Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ligurská jednoduchá panissa

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Ingredience
  • 300 g cizrnové mouky
  • 1 l vody
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku
  • kysané zelí
  • petrželka
  • cibule

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit italskou panissu se zelím

  1. V kastrůlku smíchejte mouku s vodou a nechte hodinu odpočívat. Osolte, znovu dobře promíchejte a za stálého míchání uveďte k varu.
  2. Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen na minimum, přikryjte poklicí a nechte probublávat. Hlídejte, aby se vám hmota nepřipálila. Občas promíchejte a znovu zakryjte poklicí. Takto vařte hmotu po dobu 40 minut.
  3. Vymažte pekáček olejem a vzniklou kaši do něj nalijte. Uhlaďte povrch a nechte vychladnout, nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici. Kaše musí ztuhnout.
  4. Poté nakrájejte tuhou panissu na kostičky. Do kvalitní pánve nalijte trošku oleje, jen aby se pomastil povrch a na prudkém plameni osmahněte panissu se všech stran.
  5. Vložte jí do mísy, nasekejte na ní cibulku a petrželku a přidejte kysané zelí i s trochou šťávy. Promíchejte a servírujte jako přílohu.

Praktické

  • Důležité je vařit hmotu poctivě 40 minut.
  • Můžete připravit s předstihem a nechat hmotu v pekáčku v lednici i přes noc a péct až druhý den.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Panissa se konzumuje i bez osmahnutí na pánvi.
  • Obměn je nespočet, záleží pouze na vaší fantazii.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ladislava
7. 9. 2023

Teď mně napadlo, zda by byla luštěninová mouka stravitelnější, kdyby se namáčela ne hodinu, ale přes noc?

Recept vypadá lakave👍zeptám se, proč se může jist lustenoniva mouka jen pokud jsme zdravi? Děkuji za odpověď

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...