- 1 nastrouhaná cuketa
- 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
- 2 lžíce psyllium
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
- dochucení: sůl
- pro chuť á la “bramboráky”: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky
- Cuketu si nastrouháme nahrubo.
- Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
- Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
- Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
- Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
- Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
- Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).
Praktické
- Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
- Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím “sýrem”, s domácím “jogurtem” nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.
Obměna
- Do “bramboráků” můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
- Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
- S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.
Komentáře
Skvělý a velice chutný recept.Připravovala jsem s vnoučkama a zbaštili plný pekáč.Chutnalo jim to i zasyrova a hlavné droždě tebi. Děkuji Evi, Miluše
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v tomto receptu vynechává klasický krok, který se dělá u všech bramboráků, že se cuketa nechá vypotit a pak vyždímat? Děkuji