Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Nadýchaný bezlepkový knedlík z kukuřičné krupice

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Tento úžasný, lehounký, nadýchaný knedlík jsem vymyslela dnes při vaření oběda. Použila jsem základní recept na bezlepkový kukuřičný knedlík a odlehčila ho burizonama a mišutkou. Aby byl chutnější, přidala jsem do něj i lžičku přepuštěného másla ghí. A výsledek naprosto předčil moje očekávání.

Ingredience
4 porce
  • 1 díl kukuřičné krupice
  • 3,5 dílů vody
  • sůl
  • 4 vrchovaté lžíce burizonů
  • 4 lžíce mišutky (kukuřičná extrudovaná krupice) - nemusí být
  • lžička oleje

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice

  1. Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
  2. Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
  3. Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
  4. Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme, přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
  5. Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.

Jak připravit knedlík z polenty

  1. Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
  2. Pak přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
  3. Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu  a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
  • Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
  • Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.

Děti

  • Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Alžběta
4. 1. 2022

Tak jsem to dnes vyzkoušela. Chuťově se mi to i zamlouvá, ale asi to budu muset ještě nějak vychytat. Strašlivě ten knedlík lepí a je takový hrbolatý. Tak nevím, kde dělám chybu?

Klub
Merci72
6. 9. 2013

A co ghí? To se občas používat může?? Myslela jsem si, že to také není vhodné …

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma