Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kloktadlo nebo je rozmixovat a používat preventivně jako superfoods. Hodí se na dezerty, kaše nebo do koktejlů a smoothies. Nám chutnají i samotné sušené plody.

Ingredience
  • Zralé plody černého bezu – bezinky
  • Nůžky a košíček
  • Plech
  • Sušička/trouba

Jak usušit bezinky, plody černého bezu

  • Sbírejte pouze zralé černé plody. Zelené nechte na keři.
  • Trhejte nebo stříhejte do košíčku celé květenství a ukládejte je opatrně, aby se kuličky neromačkaly.
  • Doma jednoduše stáhněte plody z větviček a dejte sušit bez stopek na plech nebo do sušičky.
  • Další možností je zavěsit celé květenství mimo přímé slunce, nechat zaschnout. Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple ideálně do 40 °C dosušíme.
  • Důkladně usušené bezinky ukládáme do sklenice, plátěného nebo papírového sáčku.

Praktické

  • Bezinky silně barví. Z rukou a plastu jde dobře smýt, z některých povrchů a látek už hůře. Pokud něco potřísníte, vyperte to ihned ve studené vodě.
  • Pozor na předávkování – používáme jen malé množství pro léčbu nebo ozvláštnění jídel. Bezinky jsou silný lék – více informací o možnostech využití sušených bezinek jsme detailně popsali v tomto článku.
  • Bezový keř je léčivý celý. Více o jednotlivých částech rostliny a jejich léčivých účincích si můžete přečíst v tomto článku.

Obměna

  • Bezinky můžeme skladovat jako celé kuličky nebo je můžeme rozmixovat na prášek a ten použít jako posypku.

Děti

  • U malých dětí jsme opatrní s dávkováním viz předchozí body. Pokud si nejsme jistí nebo nemáme dostatek zkušeností, poradíme se s odborníkem na byliny.
  • V každém případě je bezinka přírodní lék, pro organismus je tedy rozhodně přijatelnější než běžné léky na bolesti, nachlazení, průjmy apod., kde všude můžeme bezinku použít.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeši propadli domácím limonádám
Další článekKukuřičná kaše se špaldovým kernottem, melounem a čokoládovou polevou