Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačinky nebo jako přírodní medicína při zácpě.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • plech, hrnec nebo pekáč
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 3 kg vyloupaných švestek
  • 1/2 lžičky soli

Jak na švestková povidla bez cukru

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
  3. Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
  4. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby.
  5. Pečeme je pak podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
  6. Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
  7. Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička viz foto.
  8. Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
  9. Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
  10. Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
  11. Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Obměna

  • Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
  • Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
  • Do povidel můžete také přidat koření. Pro švestková povidla je typická skořice, hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
  • Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.

Praktické rady pro výrobu povidel ze švestek

  • Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek.
  • Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
  • Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
  • Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
  • Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
  • Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
  • Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  • Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní povidel

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...
  1. Ahoj, zkoušely jste některá dát hotová povidla do keramické nádoby s deklíkem/pokličkou a nechat je jen tak v chladu? Tak to dělala moje babička ale nevím jestli s cukrem či bez. Já bez a jsou fantastickým sladký. Dělám je v troubě už 24 hod, pomaličku a jsou úúúžasný.Švestky byly obrovský, šťavnatý a sladký.Nevím co to udělá bez sterilizace, díky

    • Super 👍 Když jsou takhle dlouho vařené, tak pokud je dobrá hygiena, tak vydrží i bez sterilizace. Já, když dělám větší množství, tak si část sterilizuji, abych si pojistila, že vydrží třeba rok.

  2. Svestky jsem pekla rozmixovane snad 9-10h, porad to nehoustlo (ze zacatku tedy proto, ze jsem nechala priklopene, ale i tak to pak trvalo desne dlouho). Po sterilizovani a otoceni dnem vzhuru mi to pres vicka vyteklo. :((( je to znamka toho ze se to nechytlo?? Pritom kdyz jsem do sklenic po vyndani z trouby dala horka povidla a otocila to (jeste pres sterilizovanim), tak nic nevyteklo a po sterilizovani jo… Tak ted nevim :/

    • Ivano a nebyla to stará víčka? Já musela po pár použitích koupit nová, protože ta původní byla od nešetrného otevírání víček různě poškozená a netěsnila. Povidla musejí být hustá tak, aby po projetí vařečkou zůstávala v hrnci nebo pekáči cestička. Případně zahustit agarem, když nechceš dlouho čekat.

      • Cesticku jsem kontrolovala, to bylo ok. Je divne ze to nejdriv po otoceni neteklo a az po sterilizaci jo. Ale vicka mohlu byt starsi, je to mozne. Za jak dlouho tato povidla spotrebovat?

        • Pokud je dobrá hygiena a dobrá víčka, tak se nemají důvod kazit, zejména když jsou sterilované, tak klidně rok dva. Pokud si ale nejsi jistá, tak s nimi nešetři a spotřebuj, aby se ti kolem víčka neudělala plíseň.

  3. Evi, právě tato povidla zkouším. Švestky jsem rozixovala a dala zpět do trouby. Do rána je ještě daleko, ale už teď se na ně těším ;)!!!!!!

    • Taj dej vědět, jak se povedly, zda chutnají a zda jsou tak slaďoučké jako moje. Roman nechtěl věřit, že jsem tam nic (třeba slad nebo rozinky) nepřidala, když dostal vzoreček :-)

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChlebová placka se semínky
Další článekChia semínka pod lupou: obsahují pesticidy nebo mykotoxiny?