- 130 g pohanky v suchém stavu
- ořechy
- houby
- petrželka
- olej
- sůl
- 150 g cizrnové mouky
- 420 g vody
- cibule
- česnek
- kmín
- 1 lžíce lahůdkového droždí
Jak připravit zapečenou pohanku
- Vodu a cizrnovou mouku promíchejte a nejlépe přes noc nechte odpočívat. Před použitím osolte a promíchejte.
- Uvařte pohanku a dejte do mísy.
- Orestujte houby na oleji společně s česnekem a kmínem.
- Do mísy s pohankou přidejte prolisovaný česnek, petrželku, lahůdkové droždí, osolte, přidejte ořechy, opepřete a přidejte 3 lžíce namočené cizrnové mouky. Promíchejte.
- Pekáček pořádně vymažte olejem, klidně ať trochu oleje na dně stojí.
- První vrstvu tvoří pohanka.
- Na ní navršte houby.
- Na houby nalijte rozleželou cizrnovou hmotu.
- Poslední vrstva je cibule.
- Pečte v trubě asi 40 minut na 200°C.
- Po upečení nechte asi 15 minut odpočívat, aby se vám pokrm lépe krájel.
- Můžete, ale nemusíte ozdobit krémem balsamico.
Praktické
- Pečená pohanka se chová jako farinata, aby šla krájet, musí trochu vychladnout.
- Použila jsem pekáček o rozměrech 24 x 24 cm.
- Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Jakákoliv obměna je na vaší fantazii.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření. Pozor na velké kusy ořechů.
Komentáře
použila som susene huby Jidasovo ucho, vopred zaliala vriacou vodou, nechala 2 hod namočené, potom postupovala v zmysle tohto receptu – orestované na oleji s cesnakom. da sa to zjest ale asi tam tieto huby nepasuju a su aj tvrdsie. vody na zaliatie bolo treba asi viac, alebo mensi pekacik, nevyslo mi to zaliat az celkom povrch. orechy som pouzila vlasske a tiez neviem ci ich bolo treba v niecom vopred namocit aby to malo nejaku chut. celkovo mi k tomu este nieco chyba, s cim si to davate na tanier? len take suche mi to velmi nechutilo.
Upečeno a je to skvělé!!!děkuji za recept