Kdybych uměla nakrájet červenou řepu na malé kuličky, tak se vsadím, že nikdo nepozná, z čeho tyto brusinky jsou.

Ingredience
  • 1 řepa velikosti tenisového míčku
  • špetka soli
  • deci vody
  • půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
  • 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob

Jak připravit řepu á la brusinky

  1. Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
  2. Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
  3. Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
  4. Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
  5. Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.

Praktické

  • Doporučujeme připravovat vždy „brusinky“ čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.

Obměna

  • Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.

Kombinujeme

Děti

  • Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
  • Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
  • Dětem od 2 let můžete podávat běžně.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...
  1. Tak to je skvělý recept! Brusinky ke svíčkové miluji, občas jsme nahrazovali i bezinkami nebo jeřabinami, rybízem… v nejhorším i rybízovou marmeládou (protože mně prostě bez toho svíčková tolik nechutná). Ale z řepy mě to nenapadlo a řepu mám ráda. Super, díky!!

  2. ne nadarmo je řepa součástí všech „ovocných jogurtů“ :)
    Bábička dělá podobně rybíz a kupodivu to někdy chutná také podobně jak brusinky

  3. Helenko, děkuji za přidání receptu. Zítra si uděláme slavnostní den a bude svíčková v plné parádě. Jupí, se těším! :-)

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky
Další článekJáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát