Kdybych uměla nakrájet červenou řepu na malé kuličky, tak se vsadím, že nikdo nepozná, z čeho tyto brusinky jsou.

Ingredience
  • 1 řepa velikosti tenisového míčku
  • špetka soli
  • deci vody
  • půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
  • 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob

Jak připravit řepu á la brusinky

  1. Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
  2. Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
  3. Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
  4. Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
  5. Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.

Praktické

  • Doporučujeme připravovat vždy „brusinky“ čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.

Obměna

  • Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.

Kombinujeme

Děti

  • Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
  • Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
  • Dětem od 2 let můžete podávat běžně.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...
  1. Tak to je skvělý recept! Brusinky ke svíčkové miluji, občas jsme nahrazovali i bezinkami nebo jeřabinami, rybízem… v nejhorším i rybízovou marmeládou (protože mně prostě bez toho svíčková tolik nechutná). Ale z řepy mě to nenapadlo a řepu mám ráda. Super, díky!!

  2. ne nadarmo je řepa součástí všech „ovocných jogurtů“ :)
    Bábička dělá podobně rybíz a kupodivu to někdy chutná také podobně jak brusinky

  3. Helenko, děkuji za přidání receptu. Zítra si uděláme slavnostní den a bude svíčková v plné parádě. Jupí, se těším! :-)

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky
Další článekJáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát