- 100 g špaget
- 40 g kešu
- 80 g vody
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- šťáva z bio citrónu
- pepř
- sůl
- petrželová nať
- jarní cibulka
- 100 g vařené quinoi
- 100 g vařené červené čočky
- 25 g pohankové mouky
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- kůra z bio citrónu
- sůl
- muškátový oříšek
Jak připravit italské špagety sýr a pepř bez sýra
- Dejte kešu na pár hodin do vody. Poté je slijte, přidejte asi 80 g vody, sůl, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Rozmixujte na hladký krém. Tento krém má být tekutější, protože zhoustne při přípravě omáčky. Dejte stanou.
- Do mixéru vložte vařenou čočku a quinou. Rozmixujte.
- Tuto rozmixovanou směs, ještě horkou, dejte do misky, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek (jen špetku, je hodně aromatický) a sůl. Přisypte 20-30 g pohankové mouky a pořádně zpracujte v těsto. Nechte odpočívat tak půl hodiny.
- Poté z těsta tvořte kuličky o velikosti lískového oříšku. Na pánev dejte malinko oleje a osmažte kuličky co nejlépe ze všech stran.
- Uvařte špagety, do pánve dejte omáčku z kešu, přidejte do ní vařené špagety a povařte znovu cca 1 minutu i méně, dokud omáčka nezhoustne do vámi požadované konzistence.
- Nakonec k ní přidejte kuličky, naservírujte a posypte petrželkou a jarní cibulkou. Nakonec dochuťte pepřem.
Praktické
- Těsto na kuličky i kešu omáčku lze připravit předem a nechat i několik hodin v lednici.
- Špagety vařte al dente, protože potom se ještě minutu budou vařit v omáčce.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové špagety.
- Nevynechte pepř, recept se jmenuje cacio e pepe – sýr a pepř.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme pepř.
Komentáře
Taková jedna malá Itálie od Vierky 🌻
Kuličky jsem pekl v troubě na 200°C cca půl hodiny a potíral olivovým olejem. Z uvedené dávky v receptu je jich 45 ks. Špagety s omáčkou jsem pro dvě osoby vynásobil 1,5x dávka z receptu. Výborná a plně vyvážená chuť, nikdo nemá šanci poznat, že v tom není sýr 😀
Opravdu vynikající jídlo. Velmi jsme si s manželem pochutnali. Dala jsem si s okurkovo-ředkvičkovym salátem. Do kuliček jsem přidala oregano, bazalku, suš. česnek, protože mi quinoa vůbec nevoní, ale je fakt že muškátový oříšek by asi taky stačil. Vařila jsem 200g kukuřičných špaget. Omáčky bylo málo pro mé zvolené množství těstovin. Kuliček mi ještě hodně zbylo. Tak když si to upravím dejme tomu na 4 porce, udělam si kešu omáčky z 160g kešu i více než 4x vody nebo rostlinného mléka, 400g špaget, a množství těsta na kuliček dle receptu, s tím, že na jednu porci by mi vyšlo asi 10 kuliček.
Viera mockrát Vám děkuji za recept. Přidávám do oblíbených. 😍