Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Low carb cuketové bramboráky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
  • 2 lžíce psyllium
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
  • dochucení: sůl
  • pro chuť á la "bramboráky": 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky

Jíst jinak jsem začala už ve 14 letech. Díky jídelníčku se mi změnil celý život. V ...

Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
  3. Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
  4. Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
  5. Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
  6. Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
  7. Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).

Praktické

  • Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
  • Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím “sýrem”, s domácím “jogurtem” nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.

Obměna

  • Do “bramboráků” můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
  • Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
  • S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v tomto receptu vynechává klasický krok, který se dělá u všech bramboráků, že se cuketa nechá vypotit a pak vyždímat? Děkuji

Díky za recept! Super pro mého malého s HIT. Vynechali jsme lahudkové droždí a dali kukuricnou a ryzovou mouku. Už si přišel 2x přidat placku :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Palačinky z quinoi. Bez mouky a plné bílkovin.

Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kval...

Bezlepkový čirokový kváskový chléb

I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tent...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Krkonošský hubník jinak

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.