Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Jemný čočkový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Krémová, sametová, rychlá a jednoduchá. Taková je tato luxusní bezlepková pomazánka z červené čočky, kterou si můžete vychutnat s kváskovým chlebem, plackami a nebo třeba jako dip k pečené zelenině.

Ingredience
  • 3/4 šálku vyloupané červené čočky
  • 2 polévkové lžíce kešu
  • stroužek česneku
  • citrónová šťáva podle chuti
  • olivový olej podle chuti
  • sůl podle chuti
  • koření za'atar podle chuti
  • trocha vody z uvařené čočky

K Jíme Jinak mě přivedla snaha udělat něco se svým zdravím. I když mojí motivací nebylo hubnutí,

Jak připravit jemnou pomazánku z čočky

  1. Čočku uvařte a v polovině vaření přidejte kešu oříšky. Vařte, dokud čočka nezměkne.
  2. Sceďte, trochu vody z vaření si nechte stranou.
  3. Vložte do mixéru se solí, citrónovou šťávou, česnekem a rozmixujte, v případě potřeby přidejte vodu, abyste získali hladký a sametový, ale ne tekutý krém.
  4. Naservírujte do misky, pokapejte extra panenským olivovým olejem, přidejte za’atar a pažitku.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.
  • Tento krém nebo pomazánka se hodí na chleby, do placek, k pečené zelenině, prostě kde vám bude nejvíce vyhovovat.

Obměna

  • Na posypání použijte jakékoliv koření, co vám chutná.

Děti

  • S menším množstvím soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo by možné na tento recept použít i normální hnědou čočku? Myslíte, že by to taky byla taková chuťová pecka? Děkuju za názory:)

Kateřina
9. 7. 2023

Vynikající pomazánka! Jednoduchá, nepřeplácaná chuť, opravdu fajn recept – bude k večeři s plackama 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.

Italský sýr stracchino jinak (bez laktózy)

Stracchino je typický italský sýr, krémové, smetanové konzistence.  Vyzkoušejte tuto rostlinou verzi a dejte vědět, jak vám chutnala.