Výborná polévka z batátů, kapusty a mrkve. Pro milovníky ostřejší chutě přidáme i trochu zázvoru. Pro labužníky kapku rostlinné smetany.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 batátu (120 g)
  • hrnek a půl kapusty
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • olej
  • kousek zázvoru
  • umeocet
  • rostlinná smetana na zjemnění (není nutná)

Jak připravit batátovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do hrnce dáme trochu oleje. Cibuli a mrkev na krájíme na větší kusy, přidáme trochu soli a společně orestujeme na oleji.
  3. Přilijeme do hrnce ohřátý vývar, přidáme kapustu a batát nakrájené na větší kusy a společně povaříme asi 10 minut.
  4. Potom polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
  5. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z něj rukou trochu šťávy přímo do polévky.
  6. Dochutíme umeoctem a pro labužníky můžeme přidat i trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Zeleninu stačí nakrájet na větší kusy, bude se mixovat.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i trochu uvařené obiloviny a rozmixovat spolu dohromady. Výborná je rýže nebo jáhly. Obilovina pomůže polévku zahustit, když je příliš vodová.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakoukoliv jinou zeleninu. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, zelí a batátu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme ani nepoužijeme umeocet. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a můžeme dát kapku umeocta. Odebereme pro dítě a sobě dochutíme podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i umeocta trochu více a děti mohou jíst stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
  1. Tak ovšem kombinace cibule, petržel, zelí a batát je vynikající. Od zelí jsem toto nečekala, batát krásně maskuje drobné pachutě.
    Zbytek obědových krup krásně zahustil a dvě megaporce snědl potomek, který si zásadně nedává „krémové polévky“. :-D

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHummus z mungo fazolek a arašídového másla
Další článekHon na půdu – dnešní film