Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablíčka v kuzu

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ideální ovocný osvěžující pohár.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na doslazení málo sladkých jablek 100 g hrozinek
 

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Jak připravit lehký dezert z jablek a kuzu

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a kořením, pokud jsou jablka kyselá, tak i s rozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek.
  4. Vyndáme hřebíček.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kuzu, aby nebyly hrudky.
  6. Rozmíchané kuzu zavaříme do jablíček, až obsah začne houstnout.
  7. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  8. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  9. V chladných měsícíh podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky či jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Na fotce je dezert, do kterého jsem přidala na dobarvení a dodání jiné příchuti 1 lžíci sušených mletých bezinek. Vznikla tak lahodná alternativa naší oblíbené svačiny.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
16. 10. 2023

Oblíbená svačinka je to parádně sladké a moc dobré 🙂

Jaroslav Hlávka
20. 2. 2023

Díky Šárce a jejímu článku, jsem objevil další recept. No, to byla, ale dobrota a já konečně koupil Kuzu a seznámil se s ním 🙂🙏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
klub
5
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
8
44

Čokoládová pěna bez cukru a bez vajec

Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z...

Jablečné mousse se skořicí

Jednoduché, rychlé, bez cukru a vajec, přitom krásně sladké. Ve chvíli, kdy je chuť na něco sladkého, máte tento osvěžující dezert hned po ruce. Příprava j...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...