Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Ingredience
pro cca 4 kostky
  • 1 kg broskví a meruňek
  • 100 g rozinek
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Žaneta nešla do změny jídelníčku kvůli hubnutí. Smířila se s tím, že po čtyřicítce už to nepůjde a měla jinou motivac...

  • 1 kg broskví a meruňek
  • 100 g rozinek
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-meruňkový dezert  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a rozinkami.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleněné mísy nebo malých misek.
  3. Po 5 minutách varu přidáme do hrnce k rozinkám agar, promícháme a necháme minutu povařit.
  4. Odstavíme a rozmixujeme rozinky s vodou ponorným mixérem.
  5. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  6. Vodou s rozinkami pak zalimeme ovoce a dáme do chladu ztuhnout.
  7. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
Praktické
  • Neměla jsem na dovolené, kde jsem tento dezert dělala, k dispozici malé misky, tak jsem dezert vyrobila v cestovní mističce. Šel docela dobře vyklopit i krájet, ale praktičtější by bylo dát dezert do misek či pohárů.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik, dáte-li méně, bude krémovitější.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.
Obměna
  • Místo rozinek můžete vařit ve vodě oslazené ovocným koncentrátem, sladem či můžete použít místo vody jablečný mošt. Dezert pak nebude tak krémový, ale více aspikový. Rozmixované rozinky, totiž vytváří dojem krému.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je v rozinkové vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za tip! Použila jsem broskve a půlené zrna hroznového vína – moc dobré a osvěžující.

Ahoj Evi,sleduju Té od Tvého druhého těhotenství,tedyTvé komentáře na stránkách.Videly jsme se pak naživo v Libchavách.Říkala jsem si tenkrát,jak dlouho Ti toto nasazení asi vydrží.Nejen že jsi udržela myšlenku stále živou,ale ještě přidáváš stále plyn.Optavdu tiše ziram a smekám.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.