Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Celozrnné těstoviny “nazeleno” s křupavou posypkou

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Rychlé a vynikající. To jsou většinou dvě kritéria, které musí jídlo, které připravuji, splňovat. Než se uvaří těstoviny, máte hotovou jak omáčku, tak křupavé sypání. Pak už stačí jen smíchat, naservírovat a nechat si chutnat :).

Ingredience
na 2 porce
  • 2 hrnky suchých celozrnných těstovin
  • 3/4 hrnku hrášku (spařeného) + troška na posypání
  • 100 g rostlinné ricotty
  • sůl
  • pepř
  • pár lístků bazalky
  • stroužek česneku
  • 100 ml vývaru/vody nebo vody z těstovin
  • 100 g uzeného tofu nastrouhaného najemno
  • hrstka nasekaných kešu ořechů
  • lahůdkové droždí
  • olej

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

  • 2 hrnky suchých celozrnných těstovin
  • 3/4 hrnku hrášku (spařeného) + troška na posypání
  • 100 g rostlinné ricotty
  • sůl
  • pepř
  • pár lístků bazalky
  • stroužek česneku
  • 100 ml vývaru/vody nebo vody z těstovin
  • 100 g uzeného tofu nastrouhaného najemno
  • hrstka nasekaných kešu ořechů
  • lahůdkové droždí
  • olej

 

Jak připravit těstoviny s hráškovou omáčkou a křupavou posypkou

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu
  2. Mezitím do mixéru dáme hrášek, ricottu, sůl, pepř, bazalku, pokrájený česnek a vývar nebo vodu. Omáčku rozmixujeme dohladka.
  3. Posypku připravím etak, že na oleji orestujeme dozlatova najemno nastrouhané tofu, poté přidáme kešu ořechy a lehce osolíme. Nakonec promícháme s lahůdkovým droždím.
  4. Těstoviny smícháme s omáčkou a podáváme s křupavou posypkou, hráškem a lístky bazalky.

 

Praktické

  • Ricottu můžeme vyrobit i pár dní předem, v lednici vydrží a má široké uplatnění.
  • Pokud chceme omáčku výraznější, přidáme ještě stroužek česneku.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Místo uzeného tofu můžeme použít dle chuti předem namarinované bílé tofu.
  • Kešu skvěle nahradí vlašské ořechy či mandle.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme česnek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

pa.gabriskova
22. 8. 2021

Prosím, kde najdu recept na rostlinou ricottu? 🤔 Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a rychlý recept pro všechny příznivce těstovin. Chutné lehké jídlo, které budete mít rychle na stole a pochutná si na něm celá rodina. Recept je...

Bleskové krémové těstoviny

Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou ...

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

Nákyp ze špagetové dýně

Zbyla vám upečená špagetová dýně a přemýšlíte co s ní? Tak šup s ní do nákypu. Je úžasně krémový a vláčný a s ingrediencemi můžete experimentovat dle chuti...