Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ji pro děti vyrobila v roce 2016 a od té doby, když zavoní bez, připomínají mi, že je čas nachystat se na parné léto a dát ji do mrazáku.
Ingredience
pro cca 18 kusů
  • 4 velká květenství černého bezu
  • 0,5 litru vody
  • 1 hrnek ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 1/2 citrónu

Postup

  1. Ve vodě svaříme slad. Stačí přivést k varu a rozpustit slad. Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který se nemusí svařit.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí nalijeme do formiček.
  7. Necháme zmrazit a podáváme podle potřeby.

Praktické

Pokud se budete pouštět do výroby bezinkové šťávy, rovnou ji část nalijte do formiček – uděláte dvě dobroty jednou ranou.

Děti

Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMenstruační a jiné ženské potřeby
Další článekSezónní jídelníček: Co jíst v červnu?