Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

sezóna léto

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit některým z těchto jedlých květů.

Sedmikráska

Sedmikráska chudobka je léčivka, která usnadňuje vykašlávání, působí jako přírodní probiotikum, podporuje činnost sleziny a jater. Najdete ji na téměř každém trávníku. Je to krásná jedlá dekorace polévek, salátů, dezertů i hlavních jídel.

Brutnák

Statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s blankytně modrými (existují ale i růžové a bílé) květy, použitelnými do zeleninových i obilných salátů i na dekoraci moučníků. Dají se ale i vařit v omáčkách, polévkách nebo přidat do různých náplní (do palačinek, plněných cuket, dýní aj.) a zapečených pokrmů. Květy mají mírně sladkou chuť. Brutnák se používá k léčbě kašle nebo bolesti v krku.

Heřmánek

Voňavé květy heřmánku se po staletí používají jako čaj, k přípravě koupelí, obkladů i při kloktání nebo v mastích. V čerstvém stavu je ale lze použít i jako oblohu pokrmů. Květy pokrmům dodají lehce sladkou a zemitou příchuť. Heřmánek snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu spánku.

Pampeliška

Pampelišky nejsou jen zahradní plevel, jsou to také výživné jedlé květy. Květy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi a obsahují spoustu vitamínů A, C a K. Mohou být konzumovány jak syrové, tak také vařené, například do salátů, do sendvičů, pod dušenou zeleninu, do smoothies, ale dělají se z ní také sladké sirupy.

Ibišek

Květy ibišku se pěstují v různých barvách – červená, bílá, žlutá a různé odstíny růžové. Květy mohou být konzumovány syrové, ale často se používají také vařené k výrobě džemů, čajů a různých pochutin. Ibišek může pomoci snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu.

Zimolez

Voňavé zimolezové květy, které jsou obvykle světle žluté nebo bílé, obsahují nektar, který lze konzumovat přímo z květu. Zimolez se běžně používá k výrobě čaje nebo aromatických sirupů. Často se používá v tradiční čínské medicíně. Květina a její extrakty jsou konzumovány orálně anebo aplikovány na kůži za účelem řešení různých zánětlivých stavů.

Levandule

Levandule je bylina s malými fialovými květy. Je známá svou výraznou vůní a má uklidňující účinky. Nádherná barva levandule a příjemná vůně z něj činí oblíbenou složku pečiva, bylinných čajů, bylinných směsí, sirupů a likérů. Levandulová příchuť se dobře hodí jak se sladkými, tak slanými ingrediencemi, jako jsou bobulovité plody, čokoláda, citrusy, rozmarýn, šalvěj a tymián.

Maceška

Květy macešky mají pět překrývajících se okvětních lístků s tmavou oblastí v centru, která vypadá jako skvrna od inkoustu. Macešky mají obvykle lehce květinovou chuť. Jsou často přidány do dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pečivo anebo jako jedlá ozdoba palačinek, salátů a jiných pokrmů.

Růže

Okvětní lístky květin mají velmi aromatickou, květinovou a lehce sladkou chuť. Okvětní lístky růží lze jíst syrové nebo smíchat s různými ovocnými nebo zelenými saláty. Z růží se dělají také různé nápoje, džemy a sirupy. Okvětní lístky růží obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit úzkost a podpořit relaxaci.

Cuketové a dýňové květy

Stejně jako plody cukety, také její květy jsou jedlé. Zářivě žluté květy cukety mají dlouhý, kulatý tvar zvonku. Cuketové květy se dají jíst syrové jako obloha nebo nasekané a přidané do salátů.

Další jedlé květy

  • Violka, karafiát, šeřík, brokolice, květák, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, pažitka, šalvěj, aksamitník, bergamot, denivka, tulipán.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

1

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
1
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
17
15

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
2

Jak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)

Máte rádi čaje? Není nic jednoduššího než si je vytvořit sami doma. Pojďme se podívat, co můžeme sbírat a jak krok po kroku na to.
1
11

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto...