Cizrna
Určitě jedna z nejchutnějších luštěnin. Její další jméno je římský hrách a zdá se, že byla ve starověkém Římě opravdu vážená, své latinské jméno cicer totiž získala podle rodu, ze kterého pocházel Cicero. Cizrna pochází z jihovýchodní Asie a dnes je rozšířená hlavně v oblasti Blízkého východu a v mnoha asijských zemích. V Indii jde o nejčastěji konzumovanou luštěninu a o hlavní zdroj bílkovin v této zemi. Cizrna má chuť, která se někdy označuje za jemně oříškovou. Má jemnou, lehce krémovou konzistenci, což je možná díky tomu, že má okolo 5% tuku (ostatní luštěniny kromě sóji a arašídů mají objem tuku zanedbatelný). Nejlépe chutná cizrna uvařená v tlakovém hrnci, je jemnější a krémovější. Cizrna mezi luštěninami vyniká co do obsahu různých živin – kyseliny listové, železa, zinku.
Další výrobky z cizrny
Cizrna v biokvalitě je k dostání také v konzervě. Falafel a hummus můžete koupit jako suchou směs, hlavně falafel je výborný. Prodává se také cizrnová mouka.
Aquafaba – veganský “bílkový” sníh
Z vody, ve které se cizrna vařila, se dá ušlehat tuhý bílý sníh, který můžete použít stejně jako ten z vaječného bílku (na pečení, na pusinky), sníh jde vyšlehat i z nálevu z konzervované cizrny.
Hrách
Chce se říct: chudák hrách. Kdysi tak důležitá potravina, a dnes je na okraji zájmu. Od 6. století byl rozšířený v celé střední Evropě a po mnoho století patřil k nejběžněji konzumovaným potravinám. Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny, hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že je řazen mezi luštěniny. Běžně se dnes prodává půlený zelený a žlutý hrách, v obou případech je loupaný, a proto dobře stravitelný. Hrách se může pyšnit podobnými vlastnostmi jako ostatní druhy luštěnin – obsah bílkovin 25 %, vysoký obsah kyseliny listové a vysoký obsah dalších minerálů. Pozoruhodný je obsah vlákniny, celých 26 %. Zelený hrách se nerozváří a při dodržení doby přípravy uvedené v tabulce je pevný na skus. Díky pevnější konzistenci při rozmixování nevytváří krém, ale mouku. Žlutý hrách má po uvaření krásně žlutou sluníčkovou barvu, je moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí má blízko k cizrně.
Další výrobky z hrachu
Hrách je základem suchých směsí Hraška, které se používají na zahušťování nebo obalování.
Tip: Žlutý hrách může při přípravě hummusu nahradit cizrnu (ale v tom případě jej vařte ještě o 15 minut déle než normálně).
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář