Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Spaghettoni alla crudaiola

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto jídla je prostě rychlovka.

Ingredience
  • špagety Alce Nero
  • žlutá divoká cherry rajčata
  • červená divoká cherry rajčata
  • černá cherry rajčata
  • bazalka
  • šrucha
  • petržel
  • cucamelon
  • pistácie
  • žlutá a zelená cuketa
  • květy cukety
  • česnek
  • cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • citronová šťáva

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit špagety s letní zeleninou

  1. Dejte vařit vodu na špagety a mezitím připravte zeleninu.
  2. Nakrájejte rajčata a cucamelon na poloviny, vložte vše do misky, přidejte nastrouhanou cuketu, listy bazalky, listy šruchy, listy petrželky a promíchejte.
  3. Na pánvi ohřejte olivový olej a přidejte jemně nasekané cuketové květy a prolisovaný česnek. Olej stačí jen lehce zahřát, aby se rozvoněl česnek, nemusí se smažit.
  4. Uvařte těstoviny, přidejte je k syrové zelenině v misce a zalijte připraveným voňavým olejem, osolte, dobře promíchejte, pokapejte citronovou šťávou a servírujte.

Praktické

  • Šrucha je plevel, na zahradě není oblíbená, protože roste rychle a brzy pokryje velké části terénu. Je ovšem velmi cenná a má mnoho pozitivních nutričních vlastností. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín A, který je považován za výjimečný přírodní antioxidant, vitamín C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3). Je bohatá na minerály, jako je hořčík, draslík, železo, vápník. 
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové těstoviny, např. kukuřičné nebo rýžové.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné špagety.
  • Můžete přidat jakoukoliv sezonní zeleninu nebo jedlý plevel.

Děti

  • Špagety bez masa vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Dejte pozor, aby děti nevdechly pistácie.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Špaldové špagety s kukuřicí

Jednoduchý, svěží, vymazlený recept z mála ingrediencí, který budete mít hotový během chvilky. Vzduchová fritéza upekla kukuřici k dokonalosti a jogurt v ř...

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.