Seznamte se s nejběžnějšími luštěninami, které používáme (čočka, fazole, cizrna, ...). Budou vám chutnat.

Cizrna

Určitě jedna z nejchutnějších luštěnin. Její další jméno je římský hrách a zdá se, že byla ve starověkém Římě opravdu vážená, své latinské jméno cicer totiž získala podle rodu, ze kterého pocházel Cicero. Cizrna pochází z jihovýchodní Asie a dnes je rozšířená hlavně v oblasti Blízkého východu a v mnoha asijských zemích. V Indii jde o nejčastěji konzumovanou luštěninu a o hlavní zdroj bílkovin v této zemi. Cizrna má chuť, která se někdy označuje za jemně oříškovou. Má jemnou, lehce krémovou konzistenci, což je možná díky tomu, že má okolo 5% tuku (ostatní luštěniny kromě sóji a arašídů mají objem tuku zanedbatelný). Nejlépe chutná cizrna uvařená v tlakovém hrnci, je jemnější a krémovější. Cizrna mezi luštěninami vyniká co do obsahu různých živin – kyseliny listové, železa, zinku.

Další výrobky z cizrny

Cizrna v biokvalitě je k dostání také v konzervě. Falafelhummus můžete koupit jako suchou směs, hlavně falafel je výborný. Prodává se také cizrnová mouka.

Aquafaba – veganský “bílkový” sníh

Z vody, ve které se cizrna vařila, se dá ušlehat tuhý bílý sníh, který můžete použít stejně jako ten z vaječného bílku (na pečení, na pusinky), sníh jde vyšlehat i z nálevu z konzervované cizrny.

Hrách

Chce se říct: chudák hrách. Kdysi tak důležitá potravina, a dnes je na okraji zájmu. Od 6. století byl rozšířený v celé střední Evropě a po mnoho století patřil k nejběžněji konzumovaným potravinám. Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny, hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že je řazen mezi luštěniny. Běžně se dnes prodává půlený zelený a žlutý hrách, v obou případech je loupaný, a proto dobře stravitelný. Hrách se může pyšnit podobnými vlastnostmi jako ostatní druhy luštěnin – obsah bílkovin 25 %, vysoký obsah kyseliny listové a vysoký obsah dalších minerálů. Pozoruhodný je obsah vlákniny, celých 26 %. Zelený hrách se nerozváří a při dodržení doby přípravy uvedené v tabulce je pevný na skus. Díky pevnější konzistenci při rozmixování nevytváří krém, ale mouku. Žlutý hrách má po uvaření krásně žlutou sluníčkovou barvu, je moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí má blízko k cizrně.

Další výrobky z hrachu

Hrách je základem suchých směsí Hraška, které se používají na zahušťování nebo obalování.

Tip: Žlutý hrách může při přípravě hummusu nahradit cizrnu (ale v tom případě jej vařte ještě o 15 minut déle než normálně).

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Čtěte dále