Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu.

Ingredience
na vysoký plech

Na korpus:

  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 7 hrnků vody
  • 4 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 6 lžic rýžového sirupu nebo ovocného koncentrátu
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Na želé s jahodami:

  • 2 kg jahod
  • 3 litr vody
  • 14 lžic až 1 hrnek ovocného koncentrátu
  • 6 lžic agaru

Jak udělat bezlepkovou jahodovou buchtu s ovocným želé

  1. Zapneme troubu a vytvoříme korpus. Do plechu dáme kukuřičnou krupici, vodu, chia semínka, sirup, olej a špetku soli. Promícháme a dáme do trouby.
  2. Pečeme na 180 °C 50 minut, aby kaše, která vznikla, ztuhla. Pozor není to moučná buchta, nikdy to nebude úplně suchý korpus. Když je všechna voda vstřebaná a okraje korpusu malinko zlátnou, vypneme a necháme vychladnout. Nemá cenu sušit krupici v troubě hodiny! Jak vychladne, tak ještě více ztuhne.
  3. Než se upeče korpus, připravíme jahody a želé. Dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme ovocný koncentrát a agar rozmíchaný v trošce studené vody. Přivedeme k varu, necháme minutku povařit a vypneme.
  4. Omyté jahody rozložíme na korpus a zalijeme je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  5. Nalijeme na plech jen trochu tekutiny a dáme do chladu. Zbytek držíme pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  6. Když první vrstva agaru ztuhne a jahody už nehrozí vyplaváním, nalijeme zbývající část agaru.
  7. Dáme do chladu a necháme zcela ztuhnout.
  8. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro otestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat. Také záleží, jak sladké jsou jahody. Pokud jsou sladké a krásně vyzrálé, není potřeba tak sladké želé a stačí dát menší množství. Pokud jsou jahody spíše kyselé, je potřeba více osladit želé.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo třešněmi.
  • Do korpusu můžete dát místo sirupu nebo koncetrátu celé rozinky.
  • Místo sirupu můžete i korpus osladit ovocným koncentrátem.
  • Ovocný koncentrát můžete nahradit ovocným džusem, nejlépe poctivým  moštem.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete sladit ječným sladem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, pokud nereagují vyrážkou na jahody. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
  1. Dobrý den, fakt na to želé jsou 3 litry vody? Nemá tam být prosím něco jiného? Díky. Už se těším až vyzkouším.

    • Já mám vysoký plech a jahody byly taky dost veliké, takže na jejich zalití padly tři litry. Klidně dejte méně.

  2. Výborný tip! Ještě mě napadá, jestli nepřidat do agaru tročku řepné šťávy nebo nerozmixovat pár jahod, aby byl hezky červený :-) Všeobecně se mi tady ty tipy na lehké nemoučné dezerty pokaždé osvědčily, moc děkuju.

    • To by šlo, jen ty jahody pak nebudou vidět v čirém želé, ale budou schovány v červeném, což vůbec nevadí. Kdo má dost jahod, může je tam přimixovat a bude to ještě chutnější želé a ještě jahodovvější 😋

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDobrá rada nad zlato
Další článekSicilské arancini (bezlepkové)