Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření můžete vynechat a udělat si opravdu jednoduchou verzi ze dvou surovin.

Ingredience
pro 4 mističky
  • 2 velká zralá manga
  • 4 tobolky kardamomu (nemusí být)
  • špetka šafránu (nemusí být)
  • 0,5 hrnku rostlinného mléka
  • špetka soli

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak udělat domácí mango zmrzlinu bez cukru

  1. V hrnku rostlinného mléka povaříme pár minut 4 tobolky kardamomu se špetkou šafránu a soli. Necháme zcela vychladnout.
  2. Když je mléko úplně studené, oloupeme mango a rozmixujeme zcela do hladka.
  3. Smícháme mléko s mangem a nalijeme do nízké misky na plech nebo do tvořítek na nanuky či na led.
  4. Necháme několik hodin v mrazáku a když dostatečně zmrzlé, nakrájíme na dílky a podáváme.

Praktické

  • Exotické ovoce běžně nejíme (7 důvodů, proč tropické ovoce patří do tropů, ne na náš stůl) a rozhodně si je nedáváme, pokud se léčíme z vážných chorob, ekzémů, alergií apod. My je používáme na cestách a velmi výjimečně a až pro velké děti jako zpestření jídelníčku v zahraničí nebo příležitostně.
  • Mango musí být krásně zralé, pak je dezert slaďoučký a není potřeba ničím doslazovat.
  • Skvěle se hodí hutná domácí mléka, aby byl dezert hutný. V tradičním postupu se mléko svařuje na polovinu. My dáváme mandlové, ale skvěle se hodí i kešu nebo kokosové.
  • V tradičním receptu se rozmixované mango ještě přecezuje přes cedník, já to nedělám, vláknina nám vyhovuje a v rozmixovaném mangu nijak nepřekáží, naopak zahušťuje dezert a přitom nezůstává mezi zuby.
  • Zakryté vydrží v mrazáku určitě měsíc.

Obměna

  • Koření je typické pro indický dezert, ale nemusíte ho používat, pokud netoužíte po stejné chuti, jakou znáte z indické restaurace.
  • Klasicky se dělá ze svařeného mléka, případně smetany a cukru, dnes se běžně připravuje z kondenzovaného nebo dokonce sušeného mléka. Mléko můžete zcela vynechat, v tomto receptu je proto, aby se chuťově přiblížil indické klasice. Pokud mléko vynecháte, nemusíte čekat, až vychladne.
  • Čím více mléka dáte, tím je dezert světlejší a působí více smetanově a naopak zase více ovocně.
  • Mango můžete nastavit i jiným ovocem, které je zralé a sladké.

Děti

  • Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. Pokud už však běžně dostávají zmrzlinu, dejte jim raději tuto domácí.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
tvorime.s
10. 6. 2022

Nápad od Vás mě připomněl zmrzlinovou verzi z loňského roku. Používám minimálně mražené suroviny. Ale, když se urodí a nestihnu zpracovat jahody, ostružiny, borůvky, rybíz…..šup do mrazáku. Potřebovala jsem něco dobrého na oslavu pro děti do
MŠ. Zrodil se nápad. Mražené ovoce rozmixovat, přidat sirup a zahustit sušeným obilným/sojovým mlékem. Kažé dítko mělo lžičku různě barevné dřeně podle druhu ovoce – chutnalo všem s kopečkem rostliné smetany. Už se těším na dobrotu:-) Mango má rád syn a bude mít svátek. Díky

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

4

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ...
1
44

Čokoládová pěna bez cukru a bez vajec

Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z...
1

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
20

Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?

Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec ž...

Smetanová ruská zmrzlina? Tipněte si, kolik je v ní cukru!

My Češi máme dle statistik ruskou zmrzlinu moc rádi. “Je krémová a smetanová,” popisujeme ji. Naše ruská zmrzlina od Mrazíka je dokonce 5. nejo...

Až 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje

Chodíte rádi s dětmi na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu? Možná vás přejde chuť, až zjistíte, že 37 % z nich je prolezlých bakteriemi a nesplňuje hygienick...