Pokud hledáte náhradu za maso, zkuste tyto vegan klobásky. Jsou jednoduché na výrobu a výborné chuti. Hodí se do gulášů, polévek, jako párek v rohlíku, na gril aj.

Ingredience
8 ks
  • 150 g pšeničné bílkoviny
  • 120 g vařené cizrny, čočky nebo fazolí
  • 280 ml zeleninového vývaru nebo nálevu z cizrny/fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 15 g koření na maso (grilovací, na kuře aj.)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce pohankové nebo cizrnové mouky
  • špetka soli

Jak připravit seitanové klobásky bez masa

  1. Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku a česnek a osolíme.
  2. Jakmile jsou zlatavé, přemístíme je do mixéru a přidáme všechny mokré ingredience (vývar, luštěninu, olej).
  3. Rozmixujeme na hladkou pastu.
  4. Ve větší misce smícháme suché ingredience.
  5. Přilijeme k nim mokré a pořádně promícháme.
  6. Těsto 2 minuty hněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých kousků.
  7. Vyválíme 8 klobásek, zabalíme do pečícího papíru (případně ještě do folie), utáhneme konce a dáme na pařáček.
  8. Do hrnce nalijeme vodu, umístíme pařáček a napařujeme klobásky cca 20-30 minut.
  9. Zabalené klobásky vyndáme a necháme zchládnout.
  10. Umístíme je na pár hodin do lednice, aby se zformovaly.
  11. Poté vybalíme a porcujeme.

Praktické

  • Pokud je chcete použít ihned, tak je vybalte, nechejte vychládnout, nakrájejte a můžete použít do gulášů, osmažit je na trošce oleje a obložit s nimi talíř, chléb, zabalit do wrapů, jako „párek“ v rohlíku, dát je na gril atp.
  • V lednici vydrží týden.

Obměna

  • Můžete přidat uzenou papriku a rajčatovou pastu (pyré) pro obměnu chuti.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. Dobrý den, dnes jsem konečně vyzkoušela… Není to vůbec těžké… Jen jsem se bála té konzistence… Lepivé a málo hutné… Přesto zabalil do papíru dala na pařáček a tadááá povedlo se😁😁😁….. Mnam mňam díky za recept🙏🙏🙏

    • Martino, měla jsem ho jednou v sýru a chutna luxusně. Ale není na každodenní použití. Ale jako zpestření ;) taky mám v plánu ho koupit a zkusit s nim uzeny vegan syr.

          • V některých jsou éčka, jiné se pyšní tím, že jsou čistě přírodní, že obsahují hickory kouř. Ale když člověk ví o karcinogenech, ví o akrylamidech apod., tak nemá důvěru :-)) Já teda nemám a na uzení raději používám sojovku, miso pastu apod.

  2. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJe čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?
Další článekMakový koláč se švestkami