Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
  • 2 lžíce psyllium
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
  • dochucení: sůl
  • pro chuť á la „bramboráky“: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky

Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
  3. Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
  4. Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
  5. Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
  6. Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
  7. Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).

Praktické

  • Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
  • Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím „sýrem“, s domácím „jogurtem“ nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.

Obměna

  • Do „bramboráků“ můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
  • Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
  • S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
  1. Velká mňamka! Dělala jsem dvojnásobné množství. Polovinu jsem pekla v troubě, polovinu jsem osmažila a tu jsme měli k večeři se zbytkem cizrnové pomazánky + pražené slunečnicové semínko, salátkem a kvašenou a pařenou zeleninou. Mouku jsem dala půl napůl cizrnovou a kukuřičnou.

  2. Recept vypadá velmi zajímavě. Chtěla bych se zeptat na to lahůdkové droždí – obecně mám na droždí zátěž, takže se mu úspěšně vyhýbám. Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým a klasickým droždím ze zdravotního hlediska a z hlediska složení? Děkuji :-)

    • Martyo, na to se nazory dost ruzni. U veganu se lahudkove drozdi tesi oblibe kvuli syrove chuti, nekteri terapeuti varuji, ze jsou to kvasinky, byt umrtvene. Asi si to opatrne vyzkousejte. Ja osobne jsem za ty roky, co jime jinak, spotrebovala ciste ze zvedavosti jen par lzic. V receptech mi nechybi, dochucuji korenim, sojovkou, ume octem apod. a na spojeni pouzivam spise pohankovou mouku, kuk.skrob, vlocky apod. Nekdo na nej ale neda dopustit a ma ho na lince ?

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)
Další článekRychlá cuketová „čína“