Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sníte dva a budete sytí.

Ingredience
cca na 12 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • voda a sůl na uvaření knedlíků

Jak připravit bezlepkové knedlíky plněné uzeným (vegan)

  1. Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  2. Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
  3. Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
  4. Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.

Praktické

  • Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
  • Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
  • Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
  • Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.
  • Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.

    Obměna

    • Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
    • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
    • Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.

    Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

    Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

    Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

    Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

    Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

    I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

    Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

    Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

    Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

    Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

    Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

    Zbožňuji vaše recepty

    Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

    Vánoce jinak

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

    Pochvala a prosba:)

    Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

    Děkuji za celý rok v Klubu

    Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

    Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

    Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

    Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

    kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

    Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

    Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

    Obdivuji pestrost ve vašich receptech

    Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

    Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

    Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
    1. Dlouho jsem se odhodlávala k tomuto receptu, hmota na knedlíky nebyla moc přesvědčivá, ale dopadlo to velmi dobře, vše se zdařilo, a bylo to opravdu velmi dobré a nic nezbylo, recept ukládám.

    2. Výborné knedlíky, dalo mi to trochu práci, ale výsledek stál za to. Do náplně jsem použil uzený tempeh s cibulkou. Sypané celerovým „špekem“, zelí na sladkokyselo, napařená brokolice. Díky za skvělý nápad 😀

      • Máme radost, že chutnalo a budeme moc rádi, když se s námi podělíte o fotku nokové verze 😉👍

      • Hani, myslím, že tím nic nezkazíte. Stejně jako u klasických bramborových knedlíků někdo používá krupici, někdo mouku, někdo kombinaci obojího. Důležité je získat tu správnou konzistenci 😉
        Budeme rádi, když dáte vědět, jak vám chutnalo 😍

    3. Tak včera tu hned ráno na mě vyskočil tento recept, knedlíky byly k obědu s křenovou omáčkou, která u dětí tedy úspěch neměla, ale u mě tedy obří..:). A starší syn prohlásil o knedlících , že lepší masové koule bez masa ještě nejedl..:)))

    4. Zobrazit všech 13 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekDonuty naslano
    Další článekVIDEO: Mikuláš zdravě – jak ho dětem nezkazit