Máte doma cibuli, knedlík a uzený tempeh? Stačí pár ingrediencí a za pár minut vykouzlíte výbornou večeři.
Ingredience
pro 4 porce uhlířiny
- 1 knedlík vcelku polentový, jáhlový, ovesný…) nebo 10 ks kulatých knedlíků
- 2 cibule
- 1 uzený tempeh
- 4PL oleje
- umeocet
- sůl
- petrželka na posyp
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Tempeh nastrouháme na hrubém struhadle. Knedlík nakrájíme na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme do sklovata.
- Přidáme nastrouhaný tempeh a chvíli restujeme společně s cibulí.
- Nakonec přidáme knedlík pokrájený na kostky a restujeme dohromady za občasného míchání tak dlouho, dokud se knedlík trochu neopeče.
- Ochutíme pár kapkami umeocta.
- Podáváme se zelím na skladkokyselo,s kopečkem kvašené zeleniny a zelenou posypkou.
Praktické
Pokud nemáte v lednici už hotový knedlík (z minulého pokrmu nebo koupený) a vaříte si čerstvý, krájejte ho až po vychladnutí, aby vám dobře držel pohromadě.
Obměna
Místo knedlíku můžete použít i kukuřičné těstoviny.
Děti
Tento pokrm je vhodný pro děti asi od 2 let.
Praktické – dojist knedlík (taky rychle) a moc chutné! 13leta odmítačka tempehu si taky pochutnala, ze prý to chutná jako maso 🙂
Nečekala jsem že i bez dochucovaní, to je tak chutné.
Mnaaaaaaaam ♥️
Naše oblíbená večeře 😋
Tak toto bolo super, moj silvestrovský obed!
Rychlovka a mňamka, že 👍
Tak konecne mi zbylo kus oschleho knedliku, po kterem by ani pes nestekl… a teda ta jeho renovace v tomto receptu je nevidana!!! :-)
😍👍
Tyhle jídla jsou nej. Nám už občas leze krkem jíst pořád rýže, zelenina, fazole. A když malému řeknu, že na svačinku dostane kaši, tak už natahuje, protože děti ve školce mají chlebík. Je důležité dávat jídlům i jiná jména, třeba uhlířina. A zdravě se dá uvařit i tak, že to zní, vypadá a chutná exoticky. Teď jsme dělali o víkendu celé rodině koprovku. Jen bílá zelenina, rozmixovaná, kopr a trocha umeocta a můj 80ti letý děda mě přesvědčoval, že jsem tam určitě dala smetanu a krupičku, že to není možné. Velký kotel zmizel.
Koprovka je naše favoritka, tam opravdu člověk sklidí úspěch, protože nejen že chutná jako koprovka, ale ona je ještě mnohem lepší!!!
Hm, my znali uhlířinu brambory, těstoviny s hoodně moc cibulkou osmahlou s červenou paprikou (koření) a proměnili jsme to na batáty a kukuř.těstoviny, s řepným salátem mňamka. Tato variace vypadá též víc než lákavě a nutričně zaručeně bohatší :).
:-)
Recept jsem dnes vyzkoušela a před chvílí dojedla. Vařím si jinak zhruba měsíc a často to nebylo nic moc, ale už se mi podaří častěji uvařit si to chutně. A pak nastane problém, když je to tááák dobré, jako tahle Uhlířina, tak se nepřejíst.
Díky za inspiraci, je to dobrota.