Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Cuketové vějíře

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalka. Pojďte si je vychutnat v tomto letním receptu.

Ingredience
  • cukety
  • cherry rajčátka
  • bazalka
  • česnek
  • pistácie
  • olivový olej
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • petrželka

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit pečené vějíře z cukety

  1. Rozkrojte podélně cukety na 4 části, nedokrajujte do konce, aby se později dala rozevřít do vějíře.
  2. Posolte, pokapejte olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C.
  3. Po 15 minutách pečení vyndejte plech z trouby a mezi plátky vložte nakrájená rajčátka, česnek, znovu lehce osolte a dejte znovu péct na dalších 15-20 minut.
  4. Poté naservírujte vějíře na talíř, posypejte petrželkou, bazalkou a pistáciemi. Pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Toto jídlo je dobré jak teplé, tak i vychladlé.
  • Vějíře otevřete až po 15 minutách pečení, jinak se vám to nepodaří a plátky cukety se mohou ulomit.
  • Počítejte jednu cuketu na jednoho strávníka.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky podle chuti.
  • Místo pistácií můžete použít mandle, lískové oříšky, piniové oříšky.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let. Pozor na kusy ořechů.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

irena810
24. 8. 2021

Jednoduché a moc dobré. Receptů na cukety není nikdy dost :-D

pavlína
19. 8. 2021

Děkuji za recept, vějíře se hezky otevřely a kombinace s pistáciemi a s petrželkou byla moc dobrá.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Zapékané cukety

Letní recept, do kterého bezvadně zužitkujete větší cukety a náramně si pochutnáte.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...