Nekteří z vás u nás ochutnali kváskový chléb s uvařeným obilím a ptali jste se po receptu. Není to nic těžkého. Kdo už kváskový chléb peče, prostě jen přidá uvařené obilí. Kdo to ještě nezkusil, může otestovat můj recept. Tentokrát jsme do chleba přidali uvařenou rýži natural a dýňové semínko.

Základní informace

Domácí kváskový chlébPár let jsme pečivo vůbec nejedli a vlastně nám ani moc nechybělo, když bylo 3x denně vařené obilí. Ale když se nám těla trochu ozdravila a chtěli jsme se ve vaření naučit něco nového, začala jsem občas péct vlastní chléb z kvásku. Aby nebyl tolik lepkový a zahlěňující, naučila jsem se do něj přidávat celé uvařené obilí. Vyzkoušejte to, a pak už vám normální pečivo přijde hrozně suché. My ten náš „mokrý“ chléb milujeme a je to pro nás opravdu slavnostní jídlo.

  Ingredience

  • 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 – 3 hrnky uvařené rýže (natural nebo bílá)
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 3 lžíce oleje
  • 0,5 až 1 lžička soli
  • 1 lžíčka kmínu
  • 5 lžic dýňového semínka

Postup

Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej. Propláchneme dýňová semínka pod studenou vodou a přidáme půlku do mísy k ostatním ingrediencím. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně ji rozmícháme, aby v chlebu nebyly hrudky rýže. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin a přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu. V pekárně je přímo program kynutí, tam bude chlebík kynout rychleji. Pokud pekárnu nemáte a necháte ho kynout při běžné teplotě, bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Vršek chlebu posypeme zbylými semínky  a trochou kmínu.

Záleží, jak chcete chléb tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený, takže já osobně peču v domácí pekárně ve vymazané a moukou vysypané formě 80 minut. Používám pekárnu, kde se dá nastavit delší doba pečení a menší teplota. Chléb má minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný. Dokonce dávám na formu sklíčka, takže se chléb dělá skoro v páře.

Kdo nemá pekárnu, může samozřejmě péct v troubě. Kynout ho můžete nechat v košíku a pak ho přendat na plech, ale těsto často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba, pokud ji nemáte, dá se použít varné sklo, nebo i nějaký hrnec. Formu vymažu olejem a vysypu moukou. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou. Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Pokud chcete chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením. Po vykynutí chleba dejte namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte asi 30 minut. Bude mít kůrku a zároveň bude mokřejší a zdravější.

TipV chlebu se schovávají 2 hrnky uvařené rýže

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti 

Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neuvěřitelných 128 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, kváskovým receptům se bohužel vyhýbám, jelikož doma prostě nemám denně 25-30 stupňů. Nikde jsem nenašla žádné tipy, jaké prostředí by mohlo nejlépe kvásku vyhovovat. Můžete, prosím, poradit? Zkusila jsem se teď v době karantény o kvásek starat jak o malé dítě a vyzkoušela vše možné, ale stejně to byla nakonec jen hmota, bez bublinek, tak jsem jej vyhodila. Měl ten kyselý čmuch, ale úplně bez reakce. A zrovna by se domácí chléb hodil. Děkuji.

    • Radko, on kvásek nepotřebuje úplně specifické podmínky. Je pravda, že někomu chleba kyne déle a někomu rychleji skutečně podle teploty v místnosti nebo taky podle nadmořské výšky. Ale není to napřekážku tomu, aby si chleba mohli dělat v údolí i na horách 😉 Kvásek a péči o něj jsme důsledně popsali zde, mrkni, jestli neděláš některou chybičku:
      https://www.jimejinak.cz/proc-je-kvasek-lepsi-nez-drozdi-1-dil/
      https://www.jimejinak.cz/jak-zalozit-kvasek-a-jak-se-o-nej-starat-2-dil/
      https://www.jimejinak.cz/jak-skladovat-a-zachranit-kvasek-3-dil/
      a největší vychytávka https://www.jimejinak.cz/jak-zalozit-italsky-kvasek-lievito-madre/

    • A nechcete to zkusit nechat kvasit v troubě? Můj kvásek tedy má bublinky, ale v těstě kyne málo, tak ho dávám do trouby na 50 stupňů a tam mi v tom chlebíku vykyne moc krásně. Třeba by to za pokus ještě stálo. Kvásek si dělá co chce, když jsem ho moc hýčkala, nevšímal si mě, ale od té doby co si ho moc nevšímám já, seká latinu. 😉 (moje zkušenost)

      • to tak nějak platí o všem, řekla bych 😂😂😂 o kytkách, o dětech, o kvásku, i o kvašené zelenině

            • 😀 Ta trouba nezabirala,nemela jsem zadnou reakci. Nicmene jsem zkusila kvasek jeste jednou…ikdyz to nebylo uplne stoprocentni,zkusila jsem upect chleba. Chleba moc nevykynul, je maly, trochu kysely,ale ma chlebovou chut,tak jsme ho snedli,snad do zitra prezijeme:D kvasek udelal vzdy krustu,tak nikdy poradne neprobublal az nahoru. Taky byl hodne citit,ale nesmrdel…mam takovy stale zkouset dokrmovat nebo zacit znovu? Asi bych zkusila jinou nez zitnou mouku…

              • Chce to přikrýt folíí, utěrkou apod. pokud osychá moc. Mě se taky dělá nahoře vrstvička, ale pod ní to roste. Můžete odebrat a doplnit mouku a vodu každý den, dokud se vám nebude líbit.

