- 3/4 hrnku natural kulatozrnné rýže
- 1/4 hrnku čiroku
- 2 hrnky vody
- lžíce arame řas
- špetka soli
Jak připravit rýži s čirokem a arame řasami
- Rýži s čirokem si odměříme, dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody.
- Necháme přes noc nebo minimálně 3-5 hodin namočit.
- Vodu slijeme, obiloviny propláchneme a přidáme čerstvou vodu (2 hrnky).
- Hrnec přivedeme k varu, osolíme, přidáme řasy a vaříme 40-60 minut dle druhu rýže na nejmenším plameni (nejlépe na rozptylce).
- Podáváme.
Praktické
- Arame řasy jsou nejméně cítit po “rybině”. Pokud tedy s řasami začínáte, zkuste je v této formě.
- Podávejte jako přílohu k jídlům, do rizot, wokových jídel, nákypů, k omáčkám, do knedlíků atp.
- Zbylou obilovinu uchovávejte v lednici.
- Ohřát ji znovu můžete v menším množství vody nebo na pařáčku.
- Dobu varu rýže volte dle toho, jaký druh rýže použijte. Pokud zvolíte natural rýži, většinou se doba varu pohybuje okolo 40-60 minut, u bílých druhů rýže to je cca 20 minut.
Obměna
- Místo natural rýže můžete použít bílou rýži např. jasmínovou, basmati nebo jinou obilovinu.
- Arame řasy můžete vynechat nebo nahradit jinými (např. hiziki, wakame).
- Můžete přidat semínka nebo mandličky.
Děti
- Pokud přílohu neosolíte, je vhodná i pro malé děti. Mírně osolená příloha je vhodná od 1,5 roku.
Komentáře
Je prosím nutné vařit celou hodinu, není to překlep? Rýže je rozvařená a celá příloha lepivá. Obal od čiroku už nemám, ale doba přípravy byla také určitě kratší…