Kdybych uměla nakrájet červenou řepu na malé kuličky, tak se vsadím, že nikdo nepozná, z čeho tyto brusinky jsou.

Ingredience
  • 1 řepa velikosti tenisového míčku
  • špetka soli
  • deci vody
  • půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
  • 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob

Jak připravit řepu á la brusinky

  1. Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
  2. Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
  3. Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
  4. Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
  5. Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.

Praktické

  • Doporučujeme připravovat vždy „brusinky“ čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.

Obměna

  • Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.

Kombinujeme

Děti

  • Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
  • Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
  • Dětem od 2 let můžete podávat běžně.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...
  1. Tak to je skvělý recept! Brusinky ke svíčkové miluji, občas jsme nahrazovali i bezinkami nebo jeřabinami, rybízem… v nejhorším i rybízovou marmeládou (protože mně prostě bez toho svíčková tolik nechutná). Ale z řepy mě to nenapadlo a řepu mám ráda. Super, díky!!

  2. ne nadarmo je řepa součástí všech „ovocných jogurtů“ :)
    Bábička dělá podobně rybíz a kupodivu to někdy chutná také podobně jak brusinky

  3. Helenko, děkuji za přidání receptu. Zítra si uděláme slavnostní den a bude svíčková v plné parádě. Jupí, se těším! :-)

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky
Další článekJáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát