Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Zdravý pohár s kustovnicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Pohár patří k létu ale nemusí být nutně zmrzlinový, aby osvěžil.

Ingredience
pro cca 4 poháry
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 a půl hrnku uvařené bílé nebo celozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 2 obalené polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • voda podle potřeby
  • pár zrníček s kustovnice na ozdobu (není nutná)
  • 2 jablka
  • 40 g hrozinek
  • 50 ml vody
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky agaru
  • špetka skořice
  • 1 hřebíček
  • špetka kardamomu

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

Jak na mandlový krém

  1. Mandle rozmixujeme na co nejmenší kousky, ideálně na prach, pokud máte kvalitní mixér, ale nevadí když budou trochu větší kousky.
  2. Přidáme uvařenou rýži a slad nebo sirup a rozmixujeme do hladka.
  3. Vody dáme tolik, aby směs měla krémovitou konzistenci.

Jak na jablečné pyré

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme ponorným mixérem na pyré.

Jak na vrstvený pohár

  1. Nejprve dáme vařit jablečné pyré.
  2. Připravíme si mandlový krém.
  3. Do poháru dáme na dno trochu jablečného pyré, další vrstvu dáme mandlový krém.
  4. Vrstvy střídáme, utvoříme alespoň čtyři.
  5. Pohár ozdobíme kustovnicí nebo jiným ovocem.
  6. V létě podáváme vychlazené, ale v zimě klidně i teplé.

Praktické

  • Použijte průsvitné sklenice, aby byly vidět vrstvy poháru.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce.
  • Místo jablečného pyré můžete použít i marmeládu bez cukru.

Děti

  • Tento pohár mohou děti od roka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...