Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Veganský „rybí“ salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi rybí chuť, zbývá vám řasa kombu třeba z výroby kimchi nebo z vaření luštěnin? V tom případě je tento slano-kyselý „rybí“ salát přesně pro vás. Poslal nám ho Jarda Hlávka (Když chlap vaří jinak aneb konec výmluv). Děkujeme.

Ingredience
3-4 porce
  • 250 g pekingského zelí
  • 7-8 g řasy kombu v suchém stavu
  • 10 ks černých oliv
  • velká hrst čerstvé petrželky kudrnky
  • 1 polévková lžíce umeocta

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit veganský rybí salát bez ryb

  1. Řasu kombu namočte minimálně na 30 minut do cca 200 ml vody. Pokud vám zbyla řasa např. z výroby kimchi, použijte ji a tento krok můžete vynechat.
  2. Řasu slijte a nakrájejte na proužky cca 12-15 mm široké, následně nakrájejte příčně na proužky široké 3-4 mm. Krájí se lépe syrová, než po uvaření. Řasu vařte 1 hodinu ve vodě.  Vhodné je použít k vaření tlakový hrnec, pak stačí vařit na vysoký tlak cca 20 minut.
  3. Pekingské zelí nakrouhejte na slabé proužky. Smíchejte v míse s uvařenou a vychladlou řasou kombu a 1 lžící umeocta.
  4. Velmi opatrně pomačkejte rukou a nechte cca 1 hodinu v misce odležet.
  5. Petrželku nakrájejte na menší kousky, černé olivy na kolečka.
  6. Olivy i petrželku přidejte do misky k pekingskému zelí a promíchejte. Můžete jíst ihned nebo si dát salát do lednice vychladit.

Praktické

  • Tento salát je vhodný doplněk talíře nejen ke kořeněnému jídlu, ale třeba i k různým pomazánkám.
  • Řasu kombu, např. z vaření luštěnin, můžeme pár dní skladovat v lednici až k nashromáždění potřebného množství.
  • Uvedené množství řasy v receptu vychází z množství z receptu na kimchi. Lze použít i menší množství, pak je chuť salátu lehčí.

Obměna

  • Základem tohoto salátu je pekingské zelí a řasa kombu. Olivy můžeme vynechat.
  • Lze použít i běžné bílé nebo červené zelí, ale pak není salát tak jemný.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 1. 2023

Oblíbený salát pro zpracování zbylé řasy Kombu po výrobě kimchi 🙂

verkaber1
24. 1. 2021

Super salát. Před časem mě zaujal recept v některé odpovědi pana Jaroslava. Od té doby pravidelně dělám. Zrovna dnes jako příloha k obědu. Vřele doporučuji. A panu Jaroslavovi děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...