěž, takže se mu úspěšně vyhýbám. Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým a klasickým droždím ze zdravotního hlediska a z hlediska složení? Děkuji 🙂

    • Martyo, na to se nazory dost ruzni. U veganu se lahudkove drozdi tesi oblibe kvuli syrove chuti, nekteri terapeuti varuji, ze jsou to kvasinky, byt umrtvene. Asi si to opatrne vyzkousejte. Ja osobne jsem za ty roky, co jime jinak, spotrebovala ciste ze zvedavosti jen par lzic. V receptech mi nechybi, dochucuji korenim, sojovkou, ume octem apod. a na spojeni pouzivam spise pohankovou mouku, kuk.skrob, vlocky apod. Nekdo na nej ale neda dopustit a ma ho na lince ?

      • Evi díky moc za reakci a za názor. Asi s ním budu opatrná vzhledem k naší citlivosti “na všechno” 🙂 Chystám se je dělat dnes jsem k večeři, tak budou bez droždí, zahuštěné pohankovou moukou 🙂

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)
Další článekRychlá cuketová “čína”