Je to rychlé, je to dobré a ještě krásně žluté. Co to je? Šafránové rizoto neboli žlutá rýže jak tomu říkají naši kluci.

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 hrnky uvařené rýže s jáhlami (může být jen rýže nebo jiné obilí)
  • 1 velká mrkev
  • 2 jarní cibulky i s natí (nebo jedna cibule)
  • půl hrnku čerstvého hrášku (není nutný)
  • 2 lžíce oleje
  • deci zeleninového vývaru nebo vody
  • trocha soli
  • čtvrt lžičky šafránu (lze nahradit kurkumou)
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
  • opražená slunečnicová semínka

Postup

1 riz

Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, jarní cibulku i s natí na jemno, nať si schováme až na závěr. Vyloupeme hrášek. Na oleji orestujeme cibulku s trochou soli, přidáme mrkev a hrášek a mícháme několik minut, až zelenina změkne. Přidáme uvařenou rýži s jáhlami, šafrán, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a půlku natě z jarní cibulky. Dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané zbytkem natě a slunečnicovými semínky. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát. Na obrázku je mrkev s jablkem.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží a jáhlami. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam místností k úklidu
Další článekMononukleóza