Zelí na sladkokyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa. Chuť je k nerozeznání, nebo spíše ještě lepší.
Ingredience
pro 4 porce zelí
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sladěnky
  • 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sůl

Postup

  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
  2. Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
  3. Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
  4. V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
  5. Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.

Obměna

Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.

Kombinujeme

Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.

Děti

Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...
  1. Manžel snědl jemu přidělené knedlíčky (ty už prý dělat nemusím), zato zelí si přidával. Bála jsem se, že toto množství bude moc z té půl hlávky, ale bylo akorát pro nás čtyři.

  2. Nezkoušel někdo červené / bílé zelí s citronem místo umeocta? Kvašené mi nedělá dobře na ekzém a to ani v malém množství 🙁 Tak mě napadl ten citron na lehké okyselení. děkuji

    • Radusko, klidně dejte citrón, jestli vám na ekzém nevadí, taky ho používám do receptů, když dojde ocet.

  3. Skvělé! Jen jsem si v misce na svou porci přidala trochu Shoyu, jinak to bylo celkem bez chuti (buď nezvyk, nebo jsem dala málo ochucovadla do základu). Dělala jsem z červeného a určitě udělám z bílého. 🙂 Šlo by to samé z kapusty?

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžující ovocný pohár s agarem
Další článekGabriela: Keby jej to doma nedali, nedám jej to ani já