Domů > Magazín > Blog

Zelený japonský čaj Sun Rouge

Dnešní minirecenze je věnována japonskému zelenému čaji Sun Rouge, je to čaj Sencha, ale chuťově, alespoň pro mě, se od Sencha velmi liší, chuť umami zde vůbec nepocítíte. Je to čaj pro milovníky jemných čajů s bylinkovou chutí.

Sun Rouge

Je to prakticky zelený čaj Sencha. Vyznačuje se tím, že je čajem nejbohatším na antokyany a antioxidanty Kultivar “Sun Rouge” je poměrně mladý čaj registrovaný v Japonsku v roce 2009. Je výsledkem 9-letého vývojového projektu na výrobu zeleného čaje s vysokým obsahem antokyanů. Čaj vznikl křížením Camellia sinensis var. sinensis s Camellia sinensis var. taliensis z čínské provincie Yunnan.

Odkud pochází 

Sun Rouge se pěstuje ve velmi omezeném množství na malém ostrově Tokunoshima v prefektuře Kagoshima. Ostrov se nachází přibližně 100 km severně od Okinawy kde je mnohem teplejší klima, než v oblastech pro pěstování čaje na hlavních japonských ostrovech. Subtropické klima v kombinaci s vulkanickou půdou ostrova z něj činí ideální místo pro tento kultivar.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Chuť čaje

Chuť tohoto čaje je velmi jemná, bylinková, travnatá, úplně jiná, než na jakou jsem zvyklí u čajů Sencha. Osobně dávám přednost čajům výraznějším s chutí umami, ta tady prakticky chybí. Čaj Sencha je jeden z mých nejoblíbenějších čajů, proto mě tento kultivar hodně překvapil a po pravdě mě ani moc nezaujal. No a jsem u té zajímavosti tohoto čaje. Přidáním pár kapek citrónové šťávy (nebo jiného citrusového nápoje) do připraveného šálku zaznamenáte změnu barvy na jasně růžovou! Jedná se o přímou interakci mezi velmi vysokým obsahem antokyanů a kyselostí vody. To je určitě zajímavé, ale já nerada do čajů přidávám jiné ingredience a už vůbec ne citrón. Kyselost citrónu přebije ostatní aroma. Samozřejmě to beru jako pokus, jestli tento čaj opravdu funguje, jak se o něm píše.. Ano funguje, barva se mění, ale tím se mění i jeho chuť. Každopádně za mne doporučuji citrón vynechat.

Příprava 

Čaj jsem si připravila v japonské  tradiční konvičce Kyusu, z červeně glazované hlíny používané v Japonsku během čajového obřadu. Zvláště vhodná je pro zelené čaje a červené (černé) čaje. Tato konvice má filtr přímo integrovaný v hrdle a zadrží listy čaje a zbytků uvnitř.  Minimální hmotnost a typická boční rukojeť 90° umožňuje snadnou a bezpečnou manipulaci s konvičkou během přípravy a servírování. Z konvičky lijte čaj přímo do mističek, já použila i konvici, protože jsem experimentovala s tou barvou. Pro přípravu tohoto čaje louhujte listy ve vodě o teplotě 70°, ne déle než minutu a počítejte 1-2 gramy na 100 ml. Listy louhujte vícekrát, abyste využili vlastnosti čaje až do posledního nálevu. Pokud chcete postupovat podle metody západního nálevu, můžete si čaj připravit při teplotě 70° na 4-5 minut louhování. Ale pozor, může být intenzivní a možná i hodně hořký, ovšem i to záleží na vaší chuti.

Upozornění: Množství kofeinu je v tomto čaji vysoké, takže konzumujte v dopoledních hodinách, krásně vás nakopne a dodá velkou energii.

Cena: 50 g čaje stojí okolo 12 euro

DŮLEŽITÉ: Články a recenze čajů jsou určeny všem, kteří si chtějí vychutnat kvalitní sypaný čaj aniž by se přitom museli zadlužit. Čaje, které pro vás testuji jsou cenově přístupné, kvalitní a lehce dostupné na eshopech. Pro super znalce, odborníky, kteří nemají problémy utratit obrovské sumy peněz za drahé kultivary, nejsou moje články určeny. Já sama jsem obyčejný člověk, který si takový luxus nemůže dovolit, proto si myslím, že popisovat čaje, které bohužel nespadají do mé finanční kategorie, nemá smysl. Tudíž píšu recenze o kultivarech, které si já osobně můžu zakoupit, asi jako valná většina z vás, kultivarech, které mám osobně vyzkoušené a které si může obyčejný smrtelník dovolit…


PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
78
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
26
3

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
17
5

Vilcacora – Kočičí dráp – mocný bojovník proti zdravotním neduhům

Braňte se virům a nemocem  zuby nehty… a nebo drápem… kočičím.

White pine needles – bílý čaj

Bílý čaj lidstvo zná a pije mnoho set let, ovšem za časů staré Číny dostal tento bílý čaj označení čaj císařů. Tímto čajem čínští panovníci hostili nejvýzn...

Nechtěné hubnutí v těhotenství a na co si dát pozor

Hubnutí na počátku těhotenství vlivem nevolností není ničím neobvyklým. Co když je ale váhový úbytek příliš výrazný nebo hubnete i po ukončení prvního trim...