Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sníte dva a budete sytí.

Ingredience
cca na 12 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • voda a sůl na uvaření knedlíků

Jak připravit bezlepkové knedlíky plněné uzeným (vegan)

  1. Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  2. Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
  3. Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
  4. Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.

Praktické

  • Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
  • Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
  • Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
  • Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.
  • Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.

    Obměna

    • Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
    • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
    • Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.

    V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

    Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

    Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

    Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

    Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

    Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

    Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

    Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

    Ekzém je nenávratne preč (Jana)

    Jana: Jarná očista pomaly končí a ja mám radosť,...

    Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

    Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

    Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

    Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

    Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

    Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

    Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

    Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

    Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

    Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

    Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

    Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

    Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

    Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

    Poděkování

    Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

    Oooo, já vařím a peču (Soňa)

    Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

    Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

    Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
    1. Výborné knedlíky, dalo mi to trochu práci, ale výsledek stál za to. Do náplně jsem použil uzený tempeh s cibulkou. Sypané celerovým „špekem“, zelí na sladkokyselo, napařená brokolice. Díky za skvělý nápad 😀

      • Máme radost, že chutnalo a budeme moc rádi, když se s námi podělíte o fotku nokové verze 😉👍

      • Hani, myslím, že tím nic nezkazíte. Stejně jako u klasických bramborových knedlíků někdo používá krupici, někdo mouku, někdo kombinaci obojího. Důležité je získat tu správnou konzistenci 😉
        Budeme rádi, když dáte vědět, jak vám chutnalo 😍

    2. Tak včera tu hned ráno na mě vyskočil tento recept, knedlíky byly k obědu s křenovou omáčkou, která u dětí tedy úspěch neměla, ale u mě tedy obří..:). A starší syn prohlásil o knedlících , že lepší masové koule bez masa ještě nejedl..:)))

    3. Zobrazit všech 12 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekDonuty naslano