              • Už mám vyzkoušeno, že i moukou to je. Zkusila jsem ted naposledy žitnou chlebovou, ale ta je tak hutná, že dělá přesně to, co popisujete, vyměním ji zpátky zase za mnou osvědčenou bio žitnou z albertu. Ale nejlépe fungovala a tu bych Vám doporučila, žitnou celozrnnou jemně mletou od Probia. Je dražší, ale s tou mi to vžycky šlo jak po másle.

    • taky se mi kvásek ne a ne podařit. Ale vyčetla jsem, že je potřeba odebrat vždy 100 g (zbytek už nepoužít) kvásku a přiživit. Neživit neustále ten „starý“ kvásek. Dnes zkouším již po 3x

      • Mě funguje obojí, odebrat i doplnit, ale utovka je odebrat a nechat jen maličká základ a k tomu přidat.

        • 🙂 vyzkouším, doufám že se už konečně podaří..můžu se ještě zeptat kolikrát přiživit? Někde píší že stačí 3x, někde až 5x…

          • Dokud nevyleze, záleží na teplotě a breberkách v okolí, než se tam dotanou a začnou působit 😉

  2. ďakujem za úžasný recept…mala som chuť na pečený chlebík, ten mi však robí problémy a tak som chcela niečo pečené ale mokré…a tento chlebík je jednoducho špica! 🙂

  3. Tak kvásek mi vzešel, dala jsem do pekárny, spustila program, ale těsto málo vykynulo. Jak přesně řešíte kynutí těsta chleba pečeného v pekárně:) Mám nasypat ingrediente, zapnout program a po hnětení program přerušit a nechat kynout? Nebo mám těsto uhníst sama, nechat kynout na lince a pak ho přendat do pekárny a zapnout program od začátku? Nějak si s tím nevím rady, alle chleba byl dost tuhý ve srovnání s tím z droždí…pro holčičky těžko kousatelný (1,5 a 4 roky) a my ho potřebujeme jíst celá rodina, prosím tedy o radu jak s kynutím:)

      • Tak to bude ono, já měla celkem mladý kvásek, prostě jsem to uspěchala:D Teď jsem si pěkně popovídala s jedním panem majitelem pekárny v Branické, kde mají kváskové chleby a ten mi nabídl, že mi dá jejich kvalitní vyzrálý kvásek, s tím to určitě půjde jedna báseň. Až se dítko uzdraví, chi tam hned po Velikonocích zajít a upéct další chlebík s obilím, dám vědět:)

  4. Krásné zasněžené ráno, máme upečený v pořadí druhý kváskový chléb s obilovinou, první s rýží basmati, teď s pohankou. Jsou naprosto úžasné, kůrčička měkoučká, krásně vlhký, to my rádi :-). Kvásek jsem zadělávala po obědě, na krbu krásně vzešel, večer jsem zadělala chléb a opět šup s ním na mřížku na krb. Do rána ho byla téměř vrchovatá zapékací mísa. Dávala jsem do teplé trouby, poté, co teplota dosáhla 200stupňů jsem nechala 15minut péct, potom stáhla teplotu na 170 a dopékala ještě asi hodinu a čtvrt. A nezbytná je ta miska s vodou..
    Děvčata moc děkuji za Vaše stránky plné inspirací. Hodně elánu do další práce :-).

  5. Tak jsem ho dnes vyzkoušela a výsledek je vlhký tak až se lepí na nůž :-/ To asi není dobře že? Pekla jsem v domácí pekárně 2 hodiny, kůrku má až moc do křupava a vevnitř syrový, nevíte v čem je chyba?

    • Nevím, jak moc se lepí. Ten náš nůž skutečně vždycky upatlá, jak nůž řeže ta zrníčka obilí. Ale chuťově je výborný. Rozhodně by neměl být syrový. Obilí ale dáváme už vařené, takže jde o to jen dopéct těsto z mouky, aby nebylo syrové.

