- plech, hrnec nebo pekáč
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- 3 kg vyloupaných švestek
- 1/2 lžičky soli
Jak na švestková povidla bez cukru
- Zapneme troubu na 180°C.
- Švestky omyjeme a vypeckujeme.
- Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
- Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby.
- Pečeme je pak podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
- Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
- Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička viz foto.
- Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
- Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
- Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
- Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Obměna
- Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
- Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
- Do povidel můžete také přidat koření. Pro švestková povidla je typická skořice, hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
- Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.
Praktické rady pro výrobu povidel ze švestek
- Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek.
- Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
- Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
- Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
- Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
- Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
- Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
- Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
Sterilizovaní povidel
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
Stáhni si ZDARMA
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s pomalým hrncem, zda by bylo možné ho také použít na výrobu povidel?
Ahoj, láká mě vyzkoušet domácí povidla a zajímalo by mě, jestli při použití pekáčku povidla nepoprskají celou troubu? 😁