Asi vás překvapí, že se tady vyskytuje slovo špek, ale když se začtete do receptu, zjistíte, že se o opravdový špek vůbec nejedná. Rychlá a velmi chutná snídaně vás zasytí na celé dopoledne a dodá vám i spoustu důležitých látek.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 velká petržel nebo celer
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • sójová omáčka
  • slunečnicová semínka nebo gomasio
  • kysané zelí nebo kvašená zelenina

Jak připravit ovesnou kaši

  1. Vločky na sítku dobře propláchneme, zalijeme vývarem, nebo horkou vodou, lehce osolíme a dáme na 15 minut vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel, nebo celer, můžete i oboje na drobné kostičky a vše restujeme na pánvičce s olejem a solí.
  3. Restujeme raději na mírném plameni a déle to zlatohněda.
  4. Vločky zkontrolujeme, zda mají dost vody, když tak vodu doplníme.
  5. Vločkovou kaši posypeme restovanou zeleninou, která chutná jak špek, posypeme dýňovým gomasiem a přidáme kopeček kysaného zelí nebo jiné kvašené zeleniny.
  6. Můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Místo vloček můžeme použít jakoukoliv uvařenou, nebo zbylou obilovinu, když si jí uvaříte den dopředu, pak máte snídani hotovou během 10-15 minut. Uvařené obiloviny můžete v lednici skladovat několik dní.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, volte bezlepkové ovesné vločky.

Kombinujeme

  • Můžeme použít i jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jako jednoduchou večeři.

Obměna

  • Místo ovesných vloček můžeme použít jiné vločky nebo jakoukoliv jinou obilovinu. Výborná je rýže vařená s pšenicí, bulgur nebo kroupy a krupky.

Děti

  • Kaše bez soli je vhodná i pro nejmenší děti. “Špek” je vhodný až pro větší děti od 2 let.

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Kaši jsem si udělala přesně podle receptu předevčírem a dnes znovu, ale je mi po ní hned špatně, bolí mě břicho a do dvou hodin málem nedoběhnu na WC 😀 Přitom mi velice chutná. Mám pocit, že mi nesedí ta kombinace ovesná kaš + kysané zelí. Je to možné? Hanka

    • Hanko, tak to budeš muset přijít na to, co ti nesedne. Pokud ti nevadí zelí u jiného jídla, řekla bych, že by nemělo být problém ani tady. Možná ti nesedne po ránu? Spíš bych ale vsadila na to, že je to pro tebe moc tučné, zvlášť pokud máš slabší žlučník/játra. Oves je sám o sobě celkem tučný a k tomu ještě smažený celer, to může být pro tebe moc. Pokud tedy nemáš nakonec ještě alergii na celer, i takoví jedinci existují. Zkus to tedy sníst třeba k večeři a zkus, zda problém nedělá celer, oves nebo zelí, když je jíš v jiných jídlech. Tady asi budeš muset prostě vylučovací metodou.

    • Pardon, mělo patřit k cuketovým haluškám ke kterým jsem použila z tohoto receptu “spek” z celeru a cibulky?‍♀️ ?

  2. Výborné. Jen jsem nedělala až do hněda, to mi už přijde takové nezdravé. 🙂 Ale musí to být o to lepší. 😀 Dala jsem petržel i celer.

  3. Nejen u tohoto jídla, ale i spousty dalších řeším “problém” jak je znovu ohřívat. Během pracovního dne nemám šanci vařit jindy než večer a jídla si připravovat dopředu na druhý den, jenže jak je pak ráno nebo v poledne ohřát? V práci máme pouze mikrovlnku, takže tam mám po “problému”, ale jak třeba ohřeji pyré z červené čočky, tuto kaši apod. doma?

    • Doma ohřívám normálně v hrnci na plotně, pokud je potřeba tak s troškou vody nebo na rozptylce (vařím na plynu), v práci buď ve vodní lázni nebo nandat po uvaření do termosek. Když to nejde, tak to nejde, dělejte je tolik, kolik se dá zařídit a nezlbáznit se z toho.

  4. Zatím jsem u vloček s rozinkami, banánem a skořicí. I to je u mě pokrok. Skok od koláčů nebo chleba.

  5. Ještě ráno bojuji sama se sebou, radši bych si dala kaši na sladko, ale překonala jsem se a jsem velmi mile překvapená chutí. Mňam, velmi dobré to bylo. 🙂

  6. Mám ráda slané snídaně, po ránu sladké nemůžu, je mi pak zle a jsem brzo unavená. Takhle kaše mi sice chutnala, ale byla jsem po ní ospalá, nadýmá mě a mám chut na sladké. Krkala jsem jí až od oběda, asi mi nesedlla ta osmažená zelenina. Normálně ani nic mastného nemusím. Nevěděla jsem kolik tam dát vody, takže to vypadalo, jak hrnečku vař :D. V Obměně je rýže, vždyt tam žádná v receptu není, takže to beru jako překlep.

      • Zrovna jsem se chtěla zeptat jestli nevadí, že máme na snídani s tříletou dcerou kaši se zeleninu dušenou na oleji a to opravdu denně!! Abychom neměli třeba moc tuku nebo to jinak nezatěžovalo. Když já si už nedokážu představit mít místo pěkně opečené zeleniny jen napařenou 🙂

  7. Dobré to je. Mě chutná i takhle na pánvi podušený pod pokličkou čistě květák, pěkně dohněda, mňamka.

  8. Ahojky šikovný lidičkové,tak to gomásko můžete koupit od f.Bio-Nebio a to dýňové a firma Pro-Bio dodává sezamové a lněné s řasou.Pro začátek to jde,než to člověku začně připadat moc slané.A tak si potom koupité misku na výrobku gomasia a uděláte si ho podle sebe.Stojí to za to. A co se týče těch knih ,tak vřele doporučuji tu od Mudr.Strnadelové – Radost ze zdravých dětí a moc pěkná kniha je od p.Dáši Lužné – Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně a ještě Nedělní vaření také od p. Lužné a za zmínku stojí i kniha p.Chourové – Makrobiotická kuchařka – i ta je pro začátek velmi dobrým pomocníkem.

  9. Dobrý den. Také by mě zajímalo jestli je nějaká publikace nebo kuchařka na tento způsob stravování. Děkuji za odpověď.

  10. Prosím o info, co je to dýňové gomasio (lze to koupit hotové) a ještě co je to “sladěnka”. Prosím o prominutí, ale ještě nejsem detailně seznámená se stránkami. Můžete mi doporučit knihu nebo odkaz, kde se blíže seznámím s tímto stravováním. Děkuji a hezké vánoce.

  11. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJím jinak, lépe. (Eliška 25 let)
Další článekMilena hned druhý den po semináři úplně změnila jídelníček