- 4 velká květenství černého bezu
- 0,5 litru vody
- 1 hrnek ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
- 1/2 citrónu
Postup
- Ve vodě svaříme slad. Stačí přivést k varu a rozpustit slad.
- Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
- Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly.
- Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
- Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
- Po zahřátí nalijeme do formiček.
- Necháme zmrazit a podáváme podle potřeby.

- Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který se nemusí svařit.
- Pokud se budete pouštět do výroby bezinkové šťávy, rovnou ji část nalijte do formiček – uděláte dvě dobroty jednou ranou.
Děti
Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech.
Komentáře
Už se to louhuje. Jen je to nějaké tmavé – zesvětlí to pak ten citron? Použila jsem Dobroslad… Zitra se ozvu, už se nemůžu dočkat. Zmrzlinu jsem mívala moc ráda, dokonce jsme jednou jeli na kolech na vandr z Frýdku až do Košic do cukrárny Aida, tak silný to byl cíl cesty 😃… Teď kupovanou zmrzlinu téměř neznám, spíš vaše chlazené dezerty. Bezinky mám moc ráda, tak se těším 🌼