Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačinky nebo jako přírodní medicína při zácpě.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • plech, hrnec nebo pekáč
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 3 kg vyloupaných švestek
  • 1/2 lžičky soli

Jak na švestková povidla bez cukru

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
  3. Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
  4. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby.
  5. Pečeme je pak podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
  6. Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
  7. Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička viz foto.
  8. Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
  9. Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
  10. Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
  11. Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Obměna

  • Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
  • Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
  • Do povidel můžete také přidat koření. Pro švestková povidla je typická skořice, hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
  • Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.

Praktické rady pro výrobu povidel ze švestek

  • Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek.
  • Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
  • Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
  • Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
  • Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
  • Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
  • Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  • Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní povidel

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Evi, právě tato povidla zkouším. Švestky jsem rozixovala a dala zpět do trouby. Do rána je ještě daleko, ale už teď se na ně těším ;)!!!!!!

    • Taj dej vědět, jak se povedly, zda chutnají a zda jsou tak slaďoučké jako moje. Roman nechtěl věřit, že jsem tam nic (třeba slad nebo rozinky) nepřidala, když dostal vzoreček 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChlebová placka se semínky
Další článekChia semínka pod lupou: obsahují pesticidy nebo mykotoxiny?