Typicky mexické jídlo - refried beans aneb smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí. Dá se použít buď jako dip, pomazánka, anebo součást hlavního jídla.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek červené papriky
- 1/4 lžičky římského kmínu
- špetka kajenského pepře
- 100 g černých fazolí
- 1/2 – 3/4 h zeleninového vývaru
- sůl
Jak připravit mexické smažené fazole
- Uvaříme fazole dle návodu na obalu.
- Na pánvi orestujeme cibuli se solí.
- Přidáme česnek, nakrájenou papriku, římský kmín, pepř a minutu smažíme.
- Vmícháme fazole a smažíme ještě 3 minuty.
- Zalijeme vývarem a dusíme 10 minut na nízkém plameni.
- Rozmixujeme mixérem (nebo rozšťoucháme).
- Dochutíme případně solí, sojovou omáčkou nebo umeoctem.
Praktické
- Fazole můžeme buď rozmixovat pomocí mixéru nebo rozšťouchat šťouchadlem na brambory do konzistence, kterou máme rádi – buď úplně hladkou pastu, anebo nechat hrubší kousky.
Obměna
- Místo černých fazolí můžeme použít pinto fazole.
- Papriku lze vynechat.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
Oblíbené recepty se mají opakovat 😀
Dnes opět s domácím kváskovým chlebem, napařený květák na lůžku z baby špenátu, posypka naklíčená černá čočka Beluga.
Další test pro mě nového receptu 😀
Zelný salát s křenem a jablkem, dnes pečený kváskový chléb, včera mi též dozrálo tradiční kimchi, napařený květák. Tak tohle byla jízda, luxusní chuť, která ne na pohled, ale až v puse se plně rozvine tak, že by toho člověk snědl celou misku sám 😀 Velmi rád testuji recepty od Ajky, vždy je to plné překvapujících chutí.