  6. Zkoušel někdo přidat vařené obilí až po vykvašení těsta? Mně to obilí vždycky zesldáne než chléb stihne nakynout, a ten je pak takový sladký :/

  7. Pekla jsem ho přesně podle vašeho návodu 15 min na silněji a pak 30 min na slaběji – v elektrické troubě.
    pak jsem nechala pomalu zchládnout, pak rozkrojím a vevnitř syrový. zkoušela jsem dopéct /tak jak jsem tu psala/, ale nepodařilo se, neupekl se, byl nepoživatelný a letěl do popelnice. vůbec nevím čím to může být.
    pak jsem zkoušela jiný – podle jiného návodu – a ten se podařil, ale tento ne. tak mě to mrzí.. 🙁

    • Ahoj Jitko, mně se tenhle chleba povedl až asi na 5. pokus. Mně trvalo vychytat kvásek, možná taky potřeboval trochu zestárnout:-D Určitě vydrž, stojí za to. Já ho pekla zrovna předevčírem, na radu holek tady kdesi v komentářích jsem pořídila jehlový teploměr. Po stanoveném čase jsem změřila, měl málo, tak jsem přidala 10 min, znovu změřila a to už měl potřebných 95 stupňů. A byl fakt hotový.

  8. nevím kde se stala chyba ale chleba se vůbec neupekl, pekla jsem podle návodu. byl úplně syrový vevnitř takže teď dopékám a vím, že to už nebude ono, ale snad ho ještě zachráním. stalo se to tady někomu prosím?

    • Pekla jste ho v pekárně nebo v troubě? Jak dlouho a na kolik? Mám už za sebou tolik povedených chlebů, že nechápu, že by se nepovedl.

  9. Začala jsem si péct bezlepkový kváskový chleba. Někdy se moc povede, jindy ne tak moc. Manželovy nechutná, jak je nakyslý, tak si kupuje pečivo v obchodě:-( A to jsem udělala jeden napařovaný pro sebe a malého a jeden pečený pro manžela. Nakonec sním oba, protože nerada něco vyhazuju:-(
    Zkoušela jsem chleba vařit v hrnku stejně jako hrnkový knedlík. Je to dobré. Myslíte, že je stejně zdravý jako napařovaný?

    • Dobrý den Renato, hrozně mě zaujala varianta bezlepkového kváskového chleba. Sice se zatím pečivu vyhýbám celkově, ale děti půjdou brzy do školky a tak jim asi budu muset semtam nějaký ten chlebík napařit či upéct, aby asi měli něco podobného jako ostatní, protože po jídle ostatních dětí samozřejmě pokukují. Myslíte, že byste byla tak moc hodná a napsala mi recept na můj mail kvojtkova@seznam.cz? Hlavně mě zajímá ten kvásek, jaký máte, když ne z žitné mouky a hlavně kde jste ho vzala a nebo jak jste ho vyrobila? Předem moc děkuji Katka

        • Jsem také stále ve fázi pokusů, ovšem dva druhy se mi moc povedly:-)
          První kvásek jsem zakládala z celozrnné pohankové mouky Šmajstrla, vlažné vody, šťávy z kvašeného zelí. Krásně to zkvasilo. A protože jsem nevěděla, že je to jen kvásek, který se musí dál zpracovávat, rovnou jsem ho upekla, a chleba byl moc kyselý. Ale měl dobrou konzistenci, snědla jsem ho.
          Na druhý pokus jsem si sehnala kukuřičný kvásek u nás ve zdravé výživě, přikrmila jsem ho celozrnnou pohankovou moukou a vlažnou vodou, nechala den kvasit. Druhý den jsem rozmixovala bezlepkové ovesné vločky z Countrylifu, přikrmila kvásek. Třetí den jsem udělala těsto ze směsi pohankové mouky, kukuřičné mouky a rozmixovaných ovesných vloček (těch bylo nejvíc). Přidala jsem semínka, sůl, olej. Nechala 2-3hod kvasit, pak jsem ho pekla. Byl skvělý. Hodně podobný klasickému lepkovému chlebu.
          Teď jsem několikrát dělala kváskový chleba z vařených jáhel, pohankového kvásku, pohankové mouky, kukuřičné mouky, semínek, plus olej sůl, kmín. Vařila jsem ve smaltovaném hrnku jako hrnkový knedlík. Bylo to moc dobré. Zkoušela jsem také místo jáhel použít vařenou rýži, ale to je víc mokré, míň se podobá chlebu.

    • A co dát recept na bezlepkový kváskový chleba do čtenářských receptů, šlo by, když je tady o něj takový zájem? 🙂

  10. Dnes jsem upekla svuj prvni kvaskovy chlepa podle vaseho navodu. Vypada presne jako na fotce, ma ale dost kyselou chut, je to u kvaskoveho chleba normalni nebo jsem udelala nekde chybu v podtupu?

    • Mám zkušenost, že z nového kvásku ten chleba je takový nakyslejší. Zkrátka není to ještě ono, jak bude kvásek starší(více krmících cyklů) tak se to zlepší.

      • Dekuji za radu, ale dozvedela jsem se , ze jsem asi chleba nechala prekynout. Myslela jsem, ze cim dele chleba kyne, tak bude lepsi, ale neni to tak, stane se kyselejsi.

