V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp s červenou řepou chutnají naprosto skvěle a původní ingredience by v nich těžko někdo hledal. Vyzkoušejte také tuhle křupavou mňamku!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 2 hrnky vařených černých fazolí (můžeme použít i jiné)
  • 1 hrnek pohankové mouky (můžete použít i jinou)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Postup

  1. Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
  2. Zapneme troubu na 180°C.
  3. Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, řepu nastrouháme na jemno a česnek prolisujeme.
  4. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme do hrnce řepu, sojovou omáčku a rozmarýn a ještě společně orestujeme.
  6. Než se řepa orestuje, vymažeme plech oleje a vysypeme moukou.
  7. Směs odstavíme, přidáme prolisovaný česnek a mouku, propracujeme v těsto.
  8. To přeneseme na plech, mokrýma rukama uhladíme, aby bylo všude stejně vysoké a dáme péct do předehřáté trouby.
  9. Pečeme cca 40 minut, ke konci můžeme pomocí grilu či horko vzduchu udělat kůrku.
  10. Krájejte, až trochu vychladne.

Praktické

  • Začněte při vaření oběda s pečením nákypu jako s prvním. Až bude uvařená polévka, obilí a zelenina, bude už nákyp upečený a vychladlý a budete jej moci rovnou servírovat.
  • Pokud máte výkonný nožový mixér, můžete cibuli i řepu nasekat nadrobno a ušetříte si čas strouháním. A pokud mixér i vaří, klidně přidejte olej s sůl a hmotu na nákyp připravte v mixéru.
  • Pokud vám nákyp zbyde, můžete jej vzít na cesty jako svačinu – chutná i studený.

Kombinujeme

Pokud chceme kompletní talíř, podáváme s obilovinou a tepelně upravenou zeleninou. My jsme nákyp podávali s koprovou omáčkou, dušenou zeleninou a barevnou rýží.

Děti

Takto připravený pokrm je vhodný pro děti nejdříve od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla. Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ach jo, opet jsem mela nakyp suchy a takovy jako okoraly.. 🙁 tuhle jsem delala ryzove placky a stejny problem. Cim to muze byt? Pecu v elektricke troube. Ty fazole se maji rozmixovat? V receptu se pak o nich nic nepise. Ja je nemixovala, ale na Vasem obrazku vypada nakyp uvnitr takovy hladky. 🙂

    • Ivano, záleží, jak moc se peče (taky každá trouba peče trochu jinak). Všechno z trouby mám trochu suché, ale nám to nevadí, protože všechno ze sporáku máme mokré 🙂 Můžete to potřít olejem nebo použít parní troubu, máte-li, nebo dolů dát na dno mističku s vodou. Fazole se přidají do směsi, připsala jsem to, aby to bylo jasné. Já je vařím do měkka, takže se přirozeně ropzadnou na kaši. Ale dá se to samozřejmě i rozmixovat.

  2. Super recept, díky Evi.
    Přišla jsem z práce v 19h a nevěděla co na zítra k obědu do práce. oči se mi pomalu zavíraly, vstávám ve 4.10.
    Překonala jsem krizi a vyzkoušela tento recept se zbytkem fazolek černé oko. Je to hrozně rychlé a moc dobré. Manžel právě dojídal zbytek a pochutnal si také. Přidala jsem trochu chilli a vločky.
    K tomu pohanku s osmaženou cibulkou s oreganem a zbytkem- lžící tofunézy ze zdejších stránek. Jen jsem olízla vařečku a dobrota. Už je v termosce zabalená v dece.
    Jak se mi do práce ráno nechce, na to jídlo se těším:)
    Na ranní polévku nakrájená zelenina, za hodinu hotovo i s nádobím. Už si začínám psát do sešitu rychlé a dobré kombinace,
    vždy je zapomenu:):)
    dobrou noc.

  3. No vidíte! A zase něco dobrého s čwrvenou řepou. Dělám podle vás koláč s červenou řepou a občas nahradím část mouky vařenými fazolemi, či jinou luštěninou. Ale nenepadlo mě to udělat naslano. Vidím, že se mám stále co učit.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekS makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem
Další článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou