Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fazole s batátem a lopuchem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku vařených fazolí
  • 1 batát
  • 1 cibule
  • 1/3 lopuchu (kořene)
  • hrnek vývaru/vody
  • 1 lžička sladkého curry
  • hrst špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet
  • sůl
  • olej

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už někol...

Jak připravit fazole s batátem

  1. Oloupeme cibuli i batát, nakrájíme na drobno, lopuch stačí vydrbat kartáčkem a nakrájet na velmi jemné plátky (ideálně na struhadle).
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Po chvíli přidáme batát, lopuch, sójovou omáčku a sladké curry. Společně krátce orestujeme, podlijeme troškou vývaru a přiklopíme pokličkou.
  3. Vaříme cca 10 minut, dokud není batát měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
  4. Když je batát měkký, přidáme vařené fazole, prolisovaný česnek, nasekaný špenát, promícháme a po chvíli odstavíme.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Jídlo je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.

Praktické

  • Když je batát měkkoučký, rozpadne se při míchání na kaši a spojí nám ostatní suroviny, což je žádoucí. Pokud nechcete tuto kaši, vařte kratší dobu. Pokud naopak nechcete vůbec kousky, pomačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte.

Obměna

  • Místo batátu můžeme dát dýni.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo fazolí můžeme použít fazole, cizrnu nebo čočku.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Krákora
15. 1. 2023

Můžu se zeptat, čím zastoupit lopuch? Nemám na něj kam jít ( ve správné roční době samozřejmě) a prosté vynechání většinou vede ke změně konzistence – a v případě sladkého batatu zřejmě i chuti? netuším, jak lopuch chutná 😅
Tváří se to jako nadějný kandidát na rychlé vaření, ráda vyzkouším, díky za případné nápady.

Bylo to výborné. Jen se mi to trochu obarvilo vodou z černých fazolí 😀 Měli jsme k tomu čirok, který jsem vařila a jedla poprvé v životě. Byl moc dobrý, ale na to že byl namočený skoro 20 hodin jsem ho hodinu vařila. Přitom v návodu bylo, že namočením se zkracuje doba varu, takže by měl být hotov za 20 minut. No, čekat jsme ale nemuseli, dala jsem ho vařit o dost dřív, takže jídlo bylo nastejno 🙂 Děkujeme. PS: Nikdo nepoznal, že baštil lopuch. Mamka si myslela, že je to ředkvička 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.