Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kloktadlo nebo je rozmixovat a používat preventivně jako superfoods. Hodí se na dezerty, kaše nebo do koktejlů a smoothies. Nám chutnají i samotné sušené plody.
Ingredience
  • Zralé plody černého bezu – bezinky
  • Nůžky a košíček
  • Plech
  • Sušička/trouba

Jak usušit bezinky, plody černého bezu

  • Sbírejte pouze zralé černé plody. Zelené nechte na keři.
  • Trhejte nebo stříhejte do košíčku celé květenství a ukládejte je opatrně, aby se kuličky neromačkaly.
  • Doma jednoduše stáhněte plody z větviček a dejte sušit bez stopek na plech nebo do sušičky.
  • Další možností je zavěsit celé květenství mimo přímé slunce, nechat zaschnout. Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple ideálně do 40 °C dosušíme.
  • Důkladně usušené bezinky ukládáme do sklenice, plátěného nebo papírového sáčku.

Praktické

  • Bezinky silně barví. Z rukou a plastu jde dobře smýt, z některých povrchů a látek už hůře. Pokud něco potřísníte, vyperte to ihned ve studené vodě.
  • Pozor na předávkování – používáme jen malé množství pro léčbu nebo ozvláštnění jídel. Bezinky jsou silný lék – více informací o možnostech využití sušených bezinek jsme detailně popsali v tomto článku.
  • Bezový keř je léčivý celý. Více o jednotlivých částech rostliny a jejich léčivých účincích si můžete přečíst v tomto článku.

Obměna

  • Bezinky můžeme skladovat jako celé kuličky nebo je můžeme rozmixovat na prášek a ten použít jako posypku.

Děti

  • U malých dětí jsme opatrní s dávkováním viz předchozí body. Pokud si nejsme jistí nebo nemáme dostatek zkušeností, poradíme se s odborníkem na byliny.
  • V každém případě je bezinka přírodní lék, pro organismus je tedy rozhodně přijatelnější než běžné léky na bolesti, nachlazení, průjmy apod., kde všude můžeme bezinku použít.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRoundup je nebezpečný, přesto jej tolik lidí běžně používá na své zahradě
Další článekNejjednodušší jogurt z kokosového mléka