Zelí na sladkokyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa. Chuť je k nerozeznání, nebo spíše ještě lepší.

Ingredience
pro 4 porce zelí
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sladěnky
  • 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sůl

Postup

  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
  2. Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
  3. Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
  4. V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
  5. Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.

Obměna

Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.

Kombinujeme

Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.

Děti

Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
  1. Manžel snědl jemu přidělené knedlíčky (ty už prý dělat nemusím), zato zelí si přidával. Bála jsem se, že toto množství bude moc z té půl hlávky, ale bylo akorát pro nás čtyři.

  2. Nezkoušel někdo červené / bílé zelí s citronem místo umeocta? Kvašené mi nedělá dobře na ekzém a to ani v malém množství 🙁 Tak mě napadl ten citron na lehké okyselení. děkuji

    • Radusko, klidně dejte citrón, jestli vám na ekzém nevadí, taky ho používám do receptů, když dojde ocet.

  3. Skvělé! Jen jsem si v misce na svou porci přidala trochu Shoyu, jinak to bylo celkem bez chuti (buď nezvyk, nebo jsem dala málo ochucovadla do základu). Dělala jsem z červeného a určitě udělám z bílého. 🙂 Šlo by to samé z kapusty?

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžující ovocný pohár s agarem
Další článekGabriela: Keby jej to doma nedali, nedám jej to ani já