Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu.

Ingredience
na vysoký plech

Na korpus:

  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 7 hrnků vody
  • 4 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 6 lžic rýžového sirupu nebo ovocného koncentrátu
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Na želé s jahodami:

  • 2 kg jahod
  • 3 litr vody
  • 14 lžic až 1 hrnek ovocného koncentrátu
  • 6 lžic agaru

Jak udělat bezlepkovou jahodovou buchtu s ovocným želé

  1. Zapneme troubu a vytvoříme korpus. Do plechu dáme kukuřičnou krupici, vodu, chia semínka, sirup, olej a špetku soli. Promícháme a dáme do trouby.
  2. Pečeme na 180 °C 50 minut, aby kaše, která vznikla, ztuhla. Pozor není to moučná buchta, nikdy to nebude úplně suchý korpus. Když je všechna voda vstřebaná a okraje korpusu malinko zlátnou, vypneme a necháme vychladnout. Nemá cenu sušit krupici v troubě hodiny! Jak vychladne, tak ještě více ztuhne.
  3. Než se upeče korpus, připravíme jahody a želé. Dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme ovocný koncentrát a agar rozmíchaný v trošce studené vody. Přivedeme k varu, necháme minutku povařit a vypneme.
  4. Omyté jahody rozložíme na korpus a zalijeme je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  5. Nalijeme na plech jen trochu tekutiny a dáme do chladu. Zbytek držíme pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  6. Když první vrstva agaru ztuhne a jahody už nehrozí vyplaváním, nalijeme zbývající část agaru.
  7. Dáme do chladu a necháme zcela ztuhnout.
  8. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro otestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat. Také záleží, jak sladké jsou jahody. Pokud jsou sladké a krásně vyzrálé, není potřeba tak sladké želé a stačí dát menší množství. Pokud jsou jahody spíše kyselé, je potřeba více osladit želé.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo třešněmi.
  • Do korpusu můžete dát místo sirupu nebo koncetrátu celé rozinky.
  • Místo sirupu můžete i korpus osladit ovocným koncentrátem.
  • Ovocný koncentrát můžete nahradit ovocným džusem, nejlépe poctivým  moštem.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete sladit ječným sladem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, pokud nereagují vyrážkou na jahody. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...
  1. Dobrý den, fakt na to želé jsou 3 litry vody? Nemá tam být prosím něco jiného? Díky. Už se těším až vyzkouším.

    • Já mám vysoký plech a jahody byly taky dost veliké, takže na jejich zalití padly tři litry. Klidně dejte méně.

  2. Výborný tip! Ještě mě napadá, jestli nepřidat do agaru tročku řepné šťávy nebo nerozmixovat pár jahod, aby byl hezky červený :-) Všeobecně se mi tady ty tipy na lehké nemoučné dezerty pokaždé osvědčily, moc děkuju.

    • To by šlo, jen ty jahody pak nebudou vidět v čirém želé, ale budou schovány v červeném, což vůbec nevadí. Kdo má dost jahod, může je tam přimixovat a bude to ještě chutnější želé a ještě jahodovvější 😋

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDobrá rada nad zlato
Další článekSicilské arancini (bezlepkové)