Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.
Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
  • 2-3 cibule
  • 1 mrkev
  • olej
  • sůl
  • lžička sladké červené papriky
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citron
  • asi 100 ml sójové, nebo ovesné smetany na dochucení

Postup

  1. Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
  4. Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
  5. Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
  6. Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
  7. Omáčku sundáme z plotny a přidáme sójovou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
  8. Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citron.

 

Praktické

Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.

Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.

Kompletní talíř

Aby jídlo bylo kompletní doporučujeme talíř ještě doplnit o tepelně upravenou zeleninu. Ideálně napařenou brokolici, nebo květák, či ranné zelí. Můžete si udělat i nishime z jakéhokoliv druhu zeleniny.  Pak máme zastoupenou luštěninu (fazole), obilovinu i tepelně upravenou zeleninu. Pro dokonalost doporučujeme hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky a zelenou petrželkou, nebo jinou natí.

Obměna

Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné, nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my. Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sojovou smetanu dáváme až po druhém roce.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

Neuvěřitelných 56 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborné. Dělám podobně cizrnu, akorát bez mrkve. Ale ta to opravdu krásně osladí. Jen jsem si poupravila postup, abych nemusela dávat škrob. Orestovanou cibulku s mrkví jsem zalila částí vývaru a asi 3 naběračkami fazolí a celé to rozmixovala, aby byla hustá omáčka a teprve potom jsem dolila zbytek vývaru s fazolemi. 🙂

  2. Obrovska mnamka – moc diky! 🙂 Muzu se zeptat, lze kukuricny skrob obcas nahradit tapioca skrobem nebo to neni dobra volba? Dekuji…

  3. Tak fazole jsem měla naposledy někdy na základce, pamatuji si, jak strašně mi nechutnaly a tudíž jsem je nikdy nevařila a možná ani nevěděla, jak je připravit. Ovšem dnes jsem vyzkoušla tento recept (výborný, rychlá příprava) a musím říct, že fazole budu průběžně zařazovat do našeho jídelníčku, už jen kvůli dětem. 🙂 ……
    Místo obyč. mleté papriky jsem tam dala uzenou ml. papriku a chutnalo to výborně, prostě uzeně 😉

    • No tak to je úspěch, Věro! My taky luštěniny doma krom čočky nemívaly a dodnes jsem se všech těch fazolí ještě nenabažila od doby, co jíme jinak 🙂

  4. další moc velká dobrota 🙂 přidala jsem mrkev a dýní, miluju, jak stačí část uvařené zeleniny rozmixovat a není třeba nikterak zahušťovat :-)včera jsem dělala cizrnové karbanátky (chutnaly podobně jako masité :-O) se sýrovo(vegan)- kedlubnovou omáčkou 😛 děkuju moc za recepty, neveěřila jsem, že mě někdy bude bavit vařit a ano, v 35 objevujinové pole působnosti 😀

    • vždycky jsem obracela oči v sloup, když ženský mluvily o vaření 😀 joo, tak teď už bych taky povídala, jenže není s kým, všichni jedí „prasácky“, jak já říkám 🙂 a to mám za ty dřívější oči v sloup 😀

      • Ani nevíte jak vás chápu, mně vaření taky vždy přišlo slepičí téma a teď ho učím ostatní, holt odříkaného největší krajíc. Ještě že mám Evu 🙂

      • omáčka : klasicky osmahnout cibulku, nakrajenou kedlubnu, trocha vývaru, vařit do změknutí, zřejmě jsem přimíchala nějaké čerstvé bylinky, oregano…),= rozmixovat, na kousky nakrájemny vegan sýr, na konec jsem tam přidala kopr a kapku umeoctu… polotovary sice nemusím ale sýr od veganline je relativně ok, je potřeba ale číst složení, ty plátkové někdy v sobě mají nějaké sajraty, bloček od veganline „pouze“ bramborový škrob 🙂

  5. Místo „smetany“ jsem použila mrkev, celer, petržel (nahrubo nastrouhanou) osmaženou na cibulce, poté rozmixované a doředěné vývarem z fazolí. Doporučuji 🙂

  6. Dnes jsem vařila a nezbylo 🙂 syn se může utlouct po rýži v kkbinaci s bezpluchým ovsem 🙂 těšíme se na další dobroty!

  7. Včera jsem zkusila uvařit tenhle recept, jen jsem dala místo papriky kurkumu a přidala máslovou dýni a nakonec trochu mandlové smetany a s rýží jsem si opravdu pochutnala…díky za super recept

  8. Moc ráda dělám s přidanou majoránkou a zahuštěné hraškou, smetanu (já ovesnou) jsem ale přidala poprvé a bylo to zase něco jiného, děkuju za inspiraci. Milujeme s basmati rýží, nejí nám to pouze jeden člen rodiny (který nejí téměř nikdy téměř nic).

  9. Dobrý a jednoduchý recept, přidala jsem do omáčky saturejku a protože jsme „masožravci“, tak k tomu ještě opečenou domácí klobásku.

  10. Leo, většinou si ji dělám v menším množství čerstvou, je to rychlé, když se tedy nezapomene včas namočit… Nedělám ji zase až tak často, přece jen bude trochu zahleňovat. Ale v chladničce v uzavřené skleničce by asi pár dní vydržela.

  11. Moc dobré, místo fazolí jsem dala cizrnu a smetanovou chuť docílila domácí ovesnou smetanou z bzlp vloček (recept jsem našla před časem někde tady v komentářích), povařila jsem ji ve výraru s cibulí, krásně se to zahustilo a zkrémovatělo, přidala jsem ještě bobkový list a hotové kuře na paprice :-)…

    • Moc se přimlouvám za receptík na ovesnou smetanu, nějak mi tady unikl a pořád něco takového hledám… Děkuji…

      • Jemně mleté ovesné vločky namočím na několik hod. do vody (podle množství vody je pak smetana hustší n. řidší), poté rozmixuju ponorným mixerem a přecedím přes husté sítko. Vznikne taková krémovitá smetanová hmota. Používám většinou do omáček a vždy apoň 10 min ještě provařím. Omáčku už pak většinou není třeba zahušťovat.

        • To zni super, to si taky zkusím vyrábět doma 🙂 a jak to skladuješ a jak dlouho to vydrží? Já kolik si té smetany mám najednou připravit. Dik za tip, Sarkah. Tu budu určitě dělat domácí 🙂

          • Já bych asi taky byla raději vždy po čerstvou… 🙂 Koukám a nepřestávám se divit, kolik se toho dá doma připravit…mám z toho vždy radost!

            • Já se taky nadchla a už se vločky namáčí. Jen jsem neměla jemné vločky, tak jsem v Sojce mixla normální. Takže budu mít obrácený postup, vločky namleté předem a ne po namočení. Trochu dumám, jestli to budu cedit nebo zkusím líný postup a uvařím to bez cezení:-D

  12. Výborný recept. Dnes jsem si to uvařila s cizrnou a bylo to naprosto luxusní. Kuře na paprice jsem nikdy moc nemusela a toto jídlo mne mile překvapilo.

  13. Tak tohle jídlo bylo vynikající. I můj malý 2,5 letý byl nadšený. A ty vločkové knedlíky tomu jsem nemohla uvěřit. Úplně skvostné…

  14. Poslední dobou se vrhám na kuře na paprice s ohromnou chutí, aby ta nakonec nebyla uspokojena a navíc mi bylo špatně. Zkusila jsem tedy tento recept. Jen jsem škrob a smetanou nahradila rozmixováním části fazolí s ovesnými vločkami v troše vody (a přecedila přes jemné sítko). S jáhlovo-pohankovými knedlíky a napařenou dýní s kapustou to byl vynikající oběd!

  15. Už jsem ji několikrát dělala a vždy fantastické. Vzhledem k tomu, že manžel s námi nedrží basu 7 dní v týdnu jíst jinak, občas na něj ušiju boudu..-)) a v těchto receptech se mi to báječně daří. Odeberu mu cibulku a přidám marinovaný tempeh, pak pokračuji ve dvou hrncích stejně až do konce. Já a syn jíme bez tempehu a manžel si šmakuje a říká, že má dobré maso..-)) dnes mu už i prozrazuji, že to maso není..-)), ale dříve jsem nemusela. Nějak ale pořád nemůže ještě překonat k luštěnině obilovinu – zkrátka dvě zrna – a tak mu k tomu opékám jáhlový knedlík nebo polentu. Pánev jen lehce potřu olejem a posypu gomasiem …. pak se může utlouct. Můj synek zase dělá potíže, když vidí na talíři kysané zelí – tomu jej do jídla krájím na drobno a přimíchám do omáčky

  16. Moc dobré, jen jsem trochu málo ochutila a bylo to mdlé. Příště přidám asi ještě shoyu. Dělali jsme s rýží basmati a napařenou brokolicí a mrkví, výborná večeře. Díky za inspiraci!:-)

  17. Tak tohle bylo luxusní 🙂 mnamka, po které se všichni kluci olizovali a dokonce si i přidávali. Takže brzy zopaknem. Jen doufám, ze ten nejmenší (kojený) si po tom příliš nepoprdí ;-000 ale ted uz ho to tak 2 mesice nijak netrápí, měl koliky zhruba tak do 2 měsíců a od té doby ma klid. Takže to určitě bude v pohodě 😉 dnes kluci přinesli ostruziny, Takže zítra bude letní dort s kukuřičné krupice s boruvkami, hruškami a ostruzinami zalitymi agarem, no uz se nemůžu dočkat 🙂 krásný zbytek prázdnin všem ;-D

  18. Když se Simča ptá, zda je možné jídlo ohrát druhý den, tak se chci taky zeptat, jak to je s restovanou cibulkou. Doporučuje se zeleninu sníst do 2 hodin, ale třeba restovanou cibulky Evča a Helča dávaly (pokud to nepletu) do vodácké pomazánky a braly ji na cestu lodí druhý den s sebou. Tepelně upravená cibulka po delší době není kyselinotvorná?

    • Někde už Helena na totéž odpovídala. Pokud si k pomazánce nebo něčemu jinému, kde je orest.cibulka dáme čerstvě tepelně upravenou zeleninu a kvašenou zeleninu, tak se ten kousek cibulky ztratí…A navíc jednou se to nezblázní a pořád lepší než než chleba se salámem.

    • Tepelně upravená zelenina se stává do 2 hodin po uvaření kyselinotvorná, proto jídlo, které obsahuje větší množství zeleniny neohříváme, ale snažíme se vařit čerstvé. Vždy je důležité volit menší zlo, raději ohřáté jídlo a doplnit ho něčím čerstvým, než smažák s bramborem, ale věřte mi, že časem vám už ohřívané jídlo nebude chutnat. Co se týče cibulky, je to stejné, ale malé množství třeba v pomazánce, nebo v luštěninovém nákypu zase není takový problém, když si k tomu uděláte i čerstvě upravenou zeleninu, či si přidáte alespoň kvašenou, tak trochu té kyselinotvornosti v pohodě vyrovnáte.

  19. Děkuji za výborný recept! Chutnalo i mužovi a to zarytý masožrout. Je možné si jídlo připravit den předem a pak si ho v práci pouze ohřát? Chodím do práce na sedm a ráno bych si ho opravdu nestihla uvařit..

  20. Jakou používáte sojovou smetanu? Dnes jsem měla v obchodě jednu v ruce, ale její složení s cukrem a éčkama mě odradilo. Čím ji nahradit?

  21. Prosím prosím, jak je to s olejem u malých dětí? Píšete, že s ním pomalu začínat až od roka a půl, ovšem paní Strnadelová uvádí, že od devátého či desátého měsíce je možné na přípravu polívečky pro mimčo použít trošku kvalitního oleje. Proč olej ne? Čemu vadí / škodí?Mám v tom hokej. 🙁
    Je rozdíl v tomto zda je dítko kojené či nekojené? Mám devítiměsíčňátko, kojím jen částečně (mám málo mlíčka).
    Děkuji předem zkušenějším a chytřejším 😉 za rady!
    Jinak zítra se na omáčku chystám. Už jen při pohledu na fotku u článku se mi sbíhají sliny.

    • Názorů na to, jak stravovat malé děti je mnoho. Záleží na konkrétním případu, když je dítě kojené, má tuků od matky dost, netřeba s nimi vůbec spěchat. Olej je vlastně koncentrát, v přírodě se ve volné formě nevyskytuje, takže i jeho trávení je dosti náročné. Já bych počkala být vámi alespoň do roka a olej děťátku přidávala v jeho původní formě, přímo v semínkách (které dáte do obilného mléka).

      • Dobry den prajem, zaujal ma tento nazor..ake mnozstvo oleja potom u dospelych a ake mnozstvo pre deti od 2 rokov? vdaka

        • Množství oleje není nijak přesně dáno, je to u každého jiné, přesné množství se odvíjí podle věku, kondice, stáří, konstituce člověka, dále i dle ročního období apod. Obecně je dobré olejem šetřit, jelikož je to koncentrovaná potravina, takže olej používáme po lžičkách. Co se týče dětí je to na celý článek, ve zkratce do roka olej vůbec, maximálně semínka v obilném mléku, od roka přidáváme olej po kapkách, stejně tak jako začínáme ze solí po zrníčkách. Ve 2 letech bych stále olejem šetřila, ale už můžete dát občas i kousíček smažené, na ubrousku okapané zeleniny. Přesné množství se nedá určit, v zimě se používá trochu víc než v létě, prostě ho dávejte málo tam kde je potřeba a neuděláte chybu.

  22. Děkuji za tento recept, a vůbec za vše tady, jste úžasné!!! Vařím podle Vás od té doby co jsem vaše stránky objevila, a jsem šťastná, že můžu být členem klubu. Pomaličku, podle vašich rad nenápadně, nenásilně :-), předělávám i manžela, a ono to fakt nenásilně funguje :-). Dnes byla tato omáčka s cizrnou, k tomu knedlíky z ovesných vloček a teplý sladkokyselý salát s ledovým salátem. Olizovali jsme se ještě dlouho po umytí nádobí! Moc děkuji za inspiraci a, a vůbec :-)…

  23. už víc než měsíc bojuju s tím, že se nedokážu vrátit k téhle lehké stravě, která dodá energii na celý den a i když má člověk hlad není (aspoň pro mě to nebyl) důvod mlsat 🙂 Ale tohle mě fakt oslovilo, už mám namočené fazole a udělám to k obědu. Sice nestihnu máčet přes noc, ale tak hold budu déle vařit 🙂 Hlavně když se konečně zas odhodlám.
    Tahle jídla opravdu fungují, ale jak jsem z toho vypadla – cítím se unavená, furt bych něco jedla, mám hlad ráno i večer, nemám vůbec na nic energii ani náladu a nejhorší, že nemám chuť na nic zdravého 🙁 Je to hrozný, ale na tohle jídlo se moc těším. Snad mě zas nakopne k lepším výkonům a bude to nový start. DÍKY MOC, HELENKO!

    • Chápu, ze začátku jsem s malým miminkem také mívala výpadek sice jen pár dní, ale nešlo to nahodit. Mně se osvědčilo začít dobrou snídaní, buď miso polévkou, nebo kaší, nebo oboje a pak už se to tak nahodilo a v břiše bylo jak v pokojíčku, že jsem si uvařila i dobrý oběd. Večeře jsem ze začátku flákala, ale další ráno jsem se snažila zase začít dobře.

  24. Výborný receptík! Člověk se vrátí z dovolené a tady je plno nových článků! Už se těším, až je zhltnu. Podobnou variaci receptu už jsem zkoušela a výborný je taky s tempehem, to máme rádi jako „nedělní“ jídlo. Omáčky jsou výborné, všichni je máme moc rádi a přílohu střídám podle toho, co spíž dá. V práci vždycky čekají, co vyliju z termosky a omáčky docela obdivují a ta osvěta mě hodně baví, zvlášť, když jsou sami zvědaví a ptají se. Vaření zdar!

  25. Tak to je paráda…práve pred pár dňami som vravela kamarátke,že musím urobiť cizrnu na paprike a že s basmati ryžou to bude určite výborné :).

  26. Zobrazit všech 56 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.