  11. Takže jsem oproti pokusu tuším číslo 3 ubrala vodu, ubrala kvásek, pak stejně ještě přisypala trochu mouky, uplácala v rukách bochánek, nechala kynout. Po 6 h jsem překydlila těsto do formy a dala péct do trouby. Dneska to je nejvíc chleba! Nezapomněla jsem ani na rýži, ani na semínka a je to šmakózní! Až na to, že jsem ho chtěla ochutnat až ráno, ne teď v půl desátý:-/ Takže sice jsem nezvládla poslední jídlo v 6 hodin, ale jsem nadšená, každý pokus je lepší a lepší. Díky zdejším radám se mi povedl založit kvásek, dokonce ho udržuju a prvně to je fakt prostě chleba. Tedy zase mi popraskal, to nevím, proč se děje, ale to přežiju. Příště zkusím ještě další experiment – až přendám těsto do formy, tak ho nechám ještě v té formě kynout, nevím, jestli jsem ho nerozčílila, když jsem ho přendávala a jestli ho nenechat ještě trochu pokynout.

    • Shari, podle mých zkušeností to funguje tak, že každý chleba je lepší a lepší… On totiž je totiž taky čím dál lepší kvásek. Čím je starší, tím je lepší a má větší sílu. Jinak ten výsledný bochánek by měl být natolik pevný, že ani formu nepotřebuje. Ale zase správný kvasový chléb není vůbec choulostivý, takže nějaké přendávání z formy a do formy ho vůbec nemůže rozhodit 🙂 Osvědčilo se mi nechat chleba kynout 8 -12 hodin, výsledná chuť byla zase o level výš. No a my si zvykli na pařený chléb – takže hodinu pařím a půlhodinu zapeču v troubě. Na chuti to neubere a chleba je zdravější.

  12. Prosím o radu. Nejdřív tedy moc díky tady za tipy, povedl se mi kvásek a drží!!! Chleba je postupně taky čím dál lepší, ale pořád to není ono. Asi. Teď jsem ho dělala z celozrnné pšeničné mouky. Chleba má být asi tmavší, než ten z obchodu, že… A je i takový těžší? Ehm, zapomněla jsem do něj tedy přidat obilovinu:-D A co je hlavní otázka – chleba je docela dost cítit po kvásku, je to tak normální, nebo mám buď ubrat kvásek nebo naopak přidat mouku?

    • Šárko, moc to neřešte 🙂 Jestli vám chutná, tak není podstatné, jestli je tmavší nebo světlejší a lehčí nebo těžší než v obchodě. Tmavší než klasický chléb bude určitě, protože je z celozrnné mouky. Ale neměl by být tmavý ve smyslu příliš upečený, to zas tak zdravé není. No a nám vyhovuje, že je těžší, zvlášť s tím obilím, když se přidá, protože každému stačí dva plátky a jsme plní. Po kvásku cítit je, ale ne nějak zvlášť, takže těžko říct, jak moc je normální.

      • Hihi:) Příliš upečený, to ne, to spíš po té mouce. A právě příští zkusím ubrat ten kvásek nebo naopak přidat mouku, co to udělá. Chci ho podstrčit normálně baštící druhé polovičce, a to chce asi fakt ubrat ten kvásek.

  13. Jak dlouho vám takový chlebík vydrží? Já teda dělám komplet napařovaný a za 3dny chytne plíseň, je prostě asi moc vlhký. Skladuju v utěrce, máte někdo lepší tip?

    • Taky dělám celý napařovaný a vydrží klidně týden. Mám ho taky v utěrce v kuchyni na stole. Tak to jsem vám asi nijak neporadila:))

    • Tiež robím naparovaný a zo začiatku mi vydržal v pohode týždeň iba v utierke v kuchyni ale v poslednej dobe sa začal rýchle kaziť(plieseň),takže ho dávam zabalený v utierke do chladničky a je to v pohode.Ak ho nestihneme zjesť tak povedzme každý druhý deň vymením utierku za čistú a suchú.

      • Jj,ryžu natural,obyč. aj basmati + iné obiloviny podľa toho čo je uvarené.Hlavne je zvláštne,že mi pripadá,že chleba som mala zo začiatku vlhčí ako teraz a vydržal dlhšie,to je pre mňa záhada,jedine,že by bolo zrazu v byte viac vlhkosti ale to nepociťujem.Teraz už budem topiť v peci tak bude v kuchyni suchší vzduch a uvidíme.

      • Já dávám různé obiloviny, rýži, jáhly, kroupy, záleží, co zrovna mám uvařené. Tím by to být nemělo. Mně chleba vydrží i týden, sice už je pak tvrdý, ale když ho znovu napařím, je jak čerstvý. neskladujete ho s běžným chlebem pohromadě? To pak tu plíseň může chytit :-).

