Kdybych uměla nakrájet červenou řepu na malé kuličky, tak se vsadím, že nikdo nepozná, z čeho tyto brusinky jsou.
Ingredience
  • 1 řepa velikosti tenisového míčku
  • špetka soli
  • deci vody
  • půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
  • 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob

Jak připravit řepu á la brusinky

  1. Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
  2. Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
  3. Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
  4. Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
  5. Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.

Praktické

  • Doporučujeme připravovat vždy “brusinky” čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.

Obměna

  • Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.

Kombinujeme

Děti

  • Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
  • Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
  • Dětem od 2 let můžete podávat běžně.

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Tak to je skvělý recept! Brusinky ke svíčkové miluji, občas jsme nahrazovali i bezinkami nebo jeřabinami, rybízem… v nejhorším i rybízovou marmeládou (protože mně prostě bez toho svíčková tolik nechutná). Ale z řepy mě to nenapadlo a řepu mám ráda. Super, díky!!

  2. ne nadarmo je řepa součástí všech “ovocných jogurtů” 🙂
    Bábička dělá podobně rybíz a kupodivu to někdy chutná také podobně jak brusinky

  3. Helenko, děkuji za přidání receptu. Zítra si uděláme slavnostní den a bude svíčková v plné parádě. Jupí, se těším! 🙂

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky
Další článekJáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát