Výborná polévka z batátů, kapusty a mrkve. Pro milovníky ostřejší chutě přidáme i trochu zázvoru. Pro labužníky kapku rostlinné smetany.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 batátu (120 g)
  • hrnek a půl kapusty
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • olej
  • kousek zázvoru
  • umeocet
  • rostlinná smetana na zjemnění (není nutná)

Jak připravit batátovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do hrnce dáme trochu oleje. Cibuli a mrkev na krájíme na větší kusy, přidáme trochu soli a společně orestujeme na oleji.
  3. Přilijeme do hrnce ohřátý vývar, přidáme kapustu a batát nakrájené na větší kusy a společně povaříme asi 10 minut.
  4. Potom polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
  5. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z něj rukou trochu šťávy přímo do polévky.
  6. Dochutíme umeoctem a pro labužníky můžeme přidat i trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Zeleninu stačí nakrájet na větší kusy, bude se mixovat.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i trochu uvařené obiloviny a rozmixovat spolu dohromady. Výborná je rýže nebo jáhly. Obilovina pomůže polévku zahustit, když je příliš vodová.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakoukoliv jinou zeleninu. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, zelí a batátu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme ani nepoužijeme umeocet. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a můžeme dát kapku umeocta. Odebereme pro dítě a sobě dochutíme podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i umeocta trochu více a děti mohou jíst stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto polévku (ani ochucená nebyla), naznal, že si ji dá a uklidil sáčkovou!!!!, kterou si pořídil, aby mohl mít svoji podle...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to byly karbanátky z červené čočky a sušených hub. Chutnaly nejen mně ale i mým synům /52, 48 let/, kteří teprve...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá maminka, která není zdravá, má spoustu léků a hubnout se ji nedaří poslední léta vůbec (max 1-2kg) jí některá jídla...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě připravený. Zprvu jsem docela váhala, ale teď si gratuluji k tomu, že jsem se odhodlala. Začala jsem konečně chutně vařit,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro pokročilé. Opravdu super jídla. Stravujeme se dle jíme jinak už delší dobu, ale spíše jednodušeji, skromněji. Dnes to pro nás...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz. Také jsem se rozhodla dnes vstoupit do Klubu. 🙂 Pro mne byly mimo jiné velmi důležité informace o etickém přesahu...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát poděkovat za nádherný víkendový seminář na Sázavě. Bylo to úžasné a navíc po víkendu jsem měla v sobě úplně jinou...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé a taky se móc těším 🙂 Miluju luštěniny a třeba kroupy, ale netušila jsem že se dají vykouzlit takové mňamky...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a očistu zvládnu sama a vždy na poslední chvíli neodolám a vstoupím. S vámi je to prostě příjemnější 🙂

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je top!" 😀 Jídlo si teď užívám jak nikdy předtím a hlavně se po něm skvěle cítím. Vůbec nechápu, jak jsem...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající. Lněný čaj, miso polévka i celý oběd. Zvlášť omáčka z červené čočky. Do dnešního dne jsem nevěřila, že jídlo může...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" 🙂 Exploze chutí a spokojenost! 🙂

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou chutná a snadno a rychle uvařená. Dlouho jsem váhala, jestli do kurzu jít a jestli se to vyplatí. Jsem moc...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky by mohly být povzbuzením těm co to máte taky, ať již z jakýchkoliv důvodů, těžší a zatím se obrovského povzbuzení...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už skoro 20 let jsem nesnídala, pokud ano, cítila jsem se po ní, že si musím...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase asi 6 cm a je mi mnohem líp ve vlastním těle. Každopádně si opět zaplatím členství na další rok, protože...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak ovšem kombinace cibule, petržel, zelí a batát je vynikající. Od zelí jsem toto nečekala, batát krásně maskuje drobné pachutě.
    Zbytek obědových krup krásně zahustil a dvě megaporce snědl potomek, který si zásadně nedává “krémové polévky”. 😀

      • I ja! 🙂 Polivka je grunt, rikavala moje babi, a myslim, ze vedela o cem mluvi 🙂 (coz mi ted pripomnelo, ze musim mrknout na Vas kurz “Jak na babicky” a naucit se par uzitecnych technik a triku, protoze to pro nas bude brzy aktualni.. tak snad to ustojime 😉 )

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHummus z mungo fazolek a arašídového másla
Další článekHon na půdu – dnešní film