Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ideální ovocný osvěžující pohár.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na doslazení málo sladkých jablek 100 g hrozinek

 

Jak připravit lehký dezert z jablek a kuzu

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a kořením, pokud jsou jablka kyselá, tak i s rozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek.
  4. Vyndáme hřebíček.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kuzu, aby nebyly hrudky.
  6. Rozmíchané kuzu zavaříme do jablíček, až obsah začne houstnout.
  7. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  8. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  9. V chladných měsícíh podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky či jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Na fotce je dezert, do kterého jsem přidala na dobarvení a dodání jiné příchuti 1 lžíci sušených mletých bezinek. Vznikla tak lahodná alternativa naší oblíbené svačiny.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...
  1. Dobrý den, mám nyní pouze Agar-agar, mohu jím Kudzu nahradit ? Nebude to „nic proti ničemu“ ? – jestli lze tuto řasu kombinovat s dušenými jablíčky? Děkuji Soňa

    • Ničemu to nevadí, Soňo, jen počítejte, že kuzu dělá pudinkovou konzistenci, kdežto agar želíruje. Když ho dáte trochu, tak to bude takové mokré a držet pohromadě, když hodně, budete to moci krájet jako želé na dortu. Agar je zdravý 😉

    • Kuzu je škrob (léčivý), seženete ho ve zdravé výživě, ale můžete ho nahradit kukuřičným, to chuťově není rozdíl.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJste unavená, hladová a lenivá? Podzim je tu!
Další článekTy nejlepší švestkové dobroty jako od babičky