Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Vločková kaše se “špekem”

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Asi vás překvapí, že se tady vyskytuje slovo špek, ale když se začtete do receptu, zjistíte, že se o opravdový špek vůbec nejedná. Rychlá a velmi chutná snídaně vás zasytí na celé dopoledne a dodá vám i spoustu důležitých látek.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 velká petržel nebo celer
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • sójová omáčka
  • slunečnicová semínka nebo gomasio
  • kysané zelí nebo kvašená zelenina

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Jak připravit ovesnou kaši

  1. Vločky na sítku dobře propláchneme, zalijeme vývarem, nebo horkou vodou, lehce osolíme a dáme na 15 minut vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel, nebo celer, můžete i oboje na drobné kostičky a vše restujeme na pánvičce s olejem a solí.
  3. Restujeme raději na mírném plameni a déle to zlatohněda.
  4. Vločky zkontrolujeme, zda mají dost vody, když tak vodu doplníme.
  5. Vločkovou kaši posypeme restovanou zeleninou, která chutná jak špek, posypeme dýňovým gomasiem a přidáme kopeček kysaného zelí nebo jiné kvašené zeleniny.
  6. Můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Místo vloček můžeme použít jakoukoliv uvařenou, nebo zbylou obilovinu, když si jí uvaříte den dopředu, pak máte snídani hotovou během 10-15 minut. Uvařené obiloviny můžete v lednici skladovat několik dní.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, volte bezlepkové ovesné vločky.

Kombinujeme

  • Můžeme použít i jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jako jednoduchou večeři.

Obměna

  • Místo ovesných vloček můžeme použít jiné vločky nebo jakoukoliv jinou obilovinu. Výborná je rýže vařená s pšenicí, bulgur nebo kroupy a krupky.

Děti

  • Kaše bez soli je vhodná i pro nejmenší děti. “Špek” je vhodný až pro větší děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

v ingrediencích je sojovka, ale v receptu již nevidím, kdy ji použít? K dochucení vloček, nebo k špeku do pánvičky? Děkuji

Klub

Skvělý špek! Dělala jsem i s mrkví. Tak jednoduché a tak dobré, mňam. Kaši naslano do sebe nedám, ale s tou smaženou zeleninkou to má jiné grády, a zasytí mně to.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Vodácká pomazánka

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Dýňová quinoová kaše

Máte po ránu chuť na sladké? Jděte na to chytře. Tato kaše s dýní hokkaido uspokojí vaše mlsné jazýčky a nebude ani třeba ji doslazovat :-)

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...