Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny, zvlášť omáčka a zvlášť chřest. Všechno je to velmi rychlé a dá se to udělat za pár minut a jen se dvěma hrnci.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 500 g těstovin
  • svazek zeleného chřestu
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1/3 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • vývar nebo voda
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce umeocta
  • voda podle potřeby
  • sůl
  • olej
  • popenec nebo jiné čerstvé bylinky

Jak připravit těstoviny s česnekovou omáčkou a zelených chřestem

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny do většího hrnce a vodu na chřest do menšího vysokého hrnce.
  2. Oloupeme česnek a cibule. Žlutou nakrájíme na kostičky, červenou na měsíčky. Opláchneme chřest a ukrojíme mu tuhé části stonku, celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky, popenec posekáme na drobno, část necháme na ozdobu.
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou. Chřest postavíme s osolenou vroucí vodou do hrnce tak, aby hlavičky zůstaly nad vodou a necháme 5 minut povařit. Pak vypneme, vodu vylejeme a chřest zchladíme studenou vodou, nakrájíme na malé špalíčky.
  4. V hrnci od chřestu rozpálíme olej a orestujeme na něm žlutou cibuli se solí. Krátce orestujeme, přidáme celer, podlijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby vývar/voda nepřesáhl celer a necháme podusit pod pokličkou 10 -15 minut do měkka. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když je měkký, tak ho rozmixujeme spolu s česnekem a umeoctem na hustou omáčku.
  5. V hrnci od těstovin rozpálíme olej a orestujeme na něm červenou cibuli se solí. Po chvíli přidáme chřest, zakápneme sójovou omáčkou a krátce orestujeme. Přidáme vařené fazole a prohřejeme. Přidáme omáčku z celeru, promícháme a vypneme. Do hotového pokrmu zamícháme nasekaný popenec. Kvítka a lístečky použijeme na ozdobu.

Praktické

  • Místo vývaru můžeme do omáčky využít vodu z vaření těstovin.
  • Pokud nechcete čekat, až se těstoviny (já měla pohankové 3-4minut) a chřest (5 minut) povaří, klidně vezměte čisté dva hrnce a vařte v nich omáčku a restujte zeleninu. V tomto receptu já použila dvakrát za sebou oba hrnce, takže mám špinavé nakonec jen dva. Kdo má hodně místa v myčce, nemusí s nádobím šetřit a může vařit vše najednou a pár minut vaření tak ušetřit.
  • Restovat cibuli s chřestem můžete také ve woku, to dělávám často. Omáčku pak přileju a těstoviny vmíchám.
  • Bílé fazole se v omáčce ztratí (ty moje byly velmi do měkka uvařené, takže nejsou skoro vidět), ale možnost si do nich kousnout příjemně překvapí. Pokud byste je potřebovali ještě více zamaskovat, rozmixujte je spolu s celerem do omáčky a podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
  • Pro bezlepkovou verzi vybírejte bezlepkové těstoviny (my použili pohankové s wakame) a sójovou omáčku tamari.
  • Pro bezsójovou verzi použijte hrachovou omáčku místo sójové, případně více osolte.

Obměna

  • Popenec můžete vynechat nebo nahradit jinými čerstvými bylinkami.
  • Místo chřestu můžete dát pórek či cuketu.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo fazolí můžeme použít hrách, cizrnu nebo čočku, případně luštěniny vynechat, pokud chcete lehčí jídlo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
  1. Mnam mnam a zase mnam , takova dobrota ♥️♥️♥️ Moc děkujeme
    Přidali jsme na talíř kličky mungo, kličky směs piskavice repa brokolice, rukola místo popenec , kvasenou zeleninu , ředkvičky , seminka prazena sezam, dýňove a lněné

  2. Vařila jsem včera a bylo to naprosto dokonalé. Oblizovali jsme se až za ušima. Jako za pár minut jsem to tedy neměla, 😉 ale to už je asi spíš můj problém 😁. Každopádně jsem toto jídlo nedělala naposledy. Dokud bude chřest, určitě ještě zopakuji.

  3. Zase Plha , v ingrediencich chybí popenec a když ho nemam , čím ho muzu nahradit prosím ? Všechno doma mám a dnes budu vařit , už se moc těšíme ♥️

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)
Další článekZapékané batáty