Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Ingredience
  • 300 g cizrnové mouky
  • 1 l vody
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku
  • kysané zelí
  • petrželka
  • cibule

Jak připravit italskou panissu se zelím

  1. V kastrůlku smíchejte mouku s vodou a nechte hodinu odpočívat. Osolte, znovu dobře promíchejte a za stálého míchání uveďte k varu.
  2. Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen na minimum, přikryjte poklicí a nechte probublávat. Hlídejte, aby se vám hmota nepřipálila. Občas promíchejte a znovu zakryjte poklicí. Takto vařte hmotu po dobu 40 minut.
  3. Vymažte pekáček olejem a vzniklou kaši do něj nalijte. Uhlaďte povrch a nechte vychladnout, nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici. Kaše musí ztuhnout.
  4. Poté nakrájejte tuhou panissu na kostičky. Do kvalitní pánve nalijte trošku oleje, jen aby se pomastil povrch a na prudkém plameni osmahněte panissu se všech stran.
  5. Vložte jí do mísy, nasekejte na ní cibulku a petrželku a přidejte kysané zelí i s trochou šťávy. Promíchejte a servírujte jako přílohu.

Praktické

  • Důležité je vařit hmotu poctivě 40 minut.
  • Můžete připravit s předstihem a nechat hmotu v pekáčku v lednici i přes noc a péct až druhý den.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Panissa se konzumuje i bez osmahnutí na pánvi.
  • Obměn je nespočet, záleží pouze na vaší fantazii.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte na toto téma dále

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)

Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Kontakt

Chcete spolupracovat? Ozvěte se.

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
    • Petro, na tohle vám bude muset odpovědět zkušenější. Já zatím, nechci to zakřiknout, žádné zdravotní problémy nemám, tak to neresim. A taky proto, že lustenenovou mouku nepoužívám denně. Ale když je v recepte zapotřebí, tak se nebojím ji použít. Sama jsem zvědavá na odpověď, tak se nám snad někdo ozve.

    • Dobrý den Petro, luštěninové mouky doporučujeme používat jen výjimečně z důvodu jejich špatné stravitelnosti. Luštěniny, aby byly dobře stravitelné, se dlouho máčí a dlouho vaří a při vaření si ještě pomáháme bylinkami a mořskými řasami – viz https://www.jimejinak.cz/jak-zacit-s-lusteninami-kolik-jak-a-s-cim-aby-nenadymaly/. Luštěninové mouky se vyrábí mletím syrové luštěniny a při jejich použití tak vynecháme hned několik fází správné přípravy luštěnin, které pomáhají k jejich lepší stravitelnosti.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)
Další článekMobily a rakovina aneb křehká věda mezi mlýnskými kameny