Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.
Ingredience
- 300 g cizrnové mouky
- 1 l vody
- sůl
- olej na vymazání pekáčku
- kysané zelí
- petrželka
- cibule
Jak připravit italskou panissu se zelím
- V kastrůlku smíchejte mouku s vodou a nechte hodinu odpočívat. Osolte, znovu dobře promíchejte a za stálého míchání uveďte k varu.
- Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen na minimum, přikryjte poklicí a nechte probublávat. Hlídejte, aby se vám hmota nepřipálila. Občas promíchejte a znovu zakryjte poklicí. Takto vařte hmotu po dobu 40 minut.
- Vymažte pekáček olejem a vzniklou kaši do něj nalijte. Uhlaďte povrch a nechte vychladnout, nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici. Kaše musí ztuhnout.
- Poté nakrájejte tuhou panissu na kostičky. Do kvalitní pánve nalijte trošku oleje, jen aby se pomastil povrch a na prudkém plameni osmahněte panissu se všech stran.
- Vložte jí do mísy, nasekejte na ní cibulku a petrželku a přidejte kysané zelí i s trochou šťávy. Promíchejte a servírujte jako přílohu.
Praktické
- Důležité je vařit hmotu poctivě 40 minut.
- Můžete připravit s předstihem a nechat hmotu v pekáčku v lednici i přes noc a péct až druhý den.
- Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Panissa se konzumuje i bez osmahnutí na pánvi.
- Obměn je nespočet, záleží pouze na vaší fantazii.
Děti
- S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.
Recept vypadá lakave👍zeptám se, proč se může jist lustenoniva mouka jen pokud jsme zdravi? Děkuji za odpověď
Petro, na tohle vám bude muset odpovědět zkušenější. Já zatím, nechci to zakřiknout, žádné zdravotní problémy nemám, tak to neresim. A taky proto, že lustenenovou mouku nepoužívám denně. Ale když je v recepte zapotřebí, tak se nebojím ji použít. Sama jsem zvědavá na odpověď, tak se nám snad někdo ozve.
Dobrý den Petro, luštěninové mouky doporučujeme používat jen výjimečně z důvodu jejich špatné stravitelnosti. Luštěniny, aby byly dobře stravitelné, se dlouho máčí a dlouho vaří a při vaření si ještě pomáháme bylinkami a mořskými řasami – viz https://www.jimejinak.cz/jak-zacit-s-lusteninami-kolik-jak-a-s-cim-aby-nenadymaly/. Luštěninové mouky se vyrábí mletím syrové luštěniny a při jejich použití tak vynecháme hned několik fází správné přípravy luštěnin, které pomáhají k jejich lepší stravitelnosti.