Rychlá a výborná večeře s barevnými bezlepkovými plackami a petrželovými chipsy, která potěší zejména děti.

 

Znáte takový ten pocit, když přijdete pozdě z práce, jste unavení, máte hlad a potřebujete rychle nějaké dobré jídlo, které vás uspokojí? Tak přesně takto vznikla tato rychlá a výborná večeře!

Ingredience
na 1 porci

  • petržel 1-2 kusy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • půl menší dýně hokkaido
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • větší špetka tymiánu
  • na dochucení: shoyu
  • 0,5 šálku cizrnové mouky
  • 1-1,5 lžíce mahá koření (nebo jen drcenný kmín 1 lžíce)
  • hrstička semínek (např. len a slunečnice)

Postup

  1. Zapněte troubu na 200°C. Na kolečka si nakrájejte petržel (množství dle vašeho hladu) a smíchejte ho s olivovým olejem a špetkou soli. Až bude trouba nahřátá, vložte petržel do trouby na pečící papír na plech a pečte cca 15 minut.
  2. Nakrájejte si na větší kostky dýni a na sezamovém oleji orestujte, posolte špetkou soli, pokapejte shoyu a ochuťte tymiánem, zalijte troškou vody a duste cca 10-15 min do změknutí.
  3. Do misky si nasypte cizrnovou mouku, přilejte vodu, osolte, přidejte mahá koření (nebo drcenný kmín) nebo jiné koření/bylinky dle vašich preferencí, nasypte semínka (já jsem dala len a slunečnici) a zamíchejte. Těstíčko by mělo mít konzistenci hořčice. Můžete přidat i „barvičku“ (kurkuma, ječmen, šťáva z červené řepy) – viz. nadpis praktické.
  4. Na nepřilnavé pánvi dělejte z těsta placičky.
  5. Nasekejte petrželku a podávejte. Pokud potřebujete vydatnější jídlo, přidejte k jídlu i nějakou zbylou obilovinu – například jáhly (můžete je zamíchat do dýně a směs zabalit do placek nebo placky jen tak přikusovat).

Praktické

Pokud připravujete placky pro děti, můžete si vyhrát s barvami: použijte šťávu z řepy pro růžovou barvu, kurkumu pro žlutou a sušenou mladou pšenici nebo ječmen pro zelenou barvu (jako na fotce) :-)

Obměna

Placky můžete přidat k jakémukoliv jinému jídlu – hodí se skvěle třeba ke kari nebo k různým omáčkám. Nebo i jen tak jako svačina do školy/práce s pomazánkou a syrovou zeleninou.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...
  1. Konecne jsem se dostala k tomu, koupit cizrnovou mouku a zacit z ni tvorit ;-) Placicky jedna basen! cast jsem udelala na „sladko“ – misto koreni jsem pridala skorici a citrus – vznikly bajecne piskotkove livanecky :-) :-)

  2. Ahoj holky, jakou navrhujete alternativu místo cizrnové mouky? Myslela jsem, že se to bude dělat z uvařené cizrny :-D…tak bud zítra mouku koupím, nebo prosím o radu:)díky Verča

    • Můžete si udělat jakékoliv placky, např. z pohankové či kukuřičné mouky. Nebo i karbenátky z uvařené cizrny :-). Nebojte se kombinovat!

    • Navo, není nutné mít pokaždé obilovinu, v jídle, pod kterým píšeš jsou placky, které jsou tam na zasycení. Obilí můžeš mít na snídani, oběd i večeři, ale není to podmínka mít to 3x denně, na někoho je to i moc.

        • V zásadě to tak je, ale když je splněna „denní dávka“, může k večeři být klidně něco jen zeleninového nebo luštěninového se zeleninou, jde o to jít to pestré a taky nebýt dogmatický 😉

  3. Evi, prosím, placky se mi vůbec nedaří. Může být problém v mouce? Koupila jsem Cizrnovou mouku instantní z Countrylife. A už 3 mísy jsem vyhazovala do koše. Těsto pořád hrudkuje ať dám vody kolik chci.

    • Tuhle mouku jsem taky měla a nakonec jsem ji vyhodila. Vůbec jsem netušila, jak ji používat, ale rozhodně to nefungovalo dle poměrů v receptech JJ.

        • Na 125 g cizrnove mouky cca 300 ml vody a pokud chcete mít jistotu, ze se testo spoji přidejte i 2 lžíce mletého chia nebo lneneho seminka. Me drží i bez toho, ale dávám je tam pro lepsi nutriční profil.

  4. Dobry den, dnes jsem zkoušela placky a byly to takové tvrdé podrážky, asi jsem někde udělala chybu? Má to takové být?

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Proč nás pořád šidí II.
Další článekJak na vánoční cukroví