Počet lidí v Česku trpících demencí pořád roste. Do roku 2050 by to mohlo být až 380 tisíc lidí. Prevencí může být listová zelenina. Studie potvrzují, že denní porce listové zeleniny zlepšuje paměť, omlazuje mozek a chrání proti demenci. Poradíme vám, jakou chutnou formou můžete do sebe listovou zeleninu dostat. Odteď už si budete dávat salát pravidelně!

Demence se v budoucnu může týkat i vás!

Počet lidí s demencí se každoročně zvyšujeOd roku 1990 se počet lidí trpících demencí v Česku zdvojnásobil. Překročil už 150 tisíc. Do roku 2050 by dle odhadů takových lidí v ČR mohlo být až 380 tisíc (1), což je hrozivé číslo a mohlo by se to týkat klidně i vás. Jak tomu lze předejít? Jednou z prevencí může být denní konzumace listové zeleniny.

Chcete o 11 let mladší mozek? Jezte salát.

Vědci několik let studovali téměř 1000 starších občanů a zjistili, že ti, kteří jedí každý den dostatečné množství listové zeleniny, mají až o 0,03 jednotky za rok nižší pokles mozkových funkcí než ti, kteří listovou zeleninu nejedí. Konzumace alespoň 1 porce listové zeleniny denně může být spojena s pomalejším stárnutím mozku až o 11 let. Osoby, které jedly listovou zeleninu, měly v paměťových testech a testech na přemýšlení mnohem lepší výsledky a jejich mozek byl o více než dekádu mladší než těch, kteří listovou zeleninu nejedli. (2)

Přidáním porce listové zeleniny do vaší stravy může být jednoduchý způsob, jak podpořit zdraví mozku (profesor Martha Clare Morris)

Salát nemusí být nuda! Naučte se je připravovat…

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i návštěva.

Může se jednat o saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.

Chci být profíkem v salátech

Jak zařadit listovou zeleninu do jídelníčku

  • Zeleninové saláty – zkombinujte různé druhy listových salátů (ledový, hlávkový, římský, polníček, rukola, špenát aj.), a dalších druhů zelenin (mrkev, okurka, cibule, olivy aj.), případně luštěnin a obilovin se zálivkou a vytvořte si výborný obědový salát nebo salát jako přílohu k hlavnímu chodu.
  • Wrapy – zabalte vaši oblíbenou pomazánku, zeleninovou nebo luštěninovou směs do salátových listů.
  • Polévky – přidejte nakrájený špenát, mangold, kadeřávek, kapustu, listy ředkví, řepy, kedlubny aj. do polévek. Můžete je rozmixovat a získat výbornou krémovou polévku.
  • Posypka – nasekejte listy ředkviček, ředkví, mangold, špenát či jinou listovou zeleninu na drobno a posypte si s ní hlavní jídlo nebo polévku.
  • Stir-fry – přidejte listovou zeleninu do vašeho oblíbeného receptu na stir-fry.
  • Omáčky, pomazánky – rozmixujte listovou zeleninu spolu s omáčkou nebo pomazánkou.
  • Omelety, placky, palačinky – jednoduše přidejte nasekanou listovou zeleninu do těstíčka na omelety, placky a palačinky.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZvonek řepka v kuchyni
Další článekSezónní jídelníček: Co jíst v květnu?