Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Bezová zmrzlina bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ji pro děti vyrobila v roce 2016 a od té doby, když zavoní bez, připomínají mi, že je čas nachystat se na parné léto a dát ji do mrazáku.

Ingredience
pro cca 18 kusů
  • 4 velká květenství černého bezu
  • 0,5 litru vody
  • 1 hrnek ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 1/2 citrónu

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Postup

  1. Ve vodě svaříme slad. Stačí přivést k varu a rozpustit slad.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí nalijeme do formiček.
  7. Necháme zmrazit a podáváme podle potřeby.

Jak udělat domácí zmrzlinu bez cukru

  • Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který se nemusí svařit.
  • Pokud se budete pouštět do výroby bezinkové šťávy, rovnou ji část nalijte do formiček – uděláte dvě dobroty jednou ranou.

Děti

Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Už se to louhuje. Jen je to nějaké tmavé – zesvětlí to pak ten citron? Použila jsem Dobroslad… Zitra se ozvu, už se nemůžu dočkat. Zmrzlinu jsem mívala moc ráda, dokonce jsme jednou jeli na kolech na vandr z Frýdku až do Košic do cukrárny Aida, tak silný to byl cíl cesty 😃… Teď kupovanou zmrzlinu téměř neznám, spíš vaše chlazené dezerty. Bezinky mám moc ráda, tak se těším 🌼

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

4

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ...
1
44

Čokoládová pěna bez cukru a bez vajec

Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z...
1

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
20

Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?

Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec ž...

Smetanová ruská zmrzlina? Tipněte si, kolik je v ní cukru!

My Češi máme dle statistik ruskou zmrzlinu moc rádi. “Je krémová a smetanová,” popisujeme ji. Naše ruská zmrzlina od Mrazíka je dokonce 5. nejo...

Až 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje

Chodíte rádi s dětmi na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu? Možná vás přejde chuť, až zjistíte, že 37 % z nich je prolezlých bakteriemi a nesplňuje hygienick...