- 250 g pekingského zelí
- 7-8 g řasy kombu v suchém stavu
- 10 ks černých oliv
- velká hrst čerstvé petrželky kudrnky
- 1 polévková lžíce umeocta
Jak připravit veganský rybí salát bez ryb
- Řasu kombu namočte minimálně na 30 minut do cca 200 ml vody. Pokud vám zbyla řasa např. z výroby kimchi, použijte ji a tento krok můžete vynechat.
- Řasu slijte a nakrájejte na proužky cca 12-15 mm široké, následně nakrájejte příčně na proužky široké 3-4 mm. Krájí se lépe syrová, než po uvaření. Řasu vařte 1 hodinu ve vodě. Vhodné je použít k vaření tlakový hrnec, pak stačí vařit na vysoký tlak cca 20 minut.
- Pekingské zelí nakrouhejte na slabé proužky. Smíchejte v míse s uvařenou a vychladlou řasou kombu a 1 lžící umeocta.
- Velmi opatrně pomačkejte rukou a nechte cca 1 hodinu v misce odležet.
- Petrželku nakrájejte na menší kousky, černé olivy na kolečka.
- Olivy i petrželku přidejte do misky k pekingskému zelí a promíchejte. Můžete jíst ihned nebo si dát salát do lednice vychladit.
Praktické
- Tento salát je vhodný doplněk talíře nejen ke kořeněnému jídlu, ale třeba i k různým pomazánkám.
- Řasu kombu, např. z vaření luštěnin, můžeme pár dní skladovat v lednici až k nashromáždění potřebného množství.
- Uvedené množství řasy v receptu vychází z množství z receptu na kimchi. Lze použít i menší množství, pak je chuť salátu lehčí.
Obměna
- Základem tohoto salátu je pekingské zelí a řasa kombu. Olivy můžeme vynechat.
- Lze použít i běžné bílé nebo červené zelí, ale pak není salát tak jemný.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Oblíbený salát pro zpracování zbylé řasy Kombu po výrobě kimchi 🙂
Super salát. Před časem mě zaujal recept v některé odpovědi pana Jaroslava. Od té doby pravidelně dělám. Zrovna dnes jako příloha k obědu. Vřele doporučuji. A panu Jaroslavovi děkuji.