Je to rychlé, je to dobré a ještě krásně žluté. Co to je? Šafránové rizoto neboli žlutá rýže jak tomu říkají naši kluci.

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 hrnky uvařené rýže s jáhlami (může být jen rýže nebo jiné obilí)
  • 1 velká mrkev
  • 2 jarní cibulky i s natí (nebo jedna cibule)
  • půl hrnku čerstvého hrášku (není nutný)
  • 2 lžíce oleje
  • deci zeleninového vývaru nebo vody
  • trocha soli
  • čtvrt lžičky šafránu (lze nahradit kurkumou)
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
  • opražená slunečnicová semínka

Postup

1 riz

Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, jarní cibulku i s natí na jemno, nať si schováme až na závěr. Vyloupeme hrášek. Na oleji orestujeme cibulku s trochou soli, přidáme mrkev a hrášek a mícháme několik minut, až zelenina změkne. Přidáme uvařenou rýži s jáhlami, šafrán, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a půlku natě z jarní cibulky. Dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané zbytkem natě a slunečnicovými semínky. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát. Na obrázku je mrkev s jablkem.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží a jáhlami. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam místností k úklidu
Další článekMononukleóza