Domů > Magazín > Blog

Japonský čaj Gyokuro Yukata Midori

Velmi kvalitní a chutný japonský čaj s nádherně zelenými listy. Gyokuro se pěstuje v různých oblastech a proto výběr tohoto čaje je opravdu veliký a rozlišný.

Původ čaje

Čaj pochází ze zastíněných kultivací japonského zeleného čaje, které umožňují nálevu vyvinout velmi zajímavou chuť. Toto Gyokuro pěstuje rodina Henta na svazích hory Kirishima, kde se od roku 1968 nachází jejich čajová farma. Samozřejmě můžete koupit Gyokuro pěstovaný i na jiných místech Japonska jako například v oblasti Kagoshima.

Vlastnosti 

Gyokuro je zelený čaj, který je stejně jako všechny japonské čaje bohatý na katechiny a antioxidační polyfenoly, o něco méně než jiné čaje jako Matcha nebo Sun Rouge. Je to proto, že zastíněné čaje mají obecně méně katechinů a více aminokyselin, protože dochází k menší fotosyntéze. Na druhou stranu mají vyváženější chuť. Čaj Gyokuro obsahuje kofein, ale zároveň aminokyselinu L-theanin, která naopak uklidňuje. Myslím si, že na kofein jsem dost citlivá, proto nepiji kafe a musím říct, že jsem žádné nakopnutí necítila, tak si myslím, že čaj lze popíjet klidně i odpoledne.V tomto článku nebudu popisovat jiné vlastnosti čaje, protože kultivarů je strašně moc, liší se původem pěstováni a tudíž pak i chutí a vůní. To by vedlo pouze k rozporům, zbytečným diskuzím a nedorozuměním. Pokud ovšem koupíte jakýkoliv kultivar zeleného čaje Gyokuro, určitě vás nezklame. 

Barva a chuť 

Nálev má světle zelenou barvu. Po otevření balíčku cítím vůni hodně svěží, skoro lehce mentolovou. Chuť je i po třech louhováních výborná, osvěžující, květinová, lehce nasládlá. S louhováním si pohrajte, zkuste i delší doby, mě osobně se zdálo, že druhé a třetí louhování mělo ještě lahodnější chuť, než to první. Je to opravdu skvělý čaj a doporučuji vám ho vyzkoušet.

Příprava

Teplota vody by měla být 70°C. U tohoto kultivaru je doba louhování 1-2 minuty. U jiných Gyokuru se může doba i teplota vody lišit, řiďte se proto pokyny na balení. Japonské čaje připravuji v konvičce Kyusu, ta má sice uvnitř filtr, ale nedokáže v tomto případě zachytit všechny malé lístečky, proto čaj ještě přelévejte přes sítko. Yutaka Midori je opravdu „zelený“ čaj. Pokud jste zvědaví, můžete porovnat tento čaj s ostatními Sencha dostupnými na internetu pro jeho krásnou barvu, nádhernou vůni a vynikající chuť.

Cena: okolo 18 euro za 50 g. Mluvím o ceně testovaného čaje, ostatní kultivary se mohou cenově lišit.

DŮLEŽITÉ: Články a recenze čajů jsou určeny všem, kteří si chtějí vychutnat kvalitní sypaný čaj aniž by se přitom museli zadlužit. Čaje, které pro vás testuji jsou cenově přístupné, kvalitní a lehce dostupné na eshopech. Pro super znalce, odborníky, kteří nemají problémy utratit obrovské sumy peněz za drahé kultivary, nejsou moje články určeny. Já sama jsem obyčejný člověk, který si takový luxus nemůže dovolit, proto si myslím, že popisovat čaje, které bohužel nespadají do mé finanční kategorie nemá smysl. Tudíž píšu recenze o kultivarech, které si já osobně můžu zakoupit, asi jako valná většina z vás, kultivarech, které mám osobně vyzkoušené a které si může obyčejný smrtelník dovolit.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucie Bob
30. 9. 2023

Vierko, děkuji za exkurzi do Japonska… 🍀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
78
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
30
3

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
19
4

Matcha čaj

Matcha má svůj původ v Číně, ale hlavně v Japonsku, kde se používá při čajových obřadech. Buddhističtí mniši používali Matchu ke koncentraci během dlouhých...
20
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
49
10

Microgreens – skvělá domácí zelenina po celý rok

Microgreens mají vysoký obsah vitamínů a minerálů, dodávají nám živiny i energii. V porovnání s běžnou zeleninou se navíc tahle mini zelenina vyznačuje tak...