Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Sušené bezinky – superfoods i přírodní lék

Uvařeno

Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kloktadlo nebo je rozmixovat a používat preventivně jako superfoods. Hodí se na dezerty, kaše nebo do koktejlů a smoothies. Nám chutnají i samotné sušené plody.

Ingredience
  • Zralé plody černého bezu - bezinky
  • Nůžky a košíček
  • Plech
  • Sušička/trouba

Jak usušit bezinky, plody černého bezu

  • Sbírejte pouze zralé černé plody. Zelené nechte na keři.
  • Trhejte nebo stříhejte do košíčku celé květenství a ukládejte je opatrně, aby se kuličky neromačkaly.
  • Doma jednoduše stáhněte plody z větviček a dejte sušit bez stopek na plech nebo do sušičky.
  • Další možností je zavěsit celé květenství mimo přímé slunce, nechat zaschnout. Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple ideálně do 40 °C dosušíme.
  • Důkladně usušené bezinky ukládáme do sklenice, plátěného nebo papírového sáčku.

Praktické

  • Bezinky silně barví. Z rukou a plastu jde dobře smýt, z některých povrchů a látek už hůře. Pokud něco potřísníte, vyperte to ihned ve studené vodě.
  • Pozor na předávkování – používáme jen malé množství pro léčbu nebo ozvláštnění jídel. Bezinky jsou silný lék – více informací o možnostech využití sušených bezinek jsme detailně popsali v tomto článku.
  • Bezový keř je léčivý celý. Více o jednotlivých částech rostliny a jejich léčivých účincích si můžete přečíst v tomto článku.

Obměna

  • Bezinky můžeme skladovat jako celé kuličky nebo je můžeme rozmixovat na prášek a ten použít jako posypku.

Děti

  • U malých dětí jsme opatrní s dávkováním viz předchozí body. Pokud si nejsme jistí nebo nemáme dostatek zkušeností, poradíme se s odborníkem na byliny.
  • V každém případě je bezinka přírodní lék, pro organismus je tedy rozhodně přijatelnější než běžné léky na bolesti, nachlazení, průjmy apod., kde všude můžeme bezinku použít.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Naložené sedmikrásky

Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je bude určitě ba...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
1
2

Pampeliškové kapary

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte...
1
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...