  14. Včera k večeru jsem založila kvásek, krásně zabublal, dneska ráno jsem přikrmila, bublá zas a div neleze ze sklenice. Tak nevím… Může se použít už teď, nebo je třeba vytrvat 3 dny, jak jsem se dočetla..m Jenže tam psali – jeden den založit, druhý den přikrmit, třetí den přikmit a možno péct. A já ho nakrmila dvakrát, už totiž ráno spadl dolů. Je to fakt na dny, nebo na počet nakrmení? nebo je to jedno? Krmíte, když začne padat zpátky dolů? A dává se do těsta, když stoupá, nebo když padá? Jednou jsem četla to, podruhé ono a osobně nemám koho se zeptat. Ještěže tady to jde:-D

    • S čerstvým kváskem zkušenost nemám, řekla bych, že ty tři dny se čeká proto, aby měl kvásek sílu nakypřit těsto, přece jen je to větší množství než pár lžic mouky. S tím vyzrálým kváskem se pracuje jednoduše – vůbec nesleduju, kdy stoupá a kdy padá. Večer vyndám z lednice, nakrmím, nechám do rána, zadělám chleba, zbytek přikrmím a nechám třeba i do večera a schovám do lednice. Přesně se mi potvrdilo to, co už tu jednou někdo psal – čím víc jsem se s kváskem matlala a zkoumala, kdy jak co, tak tím hůř to šlo 🙂

    • „založení kvásku“ je smíchání mouky+vody … to se mi nechce věřit, že byste večer smíchala a ráno už byly bublinky. Jinak při zakládání kvásku (co nám radili na kváskovém kurzu a co jsem i vyzkoušela) je dobré několikrát přikrmit – po 3.-4.nakrmení už většinou pěkně jede, pak se stane, že párkrát jakoby nejede (je potřeba vytrvat), ale po cca 10-15 nakrmeních už je stabilní. Ideální kvásek je tak hustý, že vykyne (vystoupá) a už neklesne (nebo klesne jen trošičku).

      • Díky za rady:) No fakt ráno bublal a vylezl nahoru:) Mám za sebou 3. přikrmení, tak snad to bude postupovat dál dobře… Snažila jsem se sehnat někoho, kdo by se se mnou o už hotový kvásek podělil, lovila jsem na kváskové mapě na cuketce, tak jsem tam pár lidí oslovila a nikdo se vůbec neozval:(

        • Joooooo, mám doma kváskový chleba! Kvásek vlastnoručně založený, díky radám tady se povedl. Prvně mám v kváskovém chlebu velké díry, doteď byl vždycky spíš jako hutná placka bez jakékoli dírky. Ale ten dnešní chleba má taky rezervy. Asi by chtěl péct o něco déle – spodek chleba je právě takový mokřejší, hutnější, s pididírečkama. Tak nevím, jestli to spraví právě delší pečení nebo třeba kynutí? Kynul 5 hodin. Já už pak nevydržela čekat. A estetika taky nic extra, je to taková sopka – on mi praskl, nebo spíš udělal fakt takový kráter:-D Poradíte, čím to je? Ale stejně mám radost, už se to chlebu docela podobá. A chutná mi:)

  15. Tak mi (během 3 dnů co jsem nebyla doma) kvásek v lednici zplesnivěl 🙁 bůůů jak je to možný??? Měl by přece aspoň týden vydržet ne? Měla jsem ho zadělaný utěrkou. Stalo se to už někomu?

    • Nebyl moc tekutý? Mám ho ve sklenici s normálním šroubovacím víčkem. Nedotahuji nafest, ale jen mírně. Uchovávám ho hodně tuhý, míchám obráceným koncem vařečky.

      • No to nevím nikdy jsem žádný jiný neviděla :), ale myslím, že ne. No nic už zakládám nový tak snad se zadaří.

    • Musí být hodně hustý až skoro tuhý a raději přiklopený víčkem, ale nešroubovat, aby mohl trochu dýchat.

      • No nevím do čeho všeho se dává droždí tak si nejsem jistá. Normálně v ledničce nemíváme nic jiného než zeleninu, tofu, uvařené obilí apod., ale je pravda, že to zrovna manžel koupil návštěve něco ze zabíjačky tak jestli to nemůže být tím. Měla jsem z toho takový divný pocit mít takové věci v ledničče 😀

        • Ha ha ha prostě vám na ten kvásek asi něco skočilo, taky nebývám z těchto věcí v mé ledničce nadšená, naštěstí manžela úspěšně vytlačujeme se svojí zeleninou ap.

  16. Tak jsem poprvé zkoušela kvásek a dneska mi to naběhlo a udělaly se bublinky. Takže to asi funguje :). Divím se, že to šlo tak lehko. No a byla bych ráda kdyby mi vydžel a mohla ho používat pravidelně. Pokud chápu správně vaše komentáře udělala bych to tak: odeberu do chleba – přidám mouku a vodu – nechám hoďku venku a pak dám do ledničky kde pár dní opět vydrží?

    • Já tam přidám od oka mouku a vodu, zamíchám normálně kovovou lžičkou 🙂 a nechám na lince do druhého dne. Pokud ten druhý den nepeču, tak to dám do ledničky jen přikryté utěrkou.
      Nedávno mi přestal fungovat můj několikaměsíční kvásek, tak jsem
      zadělala nový a zase to nešlo. Pak jsem přišla na to, že je to moukou. Nevím, jestli nějaká špatná várka, ale prostě z alberta bio žitná nefungovala, jak jsem to udělala z mouky z probia tak to šlo hned. Člověk se pořád učí 🙂

  17. Nevím, kde je chyba, ale ani po 15 min pečení na 200st a 50 min na 170 se mi těsto lepí na špejli :-(. Myslíte, že chleba dojde nebo je nutné péct dokud se nepřestane lepit? Děkuji.

