Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ligurská jednoduchá panissa

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Ingredience
  • 300 g cizrnové mouky
  • 1 l vody
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku
  • kysané zelí
  • petrželka
  • cibule

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit italskou panissu se zelím

  1. V kastrůlku smíchejte mouku s vodou a nechte hodinu odpočívat. Osolte, znovu dobře promíchejte a za stálého míchání uveďte k varu.
  2. Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen na minimum, přikryjte poklicí a nechte probublávat. Hlídejte, aby se vám hmota nepřipálila. Občas promíchejte a znovu zakryjte poklicí. Takto vařte hmotu po dobu 40 minut.
  3. Vymažte pekáček olejem a vzniklou kaši do něj nalijte. Uhlaďte povrch a nechte vychladnout, nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici. Kaše musí ztuhnout.
  4. Poté nakrájejte tuhou panissu na kostičky. Do kvalitní pánve nalijte trošku oleje, jen aby se pomastil povrch a na prudkém plameni osmahněte panissu se všech stran.
  5. Vložte jí do mísy, nasekejte na ní cibulku a petrželku a přidejte kysané zelí i s trochou šťávy. Promíchejte a servírujte jako přílohu.

Praktické

  • Důležité je vařit hmotu poctivě 40 minut.
  • Můžete připravit s předstihem a nechat hmotu v pekáčku v lednici i přes noc a péct až druhý den.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Panissa se konzumuje i bez osmahnutí na pánvi.
  • Obměn je nespočet, záleží pouze na vaší fantazii.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ladislava
7. 9. 2023

Teď mně napadlo, zda by byla luštěninová mouka stravitelnější, kdyby se namáčela ne hodinu, ale přes noc?

Recept vypadá lakave👍zeptám se, proč se může jist lustenoniva mouka jen pokud jsme zdravi? Děkuji za odpověď

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.