Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Veganský „rybí“ salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi rybí chuť, zbývá vám řasa kombu třeba z výroby kimchi nebo z vaření luštěnin? V tom případě je tento slano-kyselý „rybí“ salát přesně pro vás. Poslal nám ho Jarda Hlávka (Když chlap vaří jinak aneb konec výmluv). Děkujeme.

Ingredience
3-4 porce
  • 250 g pekingského zelí
  • 7-8 g řasy kombu v suchém stavu
  • 10 ks černých oliv
  • velká hrst čerstvé petrželky kudrnky
  • 1 polévková lžíce umeocta

Přestože jsem se po léčbě srdce dostal znovu do kondice a mohl jsem zase sportovat, na váze to nebylo znát. Díky změn...

Jak připravit veganský rybí salát bez ryb

  1. Řasu kombu namočte minimálně na 30 minut do cca 200 ml vody. Pokud vám zbyla řasa např. z výroby kimchi, použijte ji a tento krok můžete vynechat.
  2. Řasu slijte a nakrájejte na proužky cca 12-15 mm široké, následně nakrájejte příčně na proužky široké 3-4 mm. Krájí se lépe syrová, než po uvaření. Řasu vařte 1 hodinu ve vodě.  Vhodné je použít k vaření tlakový hrnec, pak stačí vařit na vysoký tlak cca 20 minut.
  3. Pekingské zelí nakrouhejte na slabé proužky. Smíchejte v míse s uvařenou a vychladlou řasou kombu a 1 lžící umeocta.
  4. Velmi opatrně pomačkejte rukou a nechte cca 1 hodinu v misce odležet.
  5. Petrželku nakrájejte na menší kousky, černé olivy na kolečka.
  6. Olivy i petrželku přidejte do misky k pekingskému zelí a promíchejte. Můžete jíst ihned nebo si dát salát do lednice vychladit.

Praktické

  • Tento salát je vhodný doplněk talíře nejen ke kořeněnému jídlu, ale třeba i k různým pomazánkám.
  • Řasu kombu, např. z vaření luštěnin, můžeme pár dní skladovat v lednici až k nashromáždění potřebného množství.
  • Uvedené množství řasy v receptu vychází z množství z receptu na kimchi. Lze použít i menší množství, pak je chuť salátu lehčí.

Obměna

  • Základem tohoto salátu je pekingské zelí a řasa kombu. Olivy můžeme vynechat.
  • Lze použít i běžné bílé nebo červené zelí, ale pak není salát tak jemný.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 1. 2023

Oblíbený salát pro zpracování zbylé řasy Kombu po výrobě kimchi 🙂

verkaber1
24. 1. 2021

Super salát. Před časem mě zaujal recept v některé odpovědi pana Jaroslava. Od té doby pravidelně dělám. Zrovna dnes jako příloha k obědu. Vřele doporučuji. A panu Jaroslavovi děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...