    • dobrý den, pekla jsem minulý týden, a to podstatně déle než je doporučená doba. ale pak jsem usoudila, že chleba asi lepit nepřestane… a upečený byl tedy zřejmě již dřív, kůrku měl celkem vypečenou, ale špejle byla olepená pořád. těsto jsem měla taky hodně řídké, teklo. ale chleba nám chutnal moc…

  18. Dnes jsem zkusila poprvé zadělat těsto a mám obavu, že je moc řídké. Nechávám kynout ve formě přes noc a zítra upeču, tak uvidím. Jak prosím poznám, že je těsto správné konzistence? Možná jsem hnětla vařečkou krátkou dobu. Ještě nemám žádnou zkušenost, tak se možná zítra budu divit, co vytáhnu z trouby :-).

    • Těsto na chleba se nesmí moc hníst, jen tak šup šup, jinak tam nebudou velké díry. Naopak těsto na koláče se hněte dlouho a důkladně, aby tam byly jen malé dírky. Mně většinou přes noc také trochu zřídlo, takže se vůbec nebojte do něj přisypat trochu mouky. Konzistence se těžko popisuje, ale mělo by trochu držet tvar.

      • Helčo díky, kynulo mi rovnou ve formách, tak už se s tím patlat nebudu a šoupnu ho rovnou do trouby :-)….pak se uvidí. Ale příště zkusím těsto udělat hutnější. Dělala jsem dle vašeho receptu, jen kvásku jsem dala trochu více, ale byl dost řidký. Pak jsem dosypala ještě hrnek mouky navíc a stejně je to řidké…

        • Každá mouka je jinak savá, chce si to vychytat konzistenci a pak to už dělat od oka. Stejně je to jen voda, mouka, kvásek a sůl, případně ještě obilovina dovnitř.

      • Doteď jsem hnětla těsto na kváskový chleba v pekárně – základní program 10 minut hnětení, 5 minut pauza, 5 minut hnětení a chleba byl perfektní. Teď mi odešla pekárna a při ručním hnětení, které rozhodně není tak dlouhé, to prostě není ono, chleba je těžší, hutnější, nenakyne tolik. Proto mě teď překvapilo, že se nemá moc hníst. Jak dlouhou dobu hnětete těsto ručně? Nebo co používáte místo domácí pekárny? Chleba peču v troubě, takže jen kvůli hnětení se mi nová pekárna kupovat nechce.

        • Já už pekárnu vůbec nepoužívám, kváskový chléb i s rýží a semníky sice peču ani ne měsíc, ale vždy se povedl, moc se s tím nepatlám, večer probudím kvásek, ráno vše smíchám, myslím, že se vejdu do 5minut, do 3hodin poté vyklopím a párkrát přeložím s moukou a šup do formy (má to být ošatka, já mám skleněný pekáček), asi po hodině až dvou překlopím do vyhřátého pekáčku s pokličkou a jde do trouby na 40min.. zatím vždy krásně nakynul, jen jednou jsem dala rýži přímo z ledničky, a to se mu moc nechtělo, ale u sporáku při vaření se nechal přemluvit… 😉

        • Já pekla chleba v troubě a zadělávala ručně, děsný patlání, takže jsem to spíše odbyla, moc se s tím nehnětla, ale nechávala kynout přes noc. Teď mám obyčejnou pekárnu, vše nasypu, hněte to asi 14 minut, pak hodinu kyne, pak zase hněte, pak čtyři hodiny kyne a peču to rovnou v pekárně a chlena je skvělý. Nic nemusím přendavat, veškerá práce je na 10 minut (oživit kvásek, nasypat suroviny, umýt po pečení).

            • Chce to kynout alespoň 4-5hodin, pokud pekárna přihřívá. Nemáte tam program domácí pečení? Ten se dá většinou nastavit podle sebe. Jestli ne, tak bych pekla jen když jste doma, po 1,5 hodině bych pekárnu vypnula a nechala kynout bez zahřívání dalších cca 6-á hodin, nebo bych program spustila 2x znovu, dřív než začne pekárna péct. Při zahřívání stačí kynutí cca 4-5hodin u kvásku.

              • Program domáci pečení tam nemám. Taky jsem si říkala, že těsto zadělám ručně, nechám přes noc kynout a ráno vložím do vymazané a vysypané formy a upeču v pekárně. Jinak ji v tomto případě nemám na nic.

                • A co zadělat přímo v pekárně, (já formu nevymazávám ani nevysypávám a chleba se krásně vyklopí), protože to patlání a přendavání někam je na tom pro mě to nejhorší, nechat 1,5hod kynout, pak pekárnu vypnout, nechat kynout cca 6 hodin a upéct přímo v pekárně?

