Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Ingredience
pro cca 4 kostky

  • 1 kg broskví a meruňek
  • 100 g rozinek
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-meruňkový dezert  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a rozinkami.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleněné mísy nebo malých misek.
  3. Po 5 minutách varu přidáme do hrnce k rozinkám agar, promícháme a necháme minutu povařit.
  4. Odstavíme a rozmixujeme rozinky s vodou ponorným mixérem.
  5. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  6. Vodou s rozinkami pak zalimeme ovoce a dáme do chladu ztuhnout.
  7. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Neměla jsem na dovolené, kde jsem tento dezert dělala, k dispozici malé misky, tak jsem dezert vyrobila v cestovní mističce. Šel docela dobře vyklopit i krájet, ale praktičtější by bylo dát dezert do misek či pohárů.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik, dáte-li méně, bude krémovitější.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.

Obměna

  • Místo rozinek můžete vařit ve vodě oslazené ovocným koncentrátem, sladem či můžete použít místo vody jablečný mošt. Dezert pak nebude tak krémový, ale více aspikový. Rozmixované rozinky, totiž vytváří dojem krému.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je v rozinkové vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...
  1. Ahoj Evi,sleduju Té od Tvého druhého těhotenství,tedyTvé komentáře na stránkách.Videly jsme se pak naživo v Libchavách.Říkala jsem si tenkrát,jak dlouho Ti toto nasazení asi vydrží.Nejen že jsi udržela myšlenku stále živou,ale ještě přidáváš stále plyn.Optavdu tiše ziram a smekám.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje
Další článekNakládaná cuketa – na delší skladování