Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření můžete vynechat a udělat si opravdu jednoduchou verzi ze dvou surovin.

Ingredience
pro 4 mističky
  • 2 velká zralá manga
  • 4 tobolky kardamomu (nemusí být)
  • špetka šafránu (nemusí být)
  • 0,5 hrnku rostlinného mléka
  • špetka soli

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už někol...

Jak udělat domácí mango zmrzlinu bez cukru

  1. V hrnku rostlinného mléka povaříme pár minut 4 tobolky kardamomu se špetkou šafránu a soli. Necháme zcela vychladnout.
  2. Když je mléko úplně studené, oloupeme mango a rozmixujeme zcela do hladka.
  3. Smícháme mléko s mangem a nalijeme do nízké misky na plech nebo do tvořítek na nanuky či na led.
  4. Necháme několik hodin v mrazáku a když dostatečně zmrzlé, nakrájíme na dílky a podáváme.

Praktické

  • Exotické ovoce běžně nejíme (7 důvodů, proč tropické ovoce patří do tropů, ne na náš stůl) a rozhodně si je nedáváme, pokud se léčíme z vážných chorob, ekzémů, alergií apod. My je používáme na cestách a velmi výjimečně a až pro velké děti jako zpestření jídelníčku v zahraničí nebo příležitostně.
  • Mango musí být krásně zralé, pak je dezert slaďoučký a není potřeba ničím doslazovat.
  • Skvěle se hodí hutná domácí mléka, aby byl dezert hutný. V tradičním postupu se mléko svařuje na polovinu. My dáváme mandlové, ale skvěle se hodí i kešu nebo kokosové.
  • V tradičním receptu se rozmixované mango ještě přecezuje přes cedník, já to nedělám, vláknina nám vyhovuje a v rozmixovaném mangu nijak nepřekáží, naopak zahušťuje dezert a přitom nezůstává mezi zuby.
  • Zakryté vydrží v mrazáku určitě měsíc.

Obměna

  • Koření je typické pro indický dezert, ale nemusíte ho používat, pokud netoužíte po stejné chuti, jakou znáte z indické restaurace.
  • Klasicky se dělá ze svařeného mléka, případně smetany a cukru, dnes se běžně připravuje z kondenzovaného nebo dokonce sušeného mléka. Mléko můžete zcela vynechat, v tomto receptu je proto, aby se chuťově přiblížil indické klasice. Pokud mléko vynecháte, nemusíte čekat, až vychladne.
  • Čím více mléka dáte, tím je dezert světlejší a působí více smetanově a naopak zase více ovocně.
  • Mango můžete nastavit i jiným ovocem, které je zralé a sladké.

Děti

  • Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. Pokud už však běžně dostávají veganskou zmrzlinu, dejte jim raději tuto domácí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

tvorime.s
10. 6. 2022

Nápad od Vás mě připomněl zmrzlinovou verzi z loňského roku. Používám minimálně mražené suroviny. Ale, když se urodí a nestihnu zpracovat jahody, ostružiny, borůvky, rybíz…..šup do mrazáku. Potřebovala jsem něco dobrého na oslavu pro děti do
MŠ. Zrodil se nápad. Mražené ovoce rozmixovat, přidat sirup a zahustit sušeným obilným/sojovým mlékem. Kažé dítko mělo lžičku různě barevné dřeně podle druhu ovoce – chutnalo všem s kopečkem rostliné smetany. Už se těším na dobrotu:-) Mango má rád syn a bude mít svátek. Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

35
12

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ...
8
44

Čokoládová pěna bez cukru a bez vajec

Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z...
16

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
16
20

Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?

Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec ž...
19

Smetanová ruská zmrzlina? Tipněte si, kolik je v ní cukru!

My Češi máme dle statistik ruskou zmrzlinu moc rádi. “Je krémová a smetanová,” popisujeme ji. Naše ruská zmrzlina od Mrazíka je dokonce 5. nejo...
5
1

Až 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje

Chodíte rádi s dětmi na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu? Možná vás přejde chuť, až zjistíte, že 37 % z nich je prolezlých bakteriemi a nesplňuje hygienick...