Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, zde ve veganské verzi. V Itálii se připravují bez kuliček, ty se ale k těmto špagetám skvěle hodí a krásně jídlo doplní o luštěniny.

Ingredience
na těstoviny
  • 100 g špaget
  • 40 g kešu
  • 80 g vody
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • šťáva z bio citrónu
  • pepř
  • sůl
  • petrželová nať
  • jarní cibulka
Ingredience
na kuličky
  • 100 g vařené quinoi
  • 100 g vařené červené čočky
  • 25 g pohankové mouky
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • kůra z bio citrónu
  • sůl
  • muškátový oříšek

Jak připravit italské špagety sýr a pepř bez sýra

  1. Dejte kešu na pár hodin do vody. Poté je slijte, přidejte asi 80 g vody, sůl, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Rozmixujte na hladký krém. Tento krém má být tekutější, protože zhoustne při přípravě omáčky. Dejte stanou.
  2. Do mixéru vložte vařenou čočku a quinou. Rozmixujte.
  3. Tuto rozmixovanou směs, ještě horkou, dejte do misky, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek (jen špetku, je hodně aromatický) a sůl. Přisypte 20-30 g pohankové mouky a pořádně zpracujte v těsto. Nechte odpočívat tak půl hodiny.
  4. Poté z těsta tvořte kuličky o velikosti lískového oříšku. Na pánev dejte malinko oleje a osmažte kuličky co nejlépe ze všech stran.
  5. Uvařte špagety, do pánve dejte omáčku z kešu, přidejte do ní vařené špagety a povařte znovu cca 1 minutu i méně, dokud omáčka nezhoustne do vámi požadované konzistence.
  6. Nakonec k ní přidejte kuličky, naservírujte a posypte petrželkou a jarní cibulkou. Nakonec dochuťte pepřem.

Praktické

  • Těsto na kuličky i kešu omáčku lze připravit předem a nechat i několik hodin v lednici.
  • Špagety vařte al dente, protože potom se ještě minutu budou vařit v omáčce.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové špagety.
  • Nevynechte pepř, recept se jmenuje cacio e pepe – sýr a pepř.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme pepř.

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)

Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
  1. Taková jedna malá Itálie od Vierky 🌻
    Kuličky jsem pekl v troubě na 200°C cca půl hodiny a potíral olivovým olejem. Z uvedené dávky v receptu je jich 45 ks. Špagety s omáčkou jsem pro dvě osoby vynásobil 1,5x dávka z receptu. Výborná a plně vyvážená chuť, nikdo nemá šanci poznat, že v tom není sýr 😀

    • Máte ten talíř jako vždycky perfektní. Jaroslave, vy jste opravdu neuvěřitelný, šikovný muž. Vím, že se pořád opakuji, ale vy si to opravdu moc zasloužíte.

  2. Opravdu vynikající jídlo. Velmi jsme si s manželem pochutnali. Dala jsem si s okurkovo-ředkvičkovym salátem. Do kuliček jsem přidala oregano, bazalku, suš. česnek, protože mi quinoa vůbec nevoní, ale je fakt že muškátový oříšek by asi taky stačil. Vařila jsem 200g kukuřičných špaget. Omáčky bylo málo pro mé zvolené množství těstovin. Kuliček mi ještě hodně zbylo. Tak když si to upravím dejme tomu na 4 porce, udělam si kešu omáčky z 160g kešu i více než 4x vody nebo rostlinného mléka, 400g špaget, a množství těsta na kuliček dle receptu, s tím, že na jednu porci by mi vyšlo asi 10 kuliček.
    Viera mockrát Vám děkuji za recept. Přidávám do oblíbených. 😍

  3. Mila Viero, zatím jsem nezkoušela ale vypadá to skvěle ! vim, ze italove na svem jidle velmi lpi. Zajimalo by me, jak reaguje vase okoli na zdravejsi verze?

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNadlimitní vlhkost a morfin aneb Máky v laboratoři
Další článekPraktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně