Pokud vám samotný čirok přijde fádní, zkuste ho v kombinaci s rýží a arame. Arame řasy jsou chuťově nejméně cítit po moři, proto budou chutnat i těm, kteří s řasami začínají. Navíc doplní tělu cenný jód a další minerály.
Ingredience
na 4 porce
  • 3/4 hrnku natural kulatozrnné rýže
  • 1/4 hrnku čiroku
  • 2 hrnky vody
  • lžíce arame řas
  • špetka soli

Jak připravit rýži s čirokem a arame řasami

  1. Rýži s čirokem si odměříme, dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody.
  2. Necháme přes noc nebo minimálně 3-5 hodin namočit.
  3. Vodu slijeme, obiloviny propláchneme a přidáme čerstvou vodu (2 hrnky).
  4. Hrnec přivedeme k varu, osolíme, přidáme řasy a vaříme 40-60 minut dle druhu rýže na nejmenším plameni (nejlépe na rozptylce).
  5. Podáváme.

Praktické

  • Arame řasy jsou nejméně cítit po “rybině”. Pokud tedy s řasami začínáte, zkuste je v této formě.
  • Podávejte jako přílohu k jídlům, do rizot, wokových jídel, nákypů, k omáčkám, do knedlíků atp.
  • Zbylou obilovinu uchovávejte v lednici.
  • Ohřát ji znovu můžete v menším množství vody nebo na pařáčku.
  • Dobu varu rýže volte dle toho, jaký druh rýže použijte. Pokud zvolíte natural rýži, většinou se doba varu pohybuje okolo 40-60 minut, u bílých druhů rýže to je cca 20 minut.

Obměna

  • Místo natural rýže můžete použít bílou rýži např. jasmínovou, basmati nebo jinou obilovinu.
  • Arame řasy můžete vynechat nebo nahradit jinými (např. hiziki, wakame).
  • Můžete přidat semínka nebo mandličky.

Děti

  • Pokud přílohu neosolíte, je vhodná i pro malé děti. Mírně osolená příloha je vhodná od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Je prosím nutné vařit celou hodinu, není to překlep? Rýže je rozvařená a celá příloha lepivá. Obal od čiroku už nemám, ale doba přípravy byla také určitě kratší…

    • Dobrý den, Jarko, záleží, jakou rýži máte. Pokud používáte bílou, doba varu bude určitě kratší. Pokud celozrnnou (také hodně záleží na značce, co jsem zjistila, tak se to u obilovin dost liší – například některé značky jáhel se mi vůbec nechtějí uvařit a zůstávají i po 30 minutách tvrdé), já ji vařím 45-60 minut ve 2 hrncích vody.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzim je tu!
Další článekTV Nova: Na půli cesty aneb o planých bylinách