Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sníte dva a budete sytí.

Ingredience
cca na 12 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • voda a sůl na uvaření knedlíků

Jak připravit bezlepkové knedlíky plněné uzeným (vegan)

  1. Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  2. Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
  3. Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
  4. Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.

Praktické

  • Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
  • Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
  • Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
  • Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.
  • Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.

    Obměna

    • Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
    • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
    • Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.

    Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

    Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

    Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

    Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

    8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

    Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

    Děkujeme za záchranu života!

    karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

    Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

    Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

    Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

    Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

    Konečně zdravý jídelníček

    Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

    Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

    Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

    Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

    Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

    Jde to i se dvěma maličkými dětmi

    Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

    Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

    Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

    Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

    Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

    Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

    Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

    Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

    Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

    Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...
      • Máme radost, že chutnalo a budeme moc rádi, když se s námi podělíte o fotku nokové verze 😉👍

      • Hani, myslím, že tím nic nezkazíte. Stejně jako u klasických bramborových knedlíků někdo používá krupici, někdo mouku, někdo kombinaci obojího. Důležité je získat tu správnou konzistenci 😉
        Budeme rádi, když dáte vědět, jak vám chutnalo 😍

    1. Tak včera tu hned ráno na mě vyskočil tento recept, knedlíky byly k obědu s křenovou omáčkou, která u dětí tedy úspěch neměla, ale u mě tedy obří..:). A starší syn prohlásil o knedlících , že lepší masové koule bez masa ještě nejedl..:)))

    2. Zobrazit všech 6 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekNewsletter – Pátý týden
    Další článekJak se stravovat v těhotenství, při kojení a při nedostatku mateřského mléka