          • Helčo, máš nějaký osvědčený způsob, v jakém pořadí suroviny vkládat do pekárny? Mě to s kváskem a obilovinama pořád nějak nejde. Ať jsem to dávala jak jsem to dávala, tak mi po stranách zůstávala suchá mouka, která se do těsta nechtěla zaptracovat, byla to spíš taková drobenka, když jsem přidala ještě vodu, už to bylo zas moc vlhký. Tak jsem to pak většinou dodělávala v ruce, a v ruce mi šlo těsto krásně dohromady. Tak už to teď dělám ručně rovnou a nemám zaplácanou navíc ještě pekárnu. Chleba stejně většinou napařuji. A to mám pekárnu s vlastním programem, kde si mohu nastavit délku kynutí, takže by mi to ušetřilo práci, ale ne a ne umíchat. Tak teď holka doma zahálí, ach jo.

            • Mám taky pekárnu kde si mohu sama všechno nastavovat. Já když nasypu ingredience začínám kváskem a pak mouku a pak vodu, tak u pekárny stojím a pomáhám míchání gumovou stěrkou. Právě ze stran stírám tu drobenku. Stačí chvilka. Nezabere to žádný čas. No a když je potřeba voda, přilívám opravdu velmi opatrně. Když se mi povede řidší tak kynu kratší dobu.

              • Pravda, kvásek jsem dávala vždycky až jako poslední, tak s ním zkusím začít, a snad už to nějak vypiluju.

            • Pavčo já to tam nahážu jak mě to napadne, ale pomáhám tomu při prvním míchání gumovou stěrkou, podle toho jak se to promíchá ještě přidávám vodu nebo když to přeženu tak mouku, jedu od oka a z těch 15 chlebů co jsem upekla se povedl každý. Samo se to dobře nepromíchalo, stačí pomoci pár tahů stěrkou a je to v pohodě. Pečení v pekárně je mnohem méně zdravotně negativní než v troubě, kde je větší žár a pečivo je více vysušené, v pekárně je menší kůrka, ale to je dobře pro naše tělo.

          • Tak přesně k tomuhle se pojí můj dotaz ze včera…vy v pekárně spustíte program a pak ho na ty 4 hodiny vypnete a pak znovu zapnete? Pak se to zase hněte nebo jen peče…to vyndaváte metly nebo nějak nastavíte ručně? Když jsem dala obyčejný program, tak chleba hodně málo nakynul a byl mooooc těžký, pro mé dcerky těžko kousatelný, díky!

            • Mám v pekárně program domácí pečení, ten si lze nastavit podle sebe. Nastavila jsem nejdelší časy kynutí a celkem to celé trvá necelých 7 hodin. Ten používám standardně, když si stihnu kvásek včas vyndat a oživit. Takže vše na začátku dám do pekárny a už se o to 7 hodin nestarám, zamíchá, nakyne, zamíchá, nakyne, peče…. Když spěchám a nemám oživený kvásek, dám ho na stejný program na hodinu na dvě, aby míchalo a zahřívalo na kynutí, tím se start kvásku urychlí a pak program vypnu a jedu od začátku. To znamená, že přidám mouku a ostatní ingredience a zapnu to na 7 hodin a nestarám se. Urychlí to nastartování kvásku z lednice, který jinak nechávám nakrmený vzejít cca 4 hodiny.

    • Jsou na to různé názory, ale mě se osvědčilo udržovat kvásek jako velmi hustou kaši – tak hustou, kolik obráceným koncem vařečky ve sklenici umíchám … většinou to vychází tak, že přidávám zhruba stejně vody jako mouky nebo je mouky ještě o trochu víc. Takto mě to naučili na kurzu a daří se – zároveň je kvas odolnější, protože v něm není moc vody a kde je hodně vody, tam je větší tendence k plísním nebo kažení obecně.

      • Díky tak to mám správný, dělám od neděle a je jako hustá kaše a krásně bublá a leze nahoru. Konečně se povedl:-)

      • Dnes jsem dostala kvásek a chleba plánuji péct až za delší dobu. Jelikož jsem úplný začátečník, tak prosím o radu, jak vůbec s kváskem zacházet. Mám ho v ledničce v zavřené skleničce. Jak dlouho ho tam takto můžu nechat ladem, kdy musím přikrmovat? Moc děkuji, než bych se prokousala internetem, tak by se mi mohl zkazit 🙂

        • Makki, já uchovávám kvásek jedině v lednici, ale ne zavřený. Mám ho přikrytý ubrouskem s několika dírkama a přegumičkovaný, aby ke kvásku mohla trocha vzduchu. Nejlépe je z něj upéct do 7 dní, pak může překvasit a umřít. Ale někde jsem četla, že pokud člověk neplánuje delší dobu péct třeba z důvodu dovolené apod., má se do něj přidat hodně mouky a udělat z něj pevnou kouli. Oživit se dá zase tak, že jej jednoduše rozmícháte ve vodě. Nemám to ale vyzkoušené, jen posílám dál, jak jsem nakoupila:-)Přikrmuji vždy, když odeberu, rozmíchám a zase šoupnu do lednice. Ať se pečení daří, nic nebojte. Já z toho měla také hrůzu, přišlo mi to hrozně složité. Naopak, když na to člověk přijde, je to absolutně jednoduché:-)

