Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro tyto chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ideální ovocný osvěžující pohár.
Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na doslazení málo sladkých jablek 100 g hrozinek

 

Jak připravit lehký dezert z jablek a kuzu

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a kořením, pokud jsou jablka kyselá, tak i s rozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek.
  4. Vyndáme hřebíček.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kuzu, aby nebyly hrudky.
  6. Rozmíchané kuzu zavaříme do jablíček, až obsah začne houstnout.
  7. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  8. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  9. V chladných měsícíh podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky či jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Na fotce je dezert, do kterého jsem přidala na dobarvení a dodání jiné příchuti 1 lžíci sušených mletých bezinek. Vznikla tak lahodná alternativa naší oblíbené svačiny.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

    • Kuzu je škrob (léčivý), seženete ho ve zdravé výživě, ale můžete ho nahradit kukuřičným, to chuťově není rozdíl.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu
Další článekNejčastější otázky na Podzimní detox