Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Saláty

Veganský „rybí“ salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi rybí chuť, zbývá vám řasa kombu třeba z výroby kimchi nebo z vaření luštěnin? V tom případě je tento slano-kyselý „rybí“ salát přesně pro vás. Poslal nám ho Jarda Hlávka (Když chlap vaří jinak aneb konec výmluv). Děkujeme.

Ingredience
3-4 porce
  • 250 g pekingského zelí
  • 7-8 g řasy kombu v suchém stavu
  • 10 ks černých oliv
  • velká hrst čerstvé petrželky kudrnky
  • 1 polévková lžíce umeocta

Zuzka chtěla shodit 10 kg za 5 měsíců. Přidala se k nám do programu a za 6 týdnů měla dole 11 kg. Byla překvapená, že...

Jak připravit veganský rybí salát bez ryb

  1. Řasu kombu namočte minimálně na 30 minut do cca 200 ml vody. Pokud vám zbyla řasa např. z výroby kimchi, použijte ji a tento krok můžete vynechat.
  2. Řasu slijte a nakrájejte na proužky cca 12-15 mm široké, následně nakrájejte příčně na proužky široké 3-4 mm. Krájí se lépe syrová, než po uvaření. Řasu vařte 1 hodinu ve vodě.  Vhodné je použít k vaření tlakový hrnec, pak stačí vařit na vysoký tlak cca 20 minut.
  3. Pekingské zelí nakrouhejte na slabé proužky. Smíchejte v míse s uvařenou a vychladlou řasou kombu a 1 lžící umeocta.
  4. Velmi opatrně pomačkejte rukou a nechte cca 1 hodinu v misce odležet.
  5. Petrželku nakrájejte na menší kousky, černé olivy na kolečka.
  6. Olivy i petrželku přidejte do misky k pekingskému zelí a promíchejte. Můžete jíst ihned nebo si dát salát do lednice vychladit.

Praktické

  • Tento salát je vhodný doplněk talíře nejen ke kořeněnému jídlu, ale třeba i k různým pomazánkám.
  • Řasu kombu, např. z vaření luštěnin, můžeme pár dní skladovat v lednici až k nashromáždění potřebného množství.
  • Uvedené množství řasy v receptu vychází z množství z receptu na kimchi. Lze použít i menší množství, pak je chuť salátu lehčí.

Obměna

  • Základem tohoto salátu je pekingské zelí a řasa kombu. Olivy můžeme vynechat.
  • Lze použít i běžné bílé nebo červené zelí, ale pak není salát tak jemný.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
verkaber1
24. 1. 2021

Super salát. Před časem mě zaujal recept v některé odpovědi pana Jaroslava. Od té doby pravidelně dělám. Zrovna dnes jako příloha k obědu. Vřele doporučuji. A panu Jaroslavovi děkuji.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.