Je to rychlé, je to dobré a ještě krásně žluté. Co to je? Šafránové rizoto neboli žlutá rýže jak tomu říkají naši kluci.

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 hrnky uvařené rýže s jáhlami (může být jen rýže nebo jiné obilí)
  • 1 velká mrkev
  • 2 jarní cibulky i s natí (nebo jedna cibule)
  • půl hrnku čerstvého hrášku (není nutný)
  • 2 lžíce oleje
  • deci zeleninového vývaru nebo vody
  • trocha soli
  • čtvrt lžičky šafránu (lze nahradit kurkumou)
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
  • opražená slunečnicová semínka

Postup

1 riz

Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, jarní cibulku i s natí na jemno, nať si schováme až na závěr. Vyloupeme hrášek. Na oleji orestujeme cibulku s trochou soli, přidáme mrkev a hrášek a mícháme několik minut, až zelenina změkne. Přidáme uvařenou rýži s jáhlami, šafrán, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a půlku natě z jarní cibulky. Dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané zbytkem natě a slunečnicovými semínky. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát. Na obrázku je mrkev s jablkem.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží a jáhlami. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

5 kg dole a klouby už ani nevím, že mám (Andrea)

Andrea: Milá Evo, milý celý týme Jíme Jinak! Chci...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...
    • A jestli někdy budete mít po ruce ten šafrán, tak vyzkoušejte taky, je to zase úplně jiné 😋

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam místností k úklidu
Další článekMononukleóza