Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 2 kg broskví
  • 1/3 lžičky soli

Jak na broskvovou marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
  3. Broskve dáme do hrnce a přidáme sůl.
  4. Vaříme odklopené, bez přidání vody dokud ovoce nepustí vodu.
  5. Rozmixujeme a vaříme dál na mírném plameni několik hodin, dokud marmeláda nemá požadovanou hustotu a sladkost.
  6. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  7. V průběhu vaření můžeme ochutnat a podle potřeby přidat sůl nebo sladidlo viz níže.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat.
  9. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  11. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady ohledně zavařování ovoce

  • Pokud máte varný mixér (vaří, míchá a mixuje), použijte ho místo hrnce a mixéru. Ušetříte si míchání a hlídání marmelády před spálením.
  • Pokud vám při ochutnání přijde marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte dál cca půl hodiny. Toto můžete několikrát zopakovat, ale sůl přidávejte po troškách.
  • Pokud ani po dalším vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby ovocný koncentrát.
  • Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 1-2 lžičky agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne. Hustotu můžete prověřit kápnutím marmelády na talířek, který dáte do lednice a po vyndání uvidíte, zda je hustota odpovídající.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Pozor na opaření – rozmixovaná vroucí hmota ráda stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se pak takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měly být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
  • Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody nebo jakékoli jiné kombinace.

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...
    • Dělala jsem loni meruňkový džem z 15 kilo meruněk. Když se to vařilo, bylo to strašně kyselé, přesně jak píšete. Po vychladnutí kyselost zmizela a syn přes zimu všechny skleničky snědl, takže to hrozné nebylo. Měla jsem ale sladké meruňky. A navíc člověk nesmí čekat, že to bude sladké. Je to jen nasládlé a hezky kyselkavé. :-)

      • To je správná připomínka – nemůžeme čekat, že naše marmeláda bude úplně stejně sladká jako ta klasika, co se pořád běžně dělá, kde se dává tak moc cukru. Ale třeba povidla ze švestek či jablek jsou tak sladká, že mi Roman při ochutnání nevěřil, že to je jen z ovoce 😃

    • Raduško, těžko říct. Že slehnou, to je normální a sladké jsou podle toho, jak sladké byly na začátku – z nezralých se těžko dělá sladká marmeláda, vyzrálé jsou slaďoučké. I proto dáváme do marmelád sůl, aby se sladkost zvýraznila. Pokud byly kyselé, dá se přisladit sladem, sirupem nebo nejlépe ovocným koncentrátem (já mám ráda ten od Sunfoodu na ovocné dezerty a kyselé ovce typu rybíz.)

  1. Hezký den, rád bych se zeptal, jestli pro několika hodinách vaření ještě z ovoce něco zůstane, myslim chuťově, ale i co se týče dalsixh věci, které ovoce kvůli obsahuje? Od ledna se mi daří vynechat z jídelníčku jednoduché cukry, ale za chvíli začne období dělání domácich marmelád a my vaříme docela dost druhů domacich marmelád, ale ovoce kvůli zachování chuti a dalších věcí z něho varime max. 2-3minuty, ale s cukrem. Marmeládu šťouchame, ale nemixujeme a jsou tam v ní kousky ovoce, což je další bonus domaci marmelády. Proto mám obavu z toho, jestli po několika hodinách vaření uspokojil chuťové buňky i zbylých členů rodiny, kteří je nestravuji jinak. Děkuji vám za odpověď.

    • Dobrý den, Jane, váš dotaz jsem přehlédla, příště mi radši napište do klubácké poradny, tu si hlídám, komentáře pod recepty se těžko sledují. Můžete marmeládu povařit i velmi krátce a zahustit agarem, aby si zachovala světlou barvu a živiny. Dělám takto džemy – jsou v nich kousky ovoce. Naopak povidla se dělají hodiny, aby to bylo krásně husté a sladké. Takže záleží, co chcete z ovoce dostat, zda džem nebo povidla nebo něco mezi a zda to dosladíte nebo to necháte přírodní, ale při krátkém povaření třeba příliš kyselé. Jak to bude chutnat ve vaší rodině nejlépe zjistíte tak, že uděláte lahvičku na zkoušku. Jestli to zkusíte, dejte vědět, jak jim chutnalo. Jinak ovoce nezavařujeme kvůli vitamínům, na to máme hlavně zeleninu. Ovoce je pro nás spíš jako dezert, obzvlášť sušené a zavařené formy. Od těch si neslibujeme výživu, ale mlsání ;-)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje
Další článekNakládaná cuketa – na delší skladování