Rychlá a výborná večeře s barevnými bezlepkovými plackami a petrželovými chipsy, která potěší zejména děti.

 

Znáte takový ten pocit, když přijdete pozdě z práce, jste unavení, máte hlad a potřebujete rychle nějaké dobré jídlo, které vás uspokojí? Tak přesně takto vznikla tato rychlá a výborná večeře!

Ingredience
na 1 porci

  • petržel 1-2 kusy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • půl menší dýně hokkaido
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • větší špetka tymiánu
  • na dochucení: shoyu
  • 0,5 šálku cizrnové mouky
  • 1-1,5 lžíce mahá koření (nebo jen drcenný kmín 1 lžíce)
  • hrstička semínek (např. len a slunečnice)

Postup

  1. Zapněte troubu na 200°C. Na kolečka si nakrájejte petržel (množství dle vašeho hladu) a smíchejte ho s olivovým olejem a špetkou soli. Až bude trouba nahřátá, vložte petržel do trouby na pečící papír na plech a pečte cca 15 minut.
  2. Nakrájejte si na větší kostky dýni a na sezamovém oleji orestujte, posolte špetkou soli, pokapejte shoyu a ochuťte tymiánem, zalijte troškou vody a duste cca 10-15 min do změknutí.
  3. Do misky si nasypte cizrnovou mouku, přilejte vodu, osolte, přidejte mahá koření (nebo drcenný kmín) nebo jiné koření/bylinky dle vašich preferencí, nasypte semínka (já jsem dala len a slunečnici) a zamíchejte. Těstíčko by mělo mít konzistenci hořčice. Můžete přidat i “barvičku” (kurkuma, ječmen, šťáva z červené řepy) – viz. nadpis praktické.
  4. Na nepřilnavé pánvi dělejte z těsta placičky.
  5. Nasekejte petrželku a podávejte. Pokud potřebujete vydatnější jídlo, přidejte k jídlu i nějakou zbylou obilovinu – například jáhly (můžete je zamíchat do dýně a směs zabalit do placek nebo placky jen tak přikusovat).

Praktické

Pokud připravujete placky pro děti, můžete si vyhrát s barvami: použijte šťávu z řepy pro růžovou barvu, kurkumu pro žlutou a sušenou mladou pšenici nebo ječmen pro zelenou barvu (jako na fotce) 🙂

Obměna

Placky můžete přidat k jakémukoliv jinému jídlu – hodí se skvěle třeba ke kari nebo k různým omáčkám. Nebo i jen tak jako svačina do školy/práce s pomazánkou a syrovou zeleninou.

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobry den, dnes jsem zkoušela placky a byly to takové tvrdé podrážky, asi jsem někde udělala chybu? Má to takové být?

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Proč nás pořád šidí II.
Další článekJak na vánoční cukroví