Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole na paprice se smetanou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
  • 2-3 cibule
  • 1 mrkev
  • olej
  • sůl
  • lžička sladké červené papriky
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citron
  • asi 100 ml sójové, nebo ovesné smetany na dochucení

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Jak připravit fazole na paprice

  1. Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
  4. Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
  5. Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
  6. Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
  7. Omáčku sundáme z plotny a přidáme sójovou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
  8. Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citron.

Praktické

  • Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.
  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.

Kompletní talíř

  • Aby jídlo bylo kompletní doporučujeme talíř ještě doplnit o tepelně upravenou zeleninu. Ideálně napařenou brokolici, nebo květák, či ranné zelí. Můžete si udělat i nishime z jakéhokoliv druhu zeleniny.  Pak máme zastoupenou luštěninu (fazole), obilovinu i tepelně upravenou zeleninu. Pro dokonalost doporučujeme hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky a zelenou petrželkou, nebo jinou natí.

Obměna

  • Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné, nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sojovou smetanu dáváme až po druhém roce.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné! Fazole ty velké bílé uvařené odvčera. K cibuli jsem přihodila ještě kousek cukety a petržele, naopak vynechala mrkev, dala fakt hodně papriky, sladké, uzené i ostré a místo škrobu hrstičku vloček. Na konci jsem rozmixovala omáčku i s pár fazolema, zbylé v ní jen prohřála a servírovala bez okyselení i bez smetany s rýží, jen pokapala na talíři trochu sojovkou, to my můžem. A bylo to superdobroučké! Budeme opakovat!!!

Och, to bola zase dobrota!
Smotanu som dala domacu, z kesu.
Ako prilohu ovsene knedlicky😋😋😋.
Dakujem!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...