Je to rychlé, je to dobré a ještě krásně žluté. Co to je? Šafránové rizoto neboli žlutá rýže jak tomu říkají naši kluci.

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 hrnky uvařené rýže s jáhlami (může být jen rýže nebo jiné obilí)
  • 1 velká mrkev
  • 2 jarní cibulky i s natí (nebo jedna cibule)
  • půl hrnku čerstvého hrášku (není nutný)
  • 2 lžíce oleje
  • deci zeleninového vývaru nebo vody
  • trocha soli
  • čtvrt lžičky šafránu (lze nahradit kurkumou)
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
  • opražená slunečnicová semínka

Postup

1 riz

Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, jarní cibulku i s natí na jemno, nať si schováme až na závěr. Vyloupeme hrášek. Na oleji orestujeme cibulku s trochou soli, přidáme mrkev a hrášek a mícháme několik minut, až zelenina změkne. Přidáme uvařenou rýži s jáhlami, šafrán, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a půlku natě z jarní cibulky. Dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané zbytkem natě a slunečnicovými semínky. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát. Na obrázku je mrkev s jablkem.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží a jáhlami. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam místností k úklidu
Další článekMononukleóza