Univerzální a rychlé těsto, které se dá použít buď jako bramboráky, nebo jako tortily či tacos dle toho, čím ho ochutíte a co do něj zabalíte. Není třeba do něj dávat žádnou mouku z obilí. Navíc je plné vlákniny, důležitých omega 3 tuků a cukety, která podporuje hubnutí a detoxikaci.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
  • 2 lžíce psyllium
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce mandlové mouky (nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná)
  • dochucení: sůl
  • pro chuť á la „bramboráky“: 2 stroužky česneku, lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky

Jak připravit vegan low carb cuketové bramboráky

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
  3. Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
  4. Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
  5. Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
  6. Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
  7. Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).

Praktické

  • Těsto můžete udělat i univerzální – bez koření na bramboráky a použít jako tortilly. Nechejte pouze sůl. Pak je můžete dochutit náplní nebo pomazánkou dle libosti.
  • Do tortill můžete cokoliv zabalit. Výborné jsou potřené pomazánkou, hummusem, domácím „sýrem“, s domácím „jogurtem“ nebo například naplněné syrovou, dušenou zeleninou, zbytkem rizota nebo luštěninovou směsí. V případě bramboráku i podávejte jen tak třeba s hořčicí a syrovou cibulí. Nezapomeňte k jídlu přidat i čerstvý zeleninový salát.

Obměna

  • Do „bramboráků“ můžete použít jakoukoliv mouku. Pro low carb dietu využijte například mandlovou. Pokud držíte bezlepkovou dietu, pak přidejte pohankovou nebo kukuřičnou. A pokud vám nevadí lepek, bude se hodit jakákoliv jiná – celozrnná pšeničná, špaldová, žitná aj.
  • Pokud chcete využít placičky pouze jako tortilly, pak vynechejte česnek, kmín a majoránku a ponechejte pouze sůl, případně pepř.
  • S kořením do tortill si můžete hrát. Přidejte třeba kari koření pro indické placky, provensálské koření pro pizza chuť atp.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let v případě smažení, v případě pečení od 1 roku.

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Dobrý den, pokud nedrzite striktní low carb, tak dejte bezlepkovou nebo lusteninovou mouku.

  1. Velká mňamka! Dělala jsem dvojnásobné množství. Polovinu jsem pekla v troubě, polovinu jsem osmažila a tu jsme měli k večeři se zbytkem cizrnové pomazánky + pražené slunečnicové semínko, salátkem a kvašenou a pařenou zeleninou. Mouku jsem dala půl napůl cizrnovou a kukuřičnou.

  2. Recept vypadá velmi zajímavě. Chtěla bych se zeptat na to lahůdkové droždí – obecně mám na droždí zátěž, takže se mu úspěšně vyhýbám. Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým a klasickým droždím ze zdravotního hlediska a z hlediska složení? Děkuji 🙂

    • Martyo, na to se nazory dost ruzni. U veganu se lahudkove drozdi tesi oblibe kvuli syrove chuti, nekteri terapeuti varuji, ze jsou to kvasinky, byt umrtvene. Asi si to opatrne vyzkousejte. Ja osobne jsem za ty roky, co jime jinak, spotrebovala ciste ze zvedavosti jen par lzic. V receptech mi nechybi, dochucuji korenim, sojovkou, ume octem apod. a na spojeni pouzivam spise pohankovou mouku, kuk.skrob, vlocky apod. Nekdo na nej ale neda dopustit a ma ho na lince ?

      • Evi díky moc za reakci a za názor. Asi s ním budu opatrná vzhledem k naší citlivosti „na všechno“ 🙂 Chystám se je dělat dnes jsem k večeři, tak budou bez droždí, zahuštěné pohankovou moukou 🙂

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)
Další článekRychlá cuketová „čína“