- půl hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 2 PL oleje
- 1 PL sladěnky
- 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
- půl lžičky drceného kmínu
- umeocet
- sůl
- Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
- Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
- Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
- V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
- Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.
Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.
Kombinujeme
Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.
Děti
Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.
Komentáře
Manžel snědl jemu přidělené knedlíčky (ty už prý dělat nemusím), zato zelí si přidával. Bála jsem se, že toto množství bude moc z té půl hlávky, ale bylo akorát pro nás čtyři.
Nezkoušel někdo červené / bílé zelí s citronem místo umeocta? Kvašené mi nedělá dobře na ekzém a to ani v malém množství :-( Tak mě napadl ten citron na lehké okyselení. děkuji