Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Pohanka se zelím a tahini

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Co rychle uvařit, když je hlad? Pohanku se zelím a tahini! Rychlé, levné, jednoduché a moc dobré jídlo z mála ingrediencí. Chutná dětem i dospělým.

Ingredience
na 1 porci
  • 50 g pohanky kroupa
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • velká hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžíce tahini pasty
  • sůl

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit pohanku s kysaným zelím

  1. Uvaříme dle návodu pohanku ve vodě.
  2. Na oleji osmahneme cibulku a posolíme.
  3. Jakmile je krásně zlatavá, tak část odebereme bokem do misky.
  4. Na zbylé cibulce osmahneme pokrájené kysané zelí.
  5. Přidáme uvařenou pohanku a vše pár minut osmahneme.
  6. Zalijeme balzamikem a promícháme.
  7. Vmícháme osmaženou zbylou cibulku a lžíci tahini pasty.
  8. Vše dobře promícháme.
  9. Podáváme třeba s osmaženým tofu nebo uzeným tempehem. Jídlo je výborné i s falešným špekem.

Praktické

  • Pokud by se vám jídlo připalovalo nebo vám připadalo díky tahini příliš husté, přilijte maličko vývaru nebo vody.
  • Kysané zelí je dobré propláchnout (pokud je příliš kyselé) a překrájet.
  • Pokud by naopak zelí bylo málo kyselé, lze jídlo dokyselit umeoctem.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít i quinou.
  • Pokud máte rádi sýrovou chuť, přidejte si do jídla i lžíci lahůdkového droždí.
  • Tahini v receptu není nutné, ale dodá zajímavou a krémovou chuť. Jídlo je ale dobré i bez něj.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 1 roku. Ubereme ale na soli a nedáváme tahini.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Martina
4. 6. 2022

Já jsem kysané zelí přidala až na talíři. S cibulkou jsem orestovala papriku a zelené fazolky. Bez balzamika. Když bylo hotovo, přidala jsem zelné miso od Kojibakers. Neskutečně dobré.

Klub

S bílou fazolkou skvělá rychlodobrota 👍

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kucmoch naslano se zelím

Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Hráškové rizoto – ideální jídlo pro celou rodinu

Sezóna hrášku je v plném proudu. Užijte si z něj tohle výborné hráškové rizotko. Ideální, lehký, fit pokrm do teplých letních dní – navíc za pár koru...

Baba Ganoush z cukety

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původn...