Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ideální ovocný osvěžující pohár.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na doslazení málo sladkých jablek 100 g hrozinek

 

Jak připravit lehký dezert z jablek a kuzu

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a kořením, pokud jsou jablka kyselá, tak i s rozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek.
  4. Vyndáme hřebíček.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kuzu, aby nebyly hrudky.
  6. Rozmíchané kuzu zavaříme do jablíček, až obsah začne houstnout.
  7. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  8. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  9. V chladných měsícíh podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky či jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Na fotce je dezert, do kterého jsem přidala na dobarvení a dodání jiné příchuti 1 lžíci sušených mletých bezinek. Vznikla tak lahodná alternativa naší oblíbené svačiny.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...
  1. Dobrý den, mám nyní pouze Agar-agar, mohu jím Kudzu nahradit ? Nebude to „nic proti ničemu“ ? – jestli lze tuto řasu kombinovat s dušenými jablíčky? Děkuji Soňa

    • Ničemu to nevadí, Soňo, jen počítejte, že kuzu dělá pudinkovou konzistenci, kdežto agar želíruje. Když ho dáte trochu, tak to bude takové mokré a držet pohromadě, když hodně, budete to moci krájet jako želé na dortu. Agar je zdravý 😉

    • Kuzu je škrob (léčivý), seženete ho ve zdravé výživě, ale můžete ho nahradit kukuřičným, to chuťově není rozdíl.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJste unavená, hladová a lenivá? Podzim je tu!
Další článekTy nejlepší švestkové dobroty jako od babičky