Tento úžasný, lehounký, nadýchaný knedlík jsem vymyslela dnes při vaření oběda. Použila jsem základní recept na bezlepkový kukuřičný knedlík a odlehčila ho burizonama a mišutkou. Aby byl chutnější, přidala jsem do něj i lžičku přepuštěného másla ghí. A výsledek naprosto předčil moje očekávání.
Ingredience
4 porce
- 1 díl kukuřičné krupice
- 3,5 dílů vody
- sůl
- 4 vrchovaté lžíce burizonů
- 4 lžíce mišutky (kukuřičná extrudovaná krupice) – nemusí být
- lžička oleje
Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice
- Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
- Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
- Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
- Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme, přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
- Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.
Jak připravit knedlík z polenty
- Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
- Pak přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
- Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.
Praktické
- Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
- Na klasické „knedlíky“ se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
- Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.
Obměna
- Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.
Děti
- Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.
A co ghí? To se občas používat může?? Myslela jsem si, že to také není vhodné …
My ghí nepoužíváme, byť se někdy považuje za zázrak, pořád je to živočišný tuk a těm se vyhýbáme.
Dobrý den,
psaly jste, že extrudované a pufované výrobky jsou zdravotně zavadné, takže burizony, mišutku a instantní polentu je lepší nepouživat?
Extrudace není zrovna ideální zpracování. Pokud jíte klasicky a pak pomalu přecházíte, není zase taková chyba používat sem tam instantní věci, časem vám to ale přestane chutnat. Já si nechala už jen ty burizony, byť jsou také extrudované. Používám je občas do knedlíků a na burizonovou mozaiku. Když je to 1-2x za měsíc, tak se zase tolik neděje, pokud jste zdravá. Pokud chcete být přísnější, ideální by je bylo úplně vynechat.
Zkoušela jsem knedlíky, protože jsme dostali velkou chuť na hřibovou omáčku. Postupovala jsem podle receptu, ale knedlíky mi z hrnku vytekly a to i po hodině, takže k omáčce byly nakonec těstoviny :D. Nevím kde se stala chyba ale selhala jsem i u noků, tak už z toho začínám mít hrůzu. Kukuřičná krupice z hrnečků sice vytekla, ale za to z hrnce ji nedostal ani můj přítel :D (samozřejmě vím, že se nesmí míchat). Co jsem mohla udělat špatně?
Děkujeme za příspěvek. Zdá se, že těsto asi zůstalo moc řídké a tím pádem neztuhlo. Zkus pro začátek instatní polentu, mají jí běžně ve zdravé výživě, ta se vaří jen 1-3minuty. Při sypání do horké vody se míchá jen metličkou, aby nebyly hrudky a konzistence by měla být zhruba jako na krupicovou kaši, možná lehce hustší. Při nalévání do hrnků už začíná tuhnout a do půl hodiny vyklopím ještě vlažný kompaktní kus, který krásně drží tvar. Chce si to vyzkoušet, než na to člověk přijde, jednou jsem ho udělala zase husté moc, že nešlo pořádně napěchovat do hrnků a po vyklopení byly knedlíky moc tuhé.
Tento recept se chystám vyzkoušet, ale odrazuje mne kombinace kukuřice – rýže (burizony). Několikrát se mi bohužel stalo, že při smíchání kukuřice a rýže v různých podobách (vařené zrno, krupice, škrob, mouka) výsledná směs stále řídla, místo očekávaného zahuštění. Možná místo burizonů vyzkoušet pufované jáhly nebo pohanku…
Mám podobnou zkušenost, ale mohu zaručit, že burizony to nedělají, jsou suché a naopak vodu vysají.
Tak já naopak tuhle kombinaci využívám dost často, vzhledem k bezlepkovosti a úplně bez problémů. Kukuřičný knedlík patří k oblíbeným, je rychlý, dělám ho z polenty, burizonů a mišutky a napařuji 30 minut na pařáčku zamotaný v potravinové fólii. Než se mi ráno v neděli uvaří miso polévka, je knedlík na pařáčku a svíčková v poledne je pak otázkou pár minut :-)
Holky díky, máte pravdu, tento knedlík je moc dobrý! Akorát teda vůbec nechápu Janinnu napařovanou verzi, napařuje se směs ze syrové nebo uvařené polenty?
Vařící vodu naliju do mísy, nasypu polentu, burizony a trošku mišutky a sůl, uplácám knedlíky a napařuji. To provaření jsem se naučila u biotety Drahušky, má moudrosti nachytané na kurzech :-) A fakt je, že ty knedlíky krásně na pařáčku ztuhnou.