Pokud hledáte náhradu za maso, zkuste tyto vegan klobásky. Jsou jednoduché na výrobu a výborné chuti. Hodí se do gulášů, polévek, jako párek v rohlíku, na gril aj.

Ingredience
8 ks
  • 150 g pšeničné bílkoviny
  • 120 g vařené cizrny, čočky nebo fazolí
  • 280 ml zeleninového vývaru nebo nálevu z cizrny/fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 15 g koření na maso (grilovací, na kuře aj.)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce pohankové nebo cizrnové mouky
  • špetka soli

Jak připravit seitanové klobásky bez masa

  1. Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku a česnek a osolíme.
  2. Jakmile jsou zlatavé, přemístíme je do mixéru a přidáme všechny mokré ingredience (vývar, luštěninu, olej).
  3. Rozmixujeme na hladkou pastu.
  4. Ve větší misce smícháme suché ingredience.
  5. Přilijeme k nim mokré a pořádně promícháme.
  6. Těsto 2 minuty hněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých kousků.
  7. Vyválíme 8 klobásek, zabalíme do pečícího papíru (případně ještě do folie), utáhneme konce a dáme na pařáček.
  8. Do hrnce nalijeme vodu, umístíme pařáček a napařujeme klobásky cca 20-30 minut.
  9. Zabalené klobásky vyndáme a necháme zchládnout.
  10. Umístíme je na pár hodin do lednice, aby se zformovaly.
  11. Poté vybalíme a porcujeme.

Praktické

  • Pokud je chcete použít ihned, tak je vybalte, nechejte vychládnout, nakrájejte a můžete použít do gulášů, osmažit je na trošce oleje a obložit s nimi talíř, chléb, zabalit do wrapů, jako „párek“ v rohlíku, dát je na gril atp.
  • V lednici vydrží týden.

Obměna

  • Můžete přidat uzenou papriku a rajčatovou pastu (pyré) pro obměnu chuti.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 2 let.

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Martino, měla jsem ho jednou v sýru a chutna luxusně. Ale není na každodenní použití. Ale jako zpestření 😉 taky mám v plánu ho koupit a zkusit s nim uzeny vegan syr.

      • No právě – když už bych se jednou za rok pustila do „klobásek“, tak ať to stojí za to 🙂 Díky moc za odpověď.

  1. Ahoj,mohu se zeptat co je pšeničná bílkovin a a kde ji koupit? A jaká by byla alternativa,když nemohu lepek?Děkuji

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJe čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?
Další článekMakový koláč se švestkami