Výborná polévka z batátů, kapusty a mrkve. Pro milovníky ostřejší chutě přidáme i trochu zázvoru. Pro labužníky kapku rostlinné smetany.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 batátu (120 g)
  • hrnek a půl kapusty
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • olej
  • kousek zázvoru
  • umeocet
  • rostlinná smetana na zjemnění (není nutná)

Jak připravit batátovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do hrnce dáme trochu oleje. Cibuli a mrkev na krájíme na větší kusy, přidáme trochu soli a společně orestujeme na oleji.
  3. Přilijeme do hrnce ohřátý vývar, přidáme kapustu a batát nakrájené na větší kusy a společně povaříme asi 10 minut.
  4. Potom polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
  5. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z něj rukou trochu šťávy přímo do polévky.
  6. Dochutíme umeoctem a pro labužníky můžeme přidat i trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Zeleninu stačí nakrájet na větší kusy, bude se mixovat.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i trochu uvařené obiloviny a rozmixovat spolu dohromady. Výborná je rýže nebo jáhly. Obilovina pomůže polévku zahustit, když je příliš vodová.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakoukoliv jinou zeleninu. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, zelí a batátu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme ani nepoužijeme umeocet. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a můžeme dát kapku umeocta. Odebereme pro dítě a sobě dochutíme podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i umeocta trochu více a děti mohou jíst stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
  1. Tak ovšem kombinace cibule, petržel, zelí a batát je vynikající. Od zelí jsem toto nečekala, batát krásně maskuje drobné pachutě.
    Zbytek obědových krup krásně zahustil a dvě megaporce snědl potomek, který si zásadně nedává “krémové polévky”. 😀

      • I ja! 🙂 Polivka je grunt, rikavala moje babi, a myslim, ze vedela o cem mluvi 🙂 (coz mi ted pripomnelo, ze musim mrknout na Vas kurz “Jak na babicky” a naucit se par uzitecnych technik a triku, protoze to pro nas bude brzy aktualni.. tak snad to ustojime 😉 )

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHummus z mungo fazolek a arašídového másla
Další článekHon na půdu – dnešní film