Máte rádi rybí chuť, zbývá vám řasa kombu třeba z výroby kimchi nebo z vaření luštěnin? V tom případě je tento slano-kyselý „rybí“ salát přesně pro vás. Poslal nám ho Jarda Hlávka (Když chlap vaří jinak aneb konec výmluv). Děkujeme.

Ingredience
3-4 porce

  • 250 g pekingského zelí
  • 7-8 g řasy kombu v suchém stavu
  • 10 ks černých oliv
  • velká hrst čerstvé petrželky kudrnky
  • 1 polévková lžíce umeocta

Jak připravit veganský rybí salát bez ryb

  1. Řasu kombu namočte minimálně na 30 minut do cca 200 ml vody. Pokud vám zbyla řasa např. z výroby kimchi, použijte ji a tento krok můžete vynechat.
  2. Řasu slijte a nakrájejte na proužky cca 12-15 mm široké, následně nakrájejte příčně na proužky široké 3-4 mm. Krájí se lépe syrová, než po uvaření. Řasu vařte 1 hodinu ve vodě.  Vhodné je použít k vaření tlakový hrnec, pak stačí vařit na vysoký tlak cca 20 minut.
  3. Pekingské zelí nakrouhejte na slabé proužky. Smíchejte v míse s uvařenou a vychladlou řasou kombu a 1 lžící umeocta.
  4. Velmi opatrně pomačkejte rukou a nechte cca 1 hodinu v misce odležet.
  5. Petrželku nakrájejte na menší kousky, černé olivy na kolečka.
  6. Olivy i petrželku přidejte do misky k pekingskému zelí a promíchejte. Můžete jíst ihned nebo si dát salát do lednice vychladit.

Praktické

  • Tento salát je vhodný doplněk talíře nejen ke kořeněnému jídlu, ale třeba i k různým pomazánkám.
  • Řasu kombu, např. z vaření luštěnin, můžeme pár dní skladovat v lednici až k nashromáždění potřebného množství.
  • Uvedené množství řasy v receptu vychází z množství z receptu na kimchi. Lze použít i menší množství, pak je chuť salátu lehčí.

Obměna

  • Základem tohoto salátu je pekingské zelí a řasa kombu. Olivy můžeme vynechat.
  • Lze použít i běžné bílé nebo červené zelí, ale pak není salát tak jemný.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Super salát. Před časem mě zaujal recept v některé odpovědi pana Jaroslava. Od té doby pravidelně dělám. Zrovna dnes jako příloha k obědu. Vřele doporučuji. A panu Jaroslavovi děkuji.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak naše děti jí jinak
Další článekJak šetříme s Jíme Jinak