Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zelí na sladkokyselo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Zelí na sladkokyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa. Chuť je k nerozeznání, nebo spíše ještě lepší.

Ingredience
pro 4 porce zelí
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sladěnky
  • 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sůl

Principy Jíme Jinak znám, ale během roku jsem dost polevila a tak jsem potřebovala nejen zlepšit váhu a bolesti hlavy...

Postup

  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
  2. Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
  3. Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
  4. V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
  5. Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.

Obměna

Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.

Kombinujeme

Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.

Děti

Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Manžel snědl jemu přidělené knedlíčky (ty už prý dělat nemusím), zato zelí si přidával. Bála jsem se, že toto množství bude moc z té půl hlávky, ale bylo akorát pro nás čtyři.

Klub
Raduska98
19. 11. 2018

Nezkoušel někdo červené / bílé zelí s citronem místo umeocta? Kvašené mi nedělá dobře na ekzém a to ani v malém množství :-( Tak mě napadl ten citron na lehké okyselení. děkuji

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma