- 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
- 2-3 cibule
- 1 mrkev
- olej
- sůl
- lžička sladké červené papriky
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citron
- asi 100 ml sójové, nebo ovesné smetany na dochucení
Jak připravit fazole na paprice
- Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
- Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
- Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
- Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
- Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
- Omáčku sundáme z plotny a přidáme sójovou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
- Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citron.
Praktické
- Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.
- Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.
Kompletní talíř
- Aby jídlo bylo kompletní doporučujeme talíř ještě doplnit o tepelně upravenou zeleninu. Ideálně napařenou brokolici, nebo květák, či ranné zelí. Můžete si udělat i nishime z jakéhokoliv druhu zeleniny. Pak máme zastoupenou luštěninu (fazole), obilovinu i tepelně upravenou zeleninu. Pro dokonalost doporučujeme hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky a zelenou petrželkou, nebo jinou natí.
Obměna
- Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné, nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my.
- Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sojovou smetanu dáváme až po druhém roce.
Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Výborné! Fazole ty velké bílé uvařené odvčera. K cibuli jsem přihodila ještě kousek cukety a petržele, naopak vynechala mrkev, dala fakt hodně papriky, sladké, uzené i ostré a místo škrobu hrstičku vloček. Na konci jsem rozmixovala omáčku i s pár fazolema, zbylé v ní jen prohřála a servírovala bez okyselení i bez smetany s rýží, jen pokapala na talíři trochu sojovkou, to my můžem. A bylo to superdobroučké! Budeme opakovat!!!
Och, to bola zase dobrota!
Smotanu som dala domacu, z kesu.
Ako prilohu ovsene knedlicky😋😋😋.
Dakujem!