Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sníte dva a budete sytí.

Ingredience
cca na 12 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • voda a sůl na uvaření knedlíků

Jak připravit bezlepkové knedlíky plněné uzeným (vegan)

  1. Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  2. Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
  3. Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
  4. Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.

Praktické

  • Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
  • Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
  • Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
  • Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.
  • Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.

    Obměna

    • Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
    • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
    • Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.

    ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

    Děti nepoznaly, že je to zdravé

    Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

    Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

    Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

    Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

    Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

    Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

    Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

    Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

    Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

    Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

    Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

    Zmírnila se mi alergie a astma, 6 kg je pryč (Katarína)

    Katarína: Ešte raz ďakujem celému týmu Jíme Jinak za...

    Po zvážení jsem se nestačila divit!

    Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

    S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

    Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

    Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

    Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

    Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

    Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

    5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

    Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

    Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

    Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

    Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

    Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

    Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

    Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

    Jsem vděčná za tuto stravu

    Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
    1. Dlouho jsem se odhodlávala k tomuto receptu, hmota na knedlíky nebyla moc přesvědčivá, ale dopadlo to velmi dobře, vše se zdařilo, a bylo to opravdu velmi dobré a nic nezbylo, recept ukládám.

    2. Výborné knedlíky, dalo mi to trochu práci, ale výsledek stál za to. Do náplně jsem použil uzený tempeh s cibulkou. Sypané celerovým „špekem“, zelí na sladkokyselo, napařená brokolice. Díky za skvělý nápad 😀

      • Máme radost, že chutnalo a budeme moc rádi, když se s námi podělíte o fotku nokové verze 😉👍

      • Hani, myslím, že tím nic nezkazíte. Stejně jako u klasických bramborových knedlíků někdo používá krupici, někdo mouku, někdo kombinaci obojího. Důležité je získat tu správnou konzistenci 😉
        Budeme rádi, když dáte vědět, jak vám chutnalo 😍

    3. Tak včera tu hned ráno na mě vyskočil tento recept, knedlíky byly k obědu s křenovou omáčkou, která u dětí tedy úspěch neměla, ale u mě tedy obří..:). A starší syn prohlásil o knedlících , že lepší masové koule bez masa ještě nejedl..:)))

    4. Zobrazit všech 13 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekDonuty naslano
    Další článekVIDEO: Mikuláš zdravě – jak ho dětem nezkazit