Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny, zvlášť omáčka a zvlášť chřest. Všechno je to velmi rychlé a dá se to udělat za pár minut a jen se dvěma hrnci.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 500 g těstovin
  • svazek zeleného chřestu
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1/3 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • vývar nebo voda
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce umeocta
  • voda podle potřeby
  • sůl
  • olej
  • popenec nebo jiné čerstvé bylinky

Jak připravit těstoviny s česnekovou omáčkou a zelených chřestem

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny do většího hrnce a vodu na chřest do menšího vysokého hrnce.
  2. Oloupeme česnek a cibule. Žlutou nakrájíme na kostičky, červenou na měsíčky. Opláchneme chřest a ukrojíme mu tuhé části stonku, celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky, popenec posekáme na drobno, část necháme na ozdobu.
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou. Chřest postavíme s osolenou vroucí vodou do hrnce tak, aby hlavičky zůstaly nad vodou a necháme 5 minut povařit. Pak vypneme, vodu vylejeme a chřest zchladíme studenou vodou, nakrájíme na malé špalíčky.
  4. V hrnci od chřestu rozpálíme olej a orestujeme na něm žlutou cibuli se solí. Krátce orestujeme, přidáme celer, podlijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby vývar/voda nepřesáhl celer a necháme podusit pod pokličkou 10 -15 minut do měkka. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když je měkký, tak ho rozmixujeme spolu s česnekem a umeoctem na hustou omáčku.
  5. V hrnci od těstovin rozpálíme olej a orestujeme na něm červenou cibuli se solí. Po chvíli přidáme chřest, zakápneme sójovou omáčkou a krátce orestujeme. Přidáme vařené fazole a prohřejeme. Přidáme omáčku z celeru, promícháme a vypneme. Do hotového pokrmu zamícháme nasekaný popenec. Kvítka a lístečky použijeme na ozdobu.

Praktické

  • Místo vývaru můžeme do omáčky využít vodu z vaření těstovin.
  • Pokud nechcete čekat, až se těstoviny (já měla pohankové 3-4minut) a chřest (5 minut) povaří, klidně vezměte čisté dva hrnce a vařte v nich omáčku a restujte zeleninu. V tomto receptu já použila dvakrát za sebou oba hrnce, takže mám špinavé nakonec jen dva. Kdo má hodně místa v myčce, nemusí s nádobím šetřit a může vařit vše najednou a pár minut vaření tak ušetřit.
  • Restovat cibuli s chřestem můžete také ve woku, to dělávám často. Omáčku pak přileju a těstoviny vmíchám.
  • Bílé fazole se v omáčce ztratí (ty moje byly velmi do měkka uvařené, takže nejsou skoro vidět), ale možnost si do nich kousnout příjemně překvapí. Pokud byste je potřebovali ještě více zamaskovat, rozmixujte je spolu s celerem do omáčky a podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
  • Pro bezlepkovou verzi vybírejte bezlepkové těstoviny (my použili pohankové s wakame) a sójovou omáčku tamari.
  • Pro bezsójovou verzi použijte hrachovou omáčku místo sójové, případně více osolte.

Obměna

  • Popenec můžete vynechat nebo nahradit jinými čerstvými bylinkami.
  • Místo chřestu můžete dát pórek či cuketu.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo fazolí můžeme použít hrách, cizrnu nebo čočku, případně luštěniny vynechat, pokud chcete lehčí jídlo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...
  1. Mnam mnam a zase mnam , takova dobrota ♥️♥️♥️ Moc děkujeme
    Přidali jsme na talíř kličky mungo, kličky směs piskavice repa brokolice, rukola místo popenec , kvasenou zeleninu , ředkvičky , seminka prazena sezam, dýňove a lněné

  2. Vařila jsem včera a bylo to naprosto dokonalé. Oblizovali jsme se až za ušima. Jako za pár minut jsem to tedy neměla, 😉 ale to už je asi spíš můj problém 😁. Každopádně jsem toto jídlo nedělala naposledy. Dokud bude chřest, určitě ještě zopakuji.

  3. Zase Plha , v ingrediencich chybí popenec a když ho nemam , čím ho muzu nahradit prosím ? Všechno doma mám a dnes budu vařit , už se moc těšíme ♥️

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)
Další článekMiso polévka s kroupama