- petržel 1-2 kusy
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl
- půl menší dýně hokkaido
- 1 lžíce sezamového oleje
- větší špetka tymiánu
- sójová omáčka
- 0,5 šálku cizrnové mouky
- 1-1,5 lžíce mahá koření (nebo jen drcený kmín 1 lžíce)
- hrstička semínek (např. len a slunečnice)
Postup
- Zapněte troubu na 200°C. Na kolečka si nakrájejte petržel (množství dle vašeho hladu) a smíchejte ji s olivovým olejem a špetkou soli. Až bude trouba nahřátá, vložte petržel do trouby na pečící papír na plech a pečte cca 15 minut.
- Nakrájejte si na větší kostky dýni a na sezamovém oleji orestujte, posolte špetkou soli, pokapejte sójovou omáčkou a ochuťte tymiánem, zalijte troškou vody a duste cca 10-15 min do změknutí.
- Do misky si nasypte cizrnovou mouku, přilijte vodu, osolte, přidejte mahá koření (nebo drcený kmín) nebo jiné koření/bylinky dle vašich preferencí, nasypte semínka (já jsem dala len a slunečnici) a zamíchejte. Těstíčko by mělo mít konzistenci hořčice. Můžete přidat i “barvičku” (kurkuma, ječmen, šťáva z červené řepy) – viz. nadpis praktické.
- Na nepřilnavé pánvi dělejte z těsta placičky.
- Nasekejte petrželku a podávejte. Pokud potřebujete vydatnější jídlo, přidejte k jídlu i nějakou zbylou obilovinu – například jáhly (můžete je zamíchat do dýně a směs zabalit do placek nebo placky jen tak přikusovat).
Praktické
- Pokud připravujete placky pro děti, můžete si vyhrát s barvami: použijte šťávu z řepy pro růžovou barvu, kurkumu pro žlutou a sušenou mladou pšenici nebo ječmen pro zelenou barvu (jako na fotce) :-)
- Pro verzi bez sóji použijte k dochucení hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.
Obměna
- Placky můžete přidat k jakémukoliv jinému jídlu – hodí se skvěle třeba ke kari nebo k různým omáčkám. Nebo i jen tak jako svačina do školy/práce s pomazánkou a syrovou zeleninou.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️ teda ta dýně me překvapila , ze jen ten tymián a bylo to moc chutné , placicky se me povedly snad poprvé za moji plavickove éry ♥️😂 a čipsy aaaaah , symphonie ♥️
Ja zkusila tentokrat z hrachove mouky a placky byly primo vystavni a lahodne stejne tak :-)