Pokud vám samotný čirok přijde fádní, zkuste ho v kombinaci s rýží a arame. Arame řasy jsou chuťově nejméně cítit po moři, proto budou chutnat i těm, kteří s řasami začínají. Navíc doplní tělu cenný jód a další minerály.
Ingredience
na 4 porce
  • 3/4 hrnku natural kulatozrnné rýže
  • 1/4 hrnku čiroku
  • 2 hrnky vody
  • lžíce arame řas
  • špetka soli

Jak připravit rýži s čirokem a arame řasami

  1. Rýži s čirokem si odměříme, dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody.
  2. Necháme přes noc nebo minimálně 3-5 hodin namočit.
  3. Vodu slijeme, obiloviny propláchneme a přidáme čerstvou vodu (2 hrnky).
  4. Hrnec přivedeme k varu, osolíme, přidáme řasy a vaříme 40-60 minut dle druhu rýže na nejmenším plameni (nejlépe na rozptylce).
  5. Podáváme.

Praktické

  • Arame řasy jsou nejméně cítit po “rybině”. Pokud tedy s řasami začínáte, zkuste je v této formě.
  • Podávejte jako přílohu k jídlům, do rizot, wokových jídel, nákypů, k omáčkám, do knedlíků atp.
  • Zbylou obilovinu uchovávejte v lednici.
  • Ohřát ji znovu můžete v menším množství vody nebo na pařáčku.
  • Dobu varu rýže volte dle toho, jaký druh rýže použijte. Pokud zvolíte natural rýži, většinou se doba varu pohybuje okolo 40-60 minut, u bílých druhů rýže to je cca 20 minut.

Obměna

  • Místo natural rýže můžete použít bílou rýži např. jasmínovou, basmati nebo jinou obilovinu.
  • Arame řasy můžete vynechat nebo nahradit jinými (např. hiziki, wakame).
  • Můžete přidat semínka nebo mandličky.

Děti

  • Pokud přílohu neosolíte, je vhodná i pro malé děti. Mírně osolená příloha je vhodná od 1,5 roku.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Je prosím nutné vařit celou hodinu, není to překlep? Rýže je rozvařená a celá příloha lepivá. Obal od čiroku už nemám, ale doba přípravy byla také určitě kratší…

    • Dobrý den, Jarko, záleží, jakou rýži máte. Pokud používáte bílou, doba varu bude určitě kratší. Pokud celozrnnou (také hodně záleží na značce, co jsem zjistila, tak se to u obilovin dost liší – například některé značky jáhel se mi vůbec nechtějí uvařit a zůstávají i po 30 minutách tvrdé), já ji vařím 45-60 minut ve 2 hrncích vody.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzim je tu!
Další článekTV Nova: Na půli cesty aneb o planých bylinách