Pokud vám samotný čirok přijde fádní, zkuste ho v kombinaci s rýží a arame. Arame řasy jsou chuťově nejméně cítit po moři, proto budou chutnat i těm, kteří s řasami začínají. Navíc doplní tělu cenný jód a další minerály.

Ingredience
na 4 porce
  • 3/4 hrnku natural kulatozrnné rýže
  • 1/4 hrnku čiroku
  • 2 hrnky vody
  • lžíce arame řas
  • špetka soli

Jak připravit rýži s čirokem a arame řasami

  1. Rýži s čirokem si odměříme, dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody.
  2. Necháme přes noc nebo minimálně 3-5 hodin namočit.
  3. Vodu slijeme, obiloviny propláchneme a přidáme čerstvou vodu (2 hrnky).
  4. Hrnec přivedeme k varu, osolíme, přidáme řasy a vaříme 40-60 minut dle druhu rýže na nejmenším plameni (nejlépe na rozptylce).
  5. Podáváme.

Praktické

  • Arame řasy jsou nejméně cítit po „rybině“. Pokud tedy s řasami začínáte, zkuste je v této formě.
  • Podávejte jako přílohu k jídlům, do rizot, wokových jídel, nákypů, k omáčkám, do knedlíků atp.
  • Zbylou obilovinu uchovávejte v lednici.
  • Ohřát ji znovu můžete v menším množství vody nebo na pařáčku.
  • Dobu varu rýže volte dle toho, jaký druh rýže použijte. Pokud zvolíte natural rýži, většinou se doba varu pohybuje okolo 40-60 minut, u bílých druhů rýže to je cca 20 minut.

Obměna

  • Místo natural rýže můžete použít bílou rýži např. jasmínovou, basmati nebo jinou obilovinu.
  • Arame řasy můžete vynechat nebo nahradit jinými (např. hiziki, wakame).
  • Můžete přidat semínka nebo mandličky.

Děti

  • Pokud přílohu neosolíte, je vhodná i pro malé děti. Mírně osolená příloha je vhodná od 1,5 roku.

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...
  1. Je prosím nutné vařit celou hodinu, není to překlep? Rýže je rozvařená a celá příloha lepivá. Obal od čiroku už nemám, ale doba přípravy byla také určitě kratší…

    • Dobrý den, Jarko, záleží, jakou rýži máte. Pokud používáte bílou, doba varu bude určitě kratší. Pokud celozrnnou (také hodně záleží na značce, co jsem zjistila, tak se to u obilovin dost liší – například některé značky jáhel se mi vůbec nechtějí uvařit a zůstávají i po 30 minutách tvrdé), já ji vařím 45-60 minut ve 2 hrncích vody.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKurzy pro podzim 2012
Další článekTV Nova: Na půli cesty aneb o planých bylinách