Krémová fazolová polévka z mungo fazolek se sezamovou pastou tahini a pár kapkami citronu vás překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 velká cibule
  • 1 hrnek brokolice
  • 2 hrnky uvařených mungo fazolek
  • 1 vrchovatá lžíce tahini
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody (lze použít i vodu z mungo)
  • sůl
  • na dochucení: umeocet a trocha citronové šťávy
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha

Jak připravit mungovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli a brokolici.
  3. Do horkého vývaru dáme cibuli, brokolici, sůl a uvařené mungo fazole. Vaříme asi 15 minut.
  4. Nakonec dámě vrchovatou lžíci Tahiny (sezamové máslo)a pak celý obsah hrnce rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně dohladka, nám chutná, když jsou v polévce trochu kousky.
  5. Dochutíme podle chuti umeoctem a citronovou šťávou. K polévce jsou výborná opražená semínka a klíčky.

Obměna

  • Zajímavou chuť dostane polévka s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
  • Místo fazolí mungo můžete použít i cizrnu, adzuki nebo malé bílé fazole.

Praktické

  • Fazole mungo se lépe vaří, když se na pár hodin nebo přes noc namočí. Není je nutné ani vařit v papiňáku.
  • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli na drobno, klidně stačí větší kusy.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 14 měsíců. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme tahini a umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
  • Pro děti od 2 let už můžeme dochutit umeoctem a Tahini, ale jen v malém množství.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...
  1. U nás polévky také frčí. Denně máme dvě, a když náhodou nestíhám a udělám jen jednu, tak náš nejmladší se cítí o něco ošizený :-).
    Použila jsem místo mungo, malé bílé fazole a byla výborná.

    • Já taky musím mít denně polévku. Máme jednu k snídani a jednu na oběd, asi jako u vás. Jak jedna chybí, strádám :-)

  2. Tohle je fakt dobrota. :) Krémové polívky dělám často, zeleninové, luštěninové. Ale přidat do nich tahini, to mě nikdy nenapadlo. A to je ta změna proti obvyklým krémovým, třeba i se smetanou. :)

    • Můj muž snědl téhle polévky snad tři talíře, když jsme ji vařily do kurzu, taky ho nadchla :-)

  3. mám přebytek naklíčeného munga, opravdu ho nestihneme sníst. dá se polévka uvařit i z něj? pak asi nebude potřeba máčet, jen uvařit? díky!

    • Určitě, klíčky se dají příhodit do všeho, jsou dobré i přidané na konci do horké polévky, kdy se jen v polévce spaří. Máčet je určitě nemusíte, už jsou probuzené a plné vody.

  4. To je nápad! Pořád jsem řešila jak se najíst na běžkách, když nemám chuť na studený chleba s karbanátkama…. a normálně mě nenapadlo vzít si v termosce polívku! Přitom po Praze si jí normálně nosím ;-) Díky za tip :-)

  5. je možné nahradit tahini rozmixovanými semínky, třeba slunečnicovými? Sezam se žel u nás netěší zrovna velké oblibě

  6. Je moc dobrá, už jsem ji vařila ve dvou variantách – poprvé jsem si totiž omylem připravila fazolky adzuki. Dnes jsme ji měli už s mungem a musím říct, že s adzuki je snad lepší…

  7. Chtěla jsem se jen zeptat, proč děti od dvou let by měli mít Tahini a umeocet jen v omezeném množství. Tahini obvlášť. Děkuji.

  8. Polívka je moc dobrá, pokapali jsme ji dýňovym olejem a pochutnali si.

    Taky jsme se na horách bavili o tom, kde berou přesvědčení, že všichni lidi jedí ujen párek v rohlíku a hranolky. Potom se nemůžou divit, že lidi jezděj s vlastním jídlem.
    Kdyby uvařili kotel boršče, určitě by ho prodali!

  9. Tak jsem dnes polívku vzala do termosky na lyžovačku. A myslím, že nám ji v bufetu na svahu lyžaři s langošema a párkama v rohlíku i záviděli. :-) Dali jsme k ní kváskový chlebík a kluci se jen olizovali! Výborná! Díky.

  10. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBrownie
Další článekPolévka Šangri-La s ovesnými vločkami