Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v Klubu Jíme Jinak a pak Jarní očistu. O zdravou výživu se zajímám léta, ale takto vypracovaný program se spoustou rozhovorů, vysvětlení, článků, na to jsem nikdy předtím nenatrefila. Každý den se těším na nové věci. Před nedávnem jsem dokončila kurz Vánoce Jinak a ráda bych se s vámi podělila o svoje dojmy a zkušenosti.

Od dětství jsem měla zdravotní potíže

Nikdy jsem neměla problémy s váhou, nejvíce jsem vážila 58 kg při výšce 160 cm. Přesto jsem v Jarní očistě zhubla 5 kg a mám váhu jako v mládí, i když je mi 61 roků. Je to pár kilo, ale je to příjemná změna, jak je vidět i na fotkách.
Léta mě zajímá zdravá strava. Vyzkoušela jsem toho spoustu, ne kvůli váze, ale kvůli zdravotním problémům, alergiím, zácpě, častým virózám. Kapesník jsem prakticky celý rok neodložila. V dětství věčné angíny a antibiotika, hubená, průhledná. Samozřejmě moje střeva dostala zabrat. Špatně jsem jedla, tatínek mě nabádal, ať sním „aspoň to masíčko“.

Naštěstí jsem vždycky měla svojí hlavu

Také jsem v dospělosti měla 3x opravdu těžkou chřipku, naposledy před 18 lety. Odnesl to sluch, v současné době podle audia mám sluch na 50 %. Tenkrát jsem ztratila i chuť a čich. Něco jako aktuální koronavirus, s tím rozdílem, že jsem rok necítila nic a chuť se vrátila také po delší době.

O své zdraví se starám, jako zdravotní sestra vím, že lékaři mají jen omezené možnosti a že zdraví každého je v jeho rukou. Vždycky jsem měla svojí hlavu a kdybych poslouchala lékaře, tak užívám každý den antihistaminika a foukám si sprej na astma, beru léky na cholesterol a na imunitu a jdu na další operaci s hemeroidy atd. atd.. A to si lékařů vážím. Vždy, ke své záchraně, jsem však měla svůj rozum. Během života jsem se díky mému úsilí zbavila těch největších alergií a viróz a celoroční potřeby kapesníku. Od února loňského roku mě nebolela hlava. Neberu žádné léky, sportuji a na svůj věk se necítím. Evičce jsem už psala o tom, jak moc mi vadí pacienti, kteří se sebou nic nedělají a žádají od lékaře rychlou pomoc, nejlépe „prášek na dobře“.

Chci zachránit svůj sluch

Moc děkuji za skvělý program, recepty, rozhovory, příběhy. Díky slevám pro členy klubu jsem ušetřila přes 6 tisíc. Pořídila úžasný robot, nádoby na klíčení a co je hlavní, v listopadu jsem využila další klubáckou slevu a navštívila MUDr. Strnadelovou a jejího manžela. Chtěla jsem to udělat dávno, stále jsem odkládala návštěvu lékařky celostní medicíny, až přišla tato skvělá nabídka. To mě nakoplo. Moje priorita je úplně neohluchnout. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, dostala jsem léčebnou kůru, co mám a nemám jíst. Toto je ušité opravdu na konkrétního člověka s jeho potížemi. Po dvou měsících kontrola. Doufám, že svojí disciplínou sluch zachráním.

Změnilo se toho u nás hodně

Až díky Jíme Jinak jsem pochopila, jak je naše běžná strava chudá. Používám nové obilniny, luštěniny, nová dochucovadla a co je důležité , běžnou zeleninu, která roste tady u nás. Nikde jinde jsem se nedočetla o škodlivosti brambor, potraviny v našich končinách tak běžné. Delší dobu je nejím a zjistila jsem, že mě přestala bolet krční  a bederní páteř. Dříve jsem musela kvůli páteři pravidelně cvičit. V této době, kdy je všechno zavřené, necvičím, protože se doma málokdy donutím a přesto mi je dobře. Jen mi je líto manžela, který brambory pěstuje, ale pochopil to. Exotické ovoce nejím už více let, ale nevěděla jsem, že ani s naším ovocem se to nemá přehánět, že je to prakticky dezert a hlavně je důležité se řídit ročním obdobím. Mléko nepiju léta, tavené sýry dávno nejím, ale co jsem jedla, byly tvrdé a plísňové sýry a máslo. To jsem po návštěvě MUDr. Strnadelové odbourala, stejně tak jako běžné pečivo.
Máme u domu vlastní zahrádku, trháme z jara divokou zeleninu, první výhonky. Manžel pěstuje zeleninu, brokolici, kadeřávek, červenou řepu, bylinky, urodily se nám dýně Hokkaido i máslové, ředkvičky, pórek atd. Já, kozel zahradník, jsem se zavázala, že manželovi budu se zahrádkou pomáhat.
Někdy si dám něco běžného, hlavně o víkendu, kdy vaří manžel. I běžné jídlo ale upravujeme tak, aby bylo zdravější, např. svíčková – je sice s masem, ale s rostlinou smetanou, se zdravým olejem, bez másla a bez mouky, zahuštěná kukuřičným škrobem a s kváskovým knedlíkem.
Miso polévky si dělám denně, nejprve se přidal manžel a poté i syn, to je úspěch, za který jsem šťastná.

 

S Jíme Jinak se mám pořád na co těšit

Podzimní detox skončil. Vyzkoušela jsem zdravé cukroví, které jsme postupně vyzobali a proto jsem v neděli upekla další. Nevěřila bych, že bude tak skvělé. K tomu jsem upekla i to tradiční, ale jen malinko. Nemůžu ho jíst, připadá mi strašně sladké. Díky tomu jsem si zaplatila kurz Zdravé dezerty, to jsem předtím považovala za zbytečné. Vždyť já na sladké nikdy úplně nebyla a rodina by mi to stejně nejedla. Vždy se těším, co nového si na stránkách Jíme Jinak přečtu a co nového se dozvím. Za ten rok jsem pochopila spoustu věcí, vyzkoušela nové suroviny, stále se vzdělávám. Jen je škoda, že člověk neměl tyto informace dříve.

Vaše Ilona

PS: Mám svoje přírodní vlasy, nikdo mi nevěří, že si je nebarvím. Byla jsem špinavá blondýna, nosila jsem melír, jednoho dne jsem se naštvala a melír odhodila, vlasy mi hodně ztmavly, takže mě lidé nepoznávali.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDobrý skutek
Další článekŠokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu