Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablíčka v kuzu

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ideální ovocný osvěžující pohár.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na doslazení málo sladkých jablek 100 g hrozinek
 

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Jak připravit lehký dezert z jablek a kuzu

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a kořením, pokud jsou jablka kyselá, tak i s rozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek.
  4. Vyndáme hřebíček.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kuzu, aby nebyly hrudky.
  6. Rozmíchané kuzu zavaříme do jablíček, až obsah začne houstnout.
  7. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  8. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  9. V chladných měsícíh podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky či jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Na fotce je dezert, do kterého jsem přidala na dobarvení a dodání jiné příchuti 1 lžíci sušených mletých bezinek. Vznikla tak lahodná alternativa naší oblíbené svačiny.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Šárka
5. 6. 2022

V zime skladujete horke v termosce? To me zaujalo. A jak to pote konzumujete? Je to dezert ne tekute piti. Dekuju

Klub
Soňa Sýkorová
31. 3. 2020

Dobrý den, mám nyní pouze Agar-agar, mohu jím Kudzu nahradit ? Nebude to “nic proti ničemu” ? – jestli lze tuto řasu kombinovat s dušenými jablíčky? Děkuji Soňa

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

11

Perníkové sušenky z batátů (i pro malé děti)

Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak je můžete (s...
1
14

Ovesná buchta na 2 způsoby: flapjack nebo bublanina (pro děti)

Tato blesková buchta je ideální dobrotou i pro nejmenší děti. Z jednoho těsta můžete udělat 2 varianty – buď flapjack, anebo ovocnou bublaninu. Je hu...
8

Karobová pěna s kokosem bez cukru a bez vajec

Tyhle lehké pěnové dezerty máme v létě moc rádi. Skvěla nahradí zmrzlinu a není po nich těžko.