Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu.

Ingredience
na vysoký plech
Na korpus:
  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 7 hrnků vody
  • 4 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 6 lžic rýžového sirupu nebo ovocného koncentrátu
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli
Na želé s jahodami:
  • 2 kg jahod
  • 3 litr vody
  • 14 lžic až 1 hrnek ovocného koncentrátu
  • 6 lžic agaru

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Jak udělat bezlepkovou jahodovou buchtu s ovocným želé

  1. Zapneme troubu a vytvoříme korpus. Do plechu dáme kukuřičnou krupici, vodu, chia semínka, sirup, olej a špetku soli. Promícháme a dáme do trouby.
  2. Pečeme na 180 °C 50 minut, aby kaše, která vznikla, ztuhla. Pozor není to moučná buchta, nikdy to nebude úplně suchý korpus. Když je všechna voda vstřebaná a okraje korpusu malinko zlátnou, vypneme a necháme vychladnout. Nemá cenu sušit krupici v troubě hodiny! Jak vychladne, tak ještě více ztuhne.
  3. Než se upeče korpus, připravíme jahody a želé. Dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme ovocný koncentrát a agar rozmíchaný v trošce studené vody. Přivedeme k varu, necháme minutku povařit a vypneme.
  4. Omyté jahody rozložíme na korpus a zalijeme je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  5. Nalijeme na plech jen trochu tekutiny a dáme do chladu. Zbytek držíme pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  6. Když první vrstva agaru ztuhne a jahody už nehrozí vyplaváním, nalijeme zbývající část agaru.
  7. Dáme do chladu a necháme zcela ztuhnout.
  8. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro otestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat. Také záleží, jak sladké jsou jahody. Pokud jsou sladké a krásně vyzrálé, není potřeba tak sladké želé a stačí dát menší množství. Pokud jsou jahody spíše kyselé, je potřeba více osladit želé.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo třešněmi.
  • Do korpusu můžete dát místo sirupu nebo koncetrátu celé rozinky.
  • Místo sirupu můžete i korpus osladit ovocným koncentrátem.
  • Ovocný koncentrát můžete nahradit ovocným džusem, nejlépe poctivým  moštem.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete sladit ječným sladem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, pokud nereagují vyrážkou na jahody. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Výborné, letní… vychlazené 😋🍓🍓🍓🍰

Klub

Jakou prosím používáte krupici, jemnou nebo hrubou?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...