- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 2 hrnky vařených černých fazolí (můžeme použít i jiné)
- 1 hrnek pohankové mouky (můžete použít i jinou)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl
- olej
- Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
- Zapneme troubu na 180°C.
- Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, řepu nastrouháme na jemno a česnek prolisujeme.
- V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme do hrnce řepu, sojovou omáčku a rozmarýn a ještě společně orestujeme.
- Než se řepa orestuje, vymažeme plech oleje a vysypeme moukou.
- Směs odstavíme, přidáme prolisovaný česnek a mouku, propracujeme v těsto.
- To přeneseme na plech, mokrýma rukama uhladíme, aby bylo všude stejně vysoké a dáme péct do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 40 minut, ke konci můžeme pomocí grilu či horko vzduchu udělat kůrku.
- Krájejte, až trochu vychladne.
Praktické
- Začněte při vaření oběda s pečením nákypu jako s prvním. Až bude uvařená polévka, obilí a zelenina, bude už nákyp upečený a vychladlý a budete jej moci rovnou servírovat.
- Pokud máte výkonný nožový mixér, můžete cibuli i řepu nasekat nadrobno a ušetříte si čas strouháním. A pokud mixér i vaří, klidně přidejte olej s sůl a hmotu na nákyp připravte v mixéru.
- Pokud vám nákyp zbyde, můžete jej vzít na cesty jako svačinu – chutná i studený.
Kombinujeme
Pokud chceme kompletní talíř, podáváme s obilovinou a tepelně upravenou zeleninou. My jsme nákyp podávali s koprovou omáčkou, dušenou zeleninou a barevnou rýží.
Děti
Takto připravený pokrm je vhodný pro děti nejdříve od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla. Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Ach jo, opet jsem mela nakyp suchy a takovy jako okoraly.. :( tuhle jsem delala ryzove placky a stejny problem. Cim to muze byt? Pecu v elektricke troube. Ty fazole se maji rozmixovat? V receptu se pak o nich nic nepise. Ja je nemixovala, ale na Vasem obrazku vypada nakyp uvnitr takovy hladky. :)
Super recept, díky Evi.
Přišla jsem z práce v 19h a nevěděla co na zítra k obědu do práce. oči se mi pomalu zavíraly, vstávám ve 4.10.
Překonala jsem krizi a vyzkoušela tento recept se zbytkem fazolek černé oko. Je to hrozně rychlé a moc dobré. Manžel právě dojídal zbytek a pochutnal si také. Přidala jsem trochu chilli a vločky.
K tomu pohanku s osmaženou cibulkou s oreganem a zbytkem- lžící tofunézy ze zdejších stránek. Jen jsem olízla vařečku a dobrota. Už je v termosce zabalená v dece.
Jak se mi do práce ráno nechce, na to jídlo se těším:)
Na ranní polévku nakrájená zelenina, za hodinu hotovo i s nádobím. Už si začínám psát do sešitu rychlé a dobré kombinace,
vždy je zapomenu:):)
dobrou noc.