Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kloktadlo nebo je rozmixovat a používat preventivně jako superfoods. Hodí se na dezerty, kaše nebo do koktejlů a smoothies. Nám chutnají i samotné sušené plody.

Ingredience
  • Zralé plody černého bezu – bezinky
  • Nůžky a košíček
  • Plech
  • Sušička/trouba

Jak usušit bezinky, plody černého bezu

  • Sbírejte pouze zralé černé plody. Zelené nechte na keři.
  • Trhejte nebo stříhejte do košíčku celé květenství a ukládejte je opatrně, aby se kuličky neromačkaly.
  • Doma jednoduše stáhněte plody z větviček a dejte sušit bez stopek na plech nebo do sušičky.
  • Další možností je zavěsit celé květenství mimo přímé slunce, nechat zaschnout. Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple ideálně do 40 °C dosušíme.
  • Důkladně usušené bezinky ukládáme do sklenice, plátěného nebo papírového sáčku.

Praktické

  • Bezinky silně barví. Z rukou a plastu jde dobře smýt, z některých povrchů a látek už hůře. Pokud něco potřísníte, vyperte to ihned ve studené vodě.
  • Pozor na předávkování – používáme jen malé množství pro léčbu nebo ozvláštnění jídel. Bezinky jsou silný lék – více informací o možnostech využití sušených bezinek jsme detailně popsali v tomto článku.
  • Bezový keř je léčivý celý. Více o jednotlivých částech rostliny a jejich léčivých účincích si můžete přečíst v tomto článku.

Obměna

  • Bezinky můžeme skladovat jako celé kuličky nebo je můžeme rozmixovat na prášek a ten použít jako posypku.

Děti

  • U malých dětí jsme opatrní s dávkováním viz předchozí body. Pokud si nejsme jistí nebo nemáme dostatek zkušeností, poradíme se s odborníkem na byliny.
  • V každém případě je bezinka přírodní lék, pro organismus je tedy rozhodně přijatelnější než běžné léky na bolesti, nachlazení, průjmy apod., kde všude můžeme bezinku použít.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeši propadli domácím limonádám
Další článekKukuřičná kaše se špaldovým kernottem, melounem a čokoládovou polevou