Na korpus:
- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 7 hrnků vody
- 4 lžíce chia semínek (nemusí být)
- 6 lžic rýžového sirupu nebo ovocného koncentrátu
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
Na želé s jahodami:
- 2 kg jahod
- 3 litr vody
- 14 lžic až 1 hrnek ovocného koncentrátu
- 6 lžic agaru
Jak udělat bezlepkovou jahodovou buchtu s ovocným želé
- Zapneme troubu a vytvoříme korpus. Do plechu dáme kukuřičnou krupici, vodu, chia semínka, sirup, olej a špetku soli. Promícháme a dáme do trouby.
- Pečeme na 180 °C 50 minut, aby kaše, která vznikla, ztuhla. Pozor není to moučná buchta, nikdy to nebude úplně suchý korpus. Když je všechna voda vstřebaná a okraje korpusu malinko zlátnou, vypneme a necháme vychladnout. Nemá cenu sušit krupici v troubě hodiny! Jak vychladne, tak ještě více ztuhne.
- Než se upeče korpus, připravíme jahody a želé. Dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme ovocný koncentrát a agar rozmíchaný v trošce studené vody. Přivedeme k varu, necháme minutku povařit a vypneme.
- Omyté jahody rozložíme na korpus a zalijeme je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
- Nalijeme na plech jen trochu tekutiny a dáme do chladu. Zbytek držíme pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
- Když první vrstva agaru ztuhne a jahody už nehrozí vyplaváním, nalijeme zbývající část agaru.
- Dáme do chladu a necháme zcela ztuhnout.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
- Každý agar želíruje trochu jinak, pro otestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
- Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat. Také záleží, jak sladké jsou jahody. Pokud jsou sladké a krásně vyzrálé, není potřeba tak sladké želé a stačí dát menší množství. Pokud jsou jahody spíše kyselé, je potřeba více osladit želé.
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo třešněmi.
- Do korpusu můžete dát místo sirupu nebo koncetrátu celé rozinky.
- Místo sirupu můžete i korpus osladit ovocným koncentrátem.
- Ovocný koncentrát můžete nahradit ovocným džusem, nejlépe poctivým moštem.
- Pokud nemáte problém s lepkem, můžete sladit ječným sladem.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, pokud nereagují vyrážkou na jahody. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
dnes jsem ho dělala, dala jsem mín vody, nahoru marmeládu z aronie, agar a z lednice je to fantazie
Toto je úžasně osvěžující dezertík..zrovna dnes jsme si pochutnávali…🌸