Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Dobrá zpráva pro celiaky: uzené tofu i tempeh jsou bez lepku!

bez lepku

Skvělá zpráva pro všechny, kteří mají bezlepkovou dietu. Máme laboratorně potvrzeno, které uzené tofu a uzený a smažený tempeh jsou bezlepkové a tudíž vhodné i pro přísné celiaky.

Ve složení tofu i tempehu je shoyu, která obsahuje pšenici

Uzené tofu a uzený i smažený tempeh od firmy SUNFOOD mají ve složení sojovou omáčku Shoyu, která obsahuje pšenici. Tudíž by se zdálo, že pro celiaky jsou všechny tyto výrobky zcela nevhodné. I my jsme si to doteď mysleli. Ale díky fermentaci je tomu jinak!

Díky enzymům se pšeničná bílkovina zcela rozloží

Dle laboratorních analýz ze SVÚ v Praze ale nebyl lepek v těchto výrobcích detekovaný. Firma SUNFOOD používá kvalitní sójovou omáčku vyráběnou tradičním způsobem – dlouhodobou fermentací sójových bobů a pšenice pomocí koji (ušlechtilé plísně Aspergillus oryzae). Působením proteolytických enzymů dochází k degradaci pšeničné bílkoviny na kratší peptidy a aminokyseliny, a proto v těchto produktech nebyl lepek ze sójové omáčky detekovatelný.

Tyto výrobky jsou vhodné i pro celiaky

I přísní celiaci tudíž mohou uzené tofu, uzený i smažený tempeh od firmy SUNFOOD bez starostí používat do svých pokrmů.

Také uzené tofu firmy Countrylife je zcela bezlepkové. V tomto tofu se místo sójové omáčky Shoyu používá její bezlepková alternativa – omáčka Tamari.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Moc děkuji za skvělé informace, moc mě potěšily, včera mi byla zjištěna alergie na lepek, tak jsem moc ráda, že tyhle mé oblíbené dobroty můžu dál jíst 👏😋🤓❤️

Dobrý den, platí to i pro tofu, které se prodává v Albertu a je vyráběné firmou Sunfood?

Ukázat další komentáře