        • Kvások mam v chladničke v dverách,prekrytý kúskom bavlnenej plienky a zagumičkovaný.Keď ho dávam do chladničky robím trochu hustejšiu konzistenciu ako do cesta,proste pridám viac múky.Skúšala som viac x práve podľa doporučení urobiť taký ako malý knedlíček a zaviazať do sáčku,vždy sa mi to skazilo.Teraz ho mám v sklenenej fľaši a kontrolujem ho po 4-5 dňoch a príp.prikrmím a šupnem znovu do chladu ak nepotrebujem použiť.Vo fľaši s kváskom mám už permanentne strčenú habarku(neviem ako sa to volá česky,je to niečo ako vareška ale s takými ostňami na rozmiešanie napr.múky alebo pudingu 🙂 )

        • když jsem potřebovala kvasek jen skladovat, tak jsem si ho nechala menší množství (malinkatou skleničku) a vždy po 5 dnech jsem 3/4 vyhodila a dokrmila do pův.množství, nechala vzejít (kvásek se nažral) a dala zpět do lednice. Když jsem takto vyhazovala 2-3 lžíce materiálu, vůbec mi to nebylo líto. Jinak kvas mám ve skle přiklopenou plastovým víčkem (taky ne pevně), ve dvířkách lednice, v horní části lednice

          • Myslím, že to vyhazování 3/4 kvásku je škoda. Zkuste ho přidat do polévky, kyselo je vynikající a krátce převařený kvásek je pro tělo i výhodnější. Hned si ho založím. 😉

        • Pokud jste ho dostala nakrmený, vydrží vám lednici zhruba týden, jen víčko nezavírejte úplně, jen ho lehce přiklopte a nešroubujte, ať může dýchat. Po týdnu přidejte 1-2 lžíce mouky, ideálně žitné, trochu vody (míň než mouky) a zamíchejte, měl by být hodně hustý a zase ho vraťte do lednice. Můžete ho i hodinu nechat venku aby vzešel a pak šup do lednice.

    • Před tím, než dělám těsto, tak ho asi 2 hodiny předem vyndám z lednice a nakrmím, udělám si ho trochu řidší. Za 2 hodiny zadělám těsto, zbytek kvásku zase dokrmím, ale už dohusta, sotva to jde umíchat a takový mi v lednici vydrží i 14 dní bez krmení.

  19. A mohu se zeptat, jak je to s nadýmáním u kváskového chleba? Mám téměř dvouměsíční miminko, klasické pečivo už nejím více než půl roku, protože mne stejně vždycky nadýmalo, ale mám možnost si občas koupit opravdu poctivý kváskový chleba (nebo ho i upéct podle vašeho receptu).

    • na vedení kvásku se mi moc neosvědčila, ale do těsta na chleba je výborná. Je jemnější a bělejší (aspoň mi to tak připadá), i chleba z ní je víc podobný tomu z bílé mouky

      • žitná mouka, že je vymletá bílá mouka???…je přeci mnohem zdravější než bílá pšeničná a má o hódně míň lepku..peču i bezlepkový kváskový synovi a moc mu chutná:-)

        • ta „chlebová žitná“ je každopádně bližší bílé mouce. Běžná „žitná“ bývá celozrnná. Lepku má podle mě stejně hodně jako pšenice

          • Přesně tak. Žito je stejně lepkové jako pšenice. Celiak může jen čistý oves a pokud se mu podaří srovnat střevo a imunitu, maximum, čeho může dosáhnout je, že bude moct jíst ječmen. Ale pšenici a žito nikdy. Takže pokud někdo jen omezuje lepek, občas nevadí ani sladěnka, ani žitný chleba. Ale celiakovi ano.

        • Dobrý den, byla byste tak hodná a mohla mi prosím poslat recept na ten kváskový bezlepkový.

          děkuju moc B.

  20. Myslíte, že by bylo možné jej upéct i v remosce? Například kukuričný korpus v ní jde bez problémů, ale s chlebem si nejsem jistá. Remoska má konstatní teplotu a když se v ní něco peče dlouho, začíná se shora připalovat.

    • To budete muset zkusit a dát nám vědět, remosku nemám, tak nemám šanci to zjistit. Ale proč ne? Nebo ho hodinu pařte na páře a v remosce jen dopečte kůrku, tak je nejskvělejší.

    • Zrovna v pondělí jsem pekla klasický kváskový chléb (bez rýže apod.). Vyšlo mi ho trochu více, takže část šla do plynové trouby a jeden bochánek do remosky. Obojí se zdařilo.
      Peču ve formě nebo malé „houstičky“ ve formičkách na pudink, tak příště zkusím formičky v remosce podlité vodou…

  21. Zobrazit všech 128 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKompletní jídlo snadno, rychle a chutně
Další článekSoyabella: Obilná kaše s kokosem