Na klasickou svíčkovou jsem si dřív troufla tak 1x za rok a vždy mi to připadal složitý recept s vařením na půl dne. Když jsem ji poprvé zkusila vymyslet jinak, byla jsem překvapená, jaká je to rychlovka a jak je výborná. Odpadá totiž zdlouhavá příprava a úprava masa. Místo masa totiž používám seitan nebo tempeh.

pro 4 porce
- 2 větší cibule 200 g
- 3 střední mrkve 250 g
- 1 petržel 150 g
- kousek celeru 100 g
- 3 PL oleje
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda 400 ml
- špetka tymiánu
- asi 4 hřebíčky
- 5 kuliček jalovce
- pár kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka skořice
- 1 PL ovocenky (není nutné)
- umeocet
- jablečný ocet nebo citrónová šťáva
- 150 ml sójové nebo ovesné smetany
- 200 g seitanu speciál nebo uzeného tempehu (bzl varianta)
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj všechnu zeleninu s trochou soli a krátce orestujeme.
- Podlijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme lžíci ovocenky.
- Do plátýnka nebo sítka na čaj dáme koření – jalovec, nové koření, hřebíčky, bobkový list, špetku tymiánu a skořice. Jde to i bez koření, ale s kořením je svíčková luxusnější.
- Dusíme pod pokličkou asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Pak vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem.
- Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou horké vody, pokud jste to naopak s vodou přehnali, lze ji zahustit pomocí kukuřičného škrobu. (1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky, krátce povaříme do zhoustnutí.)
- Na závěr omáčku odstavíme, přidáme smetanu, umeocet a trochu jablečného oceta nebo citrónové šťávy a dochutíme podle své chuti.
- Úplně nakonec přidáme jen prohřát seitan nebo tempeh, ale už nevaříme, omáčka by se se smetanou mohla srazit.
Praktické
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, servírujte s uzeným tempehem nebo tofu, které jsou bez lepku.
Servírujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem. Na fotce je polentový, ale skvělý je také kroupový knedlík či knedlík z ovesných vloček. Další varianta jsou těstoviny, ty milují hlavně děti. Červená řepa ala brusinky by neměla chybět.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku do 2 let
Můžete už vařit pokrm dohromady pro sebe i dítě, jen šetřte tukem a solí. Pro dítě odebereme před přidáním smetany a před dochucením. Přesto bude pro dospělé tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.
Děti od 2 let
Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko umeocta. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.
Tak jsem si ji dnes udělala k obědu a byla opravu moc dobrá! Člověk by ani nevěřil, jak to může být rychlé a jednoduché.
Tak konecne se uz podarila i mne :-) na potreti! svickovou jako takovou jsem mela ani nevim kdy… roky roky, takze poradne nevim, jak ma chutnat. Ale tahleta omacka byla lahudkova :-)
Huráá, my ji děláme často, je to naše favoritka 😋
Skvela svickova s testovinami a ala brusinkami. Mnammm :-P
😃 díky
Dobrůtka :)
jsem začátečník a nenašla jsem co tím seitanem mám udělat.
Pokud máte seitan speciál (tak se to jmenuje a je to už naložené a připravené), tak to stačí hodit do omáčky ohřát. Pokud seitan natural, tak to chce upravit jako maso. Bu´d mrkněte na nějaké naše recepty, stačí zadat do vyhledavače slovo seitan https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/seitan/, nebo, protože jste s námi v Klubu, mrkněte na návodné video https://www.jimejinak.cz/jime-jinak-v-kuchyni-chutny-obed-za-30-minut/
Prosím, jaký je Váš názor na seitan??? Myslím, že obsahuje lepek, ne? Myslela jsem, že se lepku ve Vašich receptech vyhýbáte, ale seitan v nich vidím často..tak nevím, jestli třeba něco o seitanu nevím, co víte Vy. děkuji
Seitan je čistý lepek, takže celiaci jej nesmí. My jej rády dáváme do jídel, která jsme zvyklá jíst s masem, třeba právě svíčkovou, koprovou a jiné omáčky. Chuťově to uspokojí, je to velmi výživné (je to bílkovina), pokud nemáte problém s lepkem, není důvod si jím nezpestřit jídelníček. Pokud by vám nechutnal nebo nedělal dobře, není důvod si ho v jídelníčku nechávat, není to nic, co by vám chybělo.
