Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

0

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit některým z těchto jedlých květů.

1Sedmikráska

Sedmikráska chudobka je léčivka, která usnadňuje vykašlávání, působí jako přírodní probiotikum, podporuje činnost sleziny a jater. Najdete ji na téměř každém trávníku. Je to krásná jedlá dekorace polévek, salátů, dezertů i hlavních jídel.

2Brutnák

Statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s blankytně modrými (existují ale i růžové a bílé) květy, použitelnými do zeleninových i obilných salátů i na dekoraci moučníků. Dají se ale i vařit v omáčkách, polévkách nebo přidat do různých náplní (do palačinek, plněných cuket, dýní aj.) a zapečených pokrmů. Květy mají mírně sladkou chuť. Brutnák se používá k léčbě kašle nebo bolesti v krku.

3Heřmánek

Voňavé květy heřmánku se po staletí používají jako čaj, k přípravě koupelí, obkladů i při kloktání nebo v mastích. V čerstvém stavu je ale lze použít i jako oblohu pokrmů. Květy pokrmům dodají lehce sladkou a zemitou příchuť. Heřmánek snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu spánku.

4Pampeliška

Pampelišky nejsou jen zahradní plevel, jsou to také výživné jedlé květy. Květy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi a obsahují spoustu vitamínů A, C a K. Mohou být konzumovány jak syrové, tak také vařené, například do salátů, do sendvičů, pod dušenou zeleninu, do smoothies, ale dělají se z ní také sladké sirupy.

5Ibišek

Květy ibišku se pěstují v různých barvách – červená, bílá, žlutá a různé odstíny růžové. Květy mohou být konzumovány syrové, ale často se používají také vařené k výrobě džemů, čajů a různých pochutin. Ibišek může pomoci snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu.

6Zimolez

Voňavé zimolezové květy, které jsou obvykle světle žluté nebo bílé, obsahují nektar, který lze konzumovat přímo z květu. Zimolez se běžně používá k výrobě čaje nebo aromatických sirupů. Často se používá v tradiční čínské medicíně. Květina a její extrakty jsou konzumovány orálně anebo aplikovány na kůži za účelem řešení různých zánětlivých stavů.

7Levandule

Levandule je bylina s malými fialovými květy. Je známá svou výraznou vůní a má uklidňující účinky. Nádherná barva levandule a příjemná vůně z něj činí oblíbenou složku pečiva, bylinných čajů, bylinných směsí, sirupů a likérů. Levandulová příchuť se dobře hodí jak se sladkými, tak slanými ingrediencemi, jako jsou bobulovité plody, čokoláda, citrusy, rozmarýn, šalvěj a tymián.

8Maceška

Květy macešky mají pět překrývajících se okvětních lístků s tmavou oblastí v centru, která vypadá jako skvrna od inkoustu. Macešky mají obvykle lehce květinovou chuť. Jsou často přidány do dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pečivo anebo jako jedlá ozdoba palačinek, salátů a jiných pokrmů.

9Růže

Okvětní lístky květin mají velmi aromatickou, květinovou a lehce sladkou chuť. Okvětní lístky růží lze jíst syrové nebo smíchat s různými ovocnými nebo zelenými saláty. Z růží se dělají také různé nápoje, džemy a sirupy. Okvětní lístky růží obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit úzkost a podpořit relaxaci.

10Cuketové a dýňové květy

Stejně jako plody cukety, také její květy jsou jedlé. Zářivě žluté květy cukety mají dlouhý, kulatý tvar zvonku. Cuketové květy se dají jíst syrové jako obloha nebo nasekané a přidané do salátů.

Další jedlé květy

  • Violka, karafiát, šeřík, brokolice, květák, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, pažitka, aksamitník, bergamot.
 
Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle
Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...
Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce
Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...
Jeden z nejsilnějších zážitků…
Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat
Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...
Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ
Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...
Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)
Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...
Jíme Jinak působí na všech úrovních
Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!
Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...
Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!
Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Děti nepoznaly, že je to zdravé
Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...
Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!
Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...
Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete
Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
Královský oběd za půl hodiny
Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVědci jsou v šoku: krevety mají v sobě opiáty a kokain
Další článekOvocný krém s vanilkou a jedlými květy