- 250 g jáhel
- 0,5 l vody
- cca 1 hrnek kukuřičné mouky
- špetka soli
- olej
- 1 cibule
- 1 balíček uzeného tempehu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
- 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
- voda a sůl na uvaření knedlíků
- Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
- Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
- Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
- Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.
Praktické
- Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
- Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
- Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
- Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou. Právě jste proměnili nezdravou klasiku ve zdravý oběd.
- Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.
Obměna
- Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
- Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
- Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Báječně se povedly. Těsto jsem vylepšila kopřivovými semínky 😉
Zkouška receptu,za mě dobré, rychlé👍😋