Je výborná, myslím, že druhý svátek vánoční ji máme k obědu.-)
To je dobry napad, Vendy, asi to tak taky udelam :-)
Děkuji za recept. Dnes jsem zkusila tuto omáčku předložit rodině k večeři, s knedlíkem z ovesných vloček. Protože mám alergii na celer a petržel, musel dochucovat manžel. Prohlásil, že kdyby ji dostal v restauraci, tak rozdíl nepozná. Tříletý syn si dokonce přidal. Pětiletý bohužel prohlásil, že to vypadá jinak než klasická svíčková a snědl jen knedlíky. Tak příště asi zkusím zahustit pohankovou moukou, aby to mělo trochu jinou konzistenci. I tak to ale považuji za úspěch.
Paráda!
výborná :-) dnes jsem ji dělala, přidala ještě dýni, k omáčce smažený celer v kukuřičné strouhance + cuketové placky a dobrota, furt chodím ujídat :-D
no u vás jsme měli být dnes na jídlo, Xandro! :-)
Dobry den prajem, chcela by som sa spytta co dat dietatu namiesto tempehu..pripadne odporucit nejaku znacku, pretoze mne osobne to vobec nechutilo..neviem ci to mohlo byt teda znackou alebo mi tempeh jednoducho chutit nebude..seitan je chutoov podobny? ddakujem
Nečekala jsem, že bez masového vývaru bude chutnat tak skvěle. Opravdu výborná, skutečně jako klasická svíčková, ale v mnohem lepším složení. Bez mouky, bez cukru s rostl. smetanou….. Udělela jsem k ní knedlíky z ovesných vloček, do kterých jsem přidala nakrájenou petrželku, taky lahůdka. A k tomu jsem dala uzený tempeh.
S dvouletou dcerkou jsme si na ni pochutnaly, jen jí nechutnal tempeh, ale nejvíc mě dostal manžel! Čekala jsem na jeho reakci, negativní samozřejmě ;-) A když nepřicházela, sama jsem se zetala, jak mu to chutná. Říkal, že je to dobrý, že chvíli přemýšlel, co je to za maso, až přišel na to, že to maso není. :-) Ale je to prý dobrý!!!!! Tak huráááá!!! Ono mu to chutnalo!!! Zařazuji do jídelníčku. Skutečně rychlá, výborná svíčková….. Děkuji za recept. Věrka :-)
Byla jsem úplně stejně překvapená jako vy!!!
Vařili jsme dnes s přítelem, který jídla dle JJ moc nemusí (musím vybírat, jaký recept ještě můžu uvařit, aby jedl se mnou, nebo recepty upravovat, aby mu jídlo vyhovovalo). Tuhle svíčkovou si však moc pochvaloval a ještě si šel přidat, prý by byla škoda, aby omáčka zůstala. Podle přítele, který klasické omáčky od maminky velice rád, se tato jeho oblíbené svíčkové hodně blíží. Jen příště prý do omáčky přidáme pro něj trochu vařeného hovězího :-) Takže recept měl úspěch, moc za něj děkuji!
Skvělé :-)
Dobry den rpajem, chcela by som sa opytat co dat dietatu nmiesto tempehu…? Ja som raz skusila tempeh a vobec mi to nechutilo , siel kuram :)…neviete ci to mohlo byt i znackou? vdkaka
Můžu se zeptat, co je to ovocenka? U nás ve zdravé vyživě neznají. Čím by se dala nahradit? Děkuji! :-)
Ovocný koncentrát, nejčastěji prodávají od firmy Sunfood. Po naředění se dostane mošt, v neředěném stavu používáme do dezertů apod.
Lepší chuti jsem dosáhl použitím klasického masového vývaru a normální smetany. Jinak to není špatné.
Doporučuji ještě před rozmixováním místo smetany přidat uzené tofu.
Nebyl tady recept, jak udělat „brusinky“ už? Já mám za to, že jsem něco četla? Mám bujnou fantazii nebo zmizel?
Heli, prosím prosím, zveřejněte ho. ;-) Já slintám a jsem tak natěšená udělat svíčkovou ve vší parádě, jak ji tady máte. :-)
Už to vím!!! :-D Na Paní Dýni jsem to viděla. Já to domotala. ;-)
Miluju svíčkovou a mám vyzkoušené, že nejlepší je tam seitan se zeleninou. Ten nahodí 3. rozměr!!!! :-)
Můžete trochu blíže popsat postup s tím seitanem se zeleninou? Děkuji
Ve zdravé výživě koupíte seitan speciál se zeleninou… a to je celé. :-)
Helčo, recept zní lákavě. Zaujala mě také červená řepa ala brusinky. Jak na ni?
Brzy recept zveřejním.
Dělám podobně, jen místo rostlinné smetany přidávám lžíci tahini – omáčka tak získá krémovou konzistenci.