Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

0

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit některým z těchto jedlých květů.

1Sedmikráska

Sedmikráska chudobka je léčivka, která usnadňuje vykašlávání, působí jako přírodní probiotikum, podporuje činnost sleziny a jater. Najdete ji na téměř každém trávníku. Je to krásná jedlá dekorace polévek, salátů, dezertů i hlavních jídel.

2Brutnák

Statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s blankytně modrými (existují ale i růžové a bílé) květy, použitelnými do zeleninových i obilných salátů i na dekoraci moučníků. Dají se ale i vařit v omáčkách, polévkách nebo přidat do různých náplní (do palačinek, plněných cuket, dýní aj.) a zapečených pokrmů. Květy mají mírně sladkou chuť. Brutnák se používá k léčbě kašle nebo bolesti v krku.

3Heřmánek

Voňavé květy heřmánku se po staletí používají jako čaj, k přípravě koupelí, obkladů i při kloktání nebo v mastích. V čerstvém stavu je ale lze použít i jako oblohu pokrmů. Květy pokrmům dodají lehce sladkou a zemitou příchuť. Heřmánek snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu spánku.

4Pampeliška

Pampelišky nejsou jen zahradní plevel, jsou to také výživné jedlé květy. Květy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi a obsahují spoustu vitamínů A, C a K. Mohou být konzumovány jak syrové, tak také vařené, například do salátů, do sendvičů, pod dušenou zeleninu, do smoothies, ale dělají se z ní také sladké sirupy.

5Ibišek

Květy ibišku se pěstují v různých barvách – červená, bílá, žlutá a různé odstíny růžové. Květy mohou být konzumovány syrové, ale často se používají také vařené k výrobě džemů, čajů a různých pochutin. Ibišek může pomoci snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu.

6Zimolez

Voňavé zimolezové květy, které jsou obvykle světle žluté nebo bílé, obsahují nektar, který lze konzumovat přímo z květu. Zimolez se běžně používá k výrobě čaje nebo aromatických sirupů. Často se používá v tradiční čínské medicíně. Květina a její extrakty jsou konzumovány orálně anebo aplikovány na kůži za účelem řešení různých zánětlivých stavů.

7Levandule

Levandule je bylina s malými fialovými květy. Je známá svou výraznou vůní a má uklidňující účinky. Nádherná barva levandule a příjemná vůně z něj činí oblíbenou složku pečiva, bylinných čajů, bylinných směsí, sirupů a likérů. Levandulová příchuť se dobře hodí jak se sladkými, tak slanými ingrediencemi, jako jsou bobulovité plody, čokoláda, citrusy, rozmarýn, šalvěj a tymián.

8Maceška

Květy macešky mají pět překrývajících se okvětních lístků s tmavou oblastí v centru, která vypadá jako skvrna od inkoustu. Macešky mají obvykle lehce květinovou chuť. Jsou často přidány do dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pečivo anebo jako jedlá ozdoba palačinek, salátů a jiných pokrmů.

9Růže

Okvětní lístky květin mají velmi aromatickou, květinovou a lehce sladkou chuť. Okvětní lístky růží lze jíst syrové nebo smíchat s různými ovocnými nebo zelenými saláty. Z růží se dělají také různé nápoje, džemy a sirupy. Okvětní lístky růží obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit úzkost a podpořit relaxaci.

10Cuketové a dýňové květy

Stejně jako plody cukety, také její květy jsou jedlé. Zářivě žluté květy cukety mají dlouhý, kulatý tvar zvonku. Cuketové květy se dají jíst syrové jako obloha nebo nasekané a přidané do salátů.

Další jedlé květy

  • Violka, karafiát, šeřík, brokolice, květák, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, pažitka, šalvěj, aksamitník, bergamot, denivka, tulipán.
 
Čtěte na toto téma dále
Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)
Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...
Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)
Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...
Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)
Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování
Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...
Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!
Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)
Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...
Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)
Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...
Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)
Petra: Dnes je můj 9. den a já se...
Prožívám teď zářící období (Kattynka)
Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...
Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu
Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)
Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...
Po 6. dni mi splasklo břicho
Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNakládaná cuketa – na delší skladování
Další článekNepečený kokosovo-jahodový dortík