Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Ingredience
pro cca 4 kostky

  • 1 kg broskví a meruňek
  • 100 g rozinek
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-meruňkový dezert  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a rozinkami.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleněné mísy nebo malých misek.
  3. Po 5 minutách varu přidáme do hrnce k rozinkám agar, promícháme a necháme minutu povařit.
  4. Odstavíme a rozmixujeme rozinky s vodou ponorným mixérem.
  5. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  6. Vodou s rozinkami pak zalimeme ovoce a dáme do chladu ztuhnout.
  7. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Neměla jsem na dovolené, kde jsem tento dezert dělala, k dispozici malé misky, tak jsem dezert vyrobila v cestovní mističce. Šel docela dobře vyklopit i krájet, ale praktičtější by bylo dát dezert do misek či pohárů.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik, dáte-li méně, bude krémovitější.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.

Obměna

  • Místo rozinek můžete vařit ve vodě oslazené ovocným koncentrátem, sladem či můžete použít místo vody jablečný mošt. Dezert pak nebude tak krémový, ale více aspikový. Rozmixované rozinky, totiž vytváří dojem krému.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je v rozinkové vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
  1. Ahoj Evi,sleduju Té od Tvého druhého těhotenství,tedyTvé komentáře na stránkách.Videly jsme se pak naživo v Libchavách.Říkala jsem si tenkrát,jak dlouho Ti toto nasazení asi vydrží.Nejen že jsi udržela myšlenku stále živou,ale ještě přidáváš stále plyn.Optavdu tiše ziram a smekám.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOvocné sirupy jsou jen slazený koncentrát s aromaty. Ovoce je v menšině
Další článekPotřebujeme vás zdravé, babičky